Veszélyes vizek és partok – Ahol nincs második esély

strand

Az erős áramlatok, nagy hullámok, és a cápák, krokodilok, medúzák, mérges kígyók, stb. csak néhány a világ legveszélyesebb  vizein és partjain rejlő fenyegetések közül.

Utazás egy tengerpartra, folyóhoz, vagy erdőbe – mi lehet ettől szórakoztatóbb és pihentetőbb? Azért ügyeljünk arra, hogy bölcsen válasszuk ki a nyaralás célját.  Tegyünk most egy kis körutazást néhány olyan helyre, ahol ha nem vigyázunk, és nem tartjuk be az ottani írott és íratlan szabályokat, nos… akkor nem lesz szükségünk a retúr jegyre – finoman fogalmazva.

fold

Gansbaai, Dél-afrikai Köztársaság
A strandot a Nagy Fehér Cápa Fővárosa néven is ismerték, és bár szörfözéséhez nagy hullámok vannak, ugyanakkor számos cápa is él ott. A strand része a “Cápa-völgy”, ahol a szerencsétlen fókák közösségei traumatikus találkozásokat szenvednek.

Noha nem javasoljuk, hogy bárki akár lábát is belemerítse ezekbe a vizekbe, sok helyi vállalkozás segít, hogy az emberek a ketrec biztonságos védelmében közvetlen közel álljanak, és nézzenek szembe ezekkel a fehér cápákkal. Majd azután egy laza levezetésként kint a parton is lehet pár “barátságos” krokodillal randevúzni.

ocean

fold

Bolsa Chica State Beach, Kalifornia
Napozás közben a Bolsa Chica Állami Strand partján találkozhatunk ezzel a halálos látogatóval. Ez a mérgező, sárga hasú kígyó a parton szárítkozik, és egy tengerpartjáró fedezte fel, aki majdnem megbotlott a  hüllőben!

A kígyó, amelyet könnyen össze lehet téveszteni egy felfújható gumival, előre-hátra tud úszni, és három órán át víz alatt maradhat. Ezen a parton  a vízben és kint a szárazföldön is életveszélyes a strandolás.

strand1

fold

Északi terület, Ausztrália
Van egy kedvenc mondás Ausztráliában “ha valami mozog, akkor az bármikor megölhet téged”. Ez minden bizonnyal igaz a távoli északi terület környékén, ahol sok veszélyes hely van. Ha a vízbe merülünk akkor nagy az esély rá hogy találkozunk  az egyik legveszélyesebb medúzafajjal. Hatalmas mérgük a csápjukban rejlik. A doboz medúzának akár 15 csápja is nő. Az egyes csápok mentén körülbelül 5.000 szúrósejt van, amelyek az állatok vagy az emberek bőre alá vegyi anyagokat juttatnak.

strand2

Annyira halálos, hogy amikor a part menti területeken figyelmeztetik a jelenlétét, a fürdés ott szigorúan tilos. Természetes élőhelye Ausztrália és partjai. Úgy tűnik, hogy kicsi, a teste átlátszó, kb. 25 centiméter, azonban nyitott csápokkal akár 3 méter hosszú is lehet, és a súlyuk meghaladhatja a 2 kg-ot. De ami igazán kiemelkedik ebben az állatban, az az erős méreg és halálos szúrása.

strand3

A mérge olyan erős, hogy akár azonnal lebénítja vagy megöli a zsákmányt, és ez megakadályozza a finom csápok károsodását. Úgy tekintik, hogy a világ leghalálosabb tengeri állata közé tartozik, a dobozos medúzák mérgében lévő méreganyagok megtámadják a bőrsejteket, az idegrendszert és a szívet. Az emberek, akiket megcsíptek, megbénulhatnak és fulladhatnak, vagy szívelégtelenség miatt meghalhatnak a vízben, még mielőtt esélyük lenne kijutni a partra.

Nincs szükség nagy mennyiségre, csupán 1,4 milligramm képes megölni egy felnőttet. Ha túl akarja élni, azonnali orvosi ellátást kell kapnia, de mivel a harapások a tengerben fordulnak elő, sokszor az ember meghal, mielőtt eléri a partot.

fold

Dumas Beach, India
A pletykák szerint a Dumas Beach kísértet járta part. Ennek a helynek nemcsak az a hírneve hogy sok itt az eltűnt ember, de beszámoltak arról is, hogy éjjel kísérteties üvöltő hangok és más furcsa zajok hallatszanak. Néhányan azt is hiszik, hogy a partot egykor temetkezési helyként használták. Azonban ha mi mégsem adunk ezekre a pletykákra, de az a tény hogy a part otthona a halálos király kobráknak, mégis némileg elgondolkoztató lehet az itteni kellemes nappali és éjszakai kempingezési tervünket illetően.

strand4

fold

Reunion Island, Franciaország
Tiszta fehér homok, kilátás az esőerdőkre és a korallzátonyok partvidéke, nincs is szebb talán ettől, mint az Indiai-óceánon található Francia Reunion sziget. Ez volt a tökéletes hely, hogy mindenki boldog szociális média fotókat készítsen, és minden követője féltékeny legyen  a csoda nyaralására. A vizek alatt azonban pillantást vehetünk valami fenyegetőbbre. 2017-ben Reunion volt felelős a világ minden tájáról származó halálos cápa támadások közel felében, ez lett a “cápa támadás fővárosa a világon”, és az idegenforgalom drasztikus hanyatlásához vezetett.

strand5

fold

Cape Tribulation, Ausztrália
Ez a tengerpart szinte minden veszélyes élőlénynek otthont ad – mérgező kígyók, sósvízi krokodilok és pókok!  Amúgy egészen jól néz ki a környék. De nem jó úszni vagy evezni, sétálni a víz szélén. Vannak még itt a vízben cápák, csúnya, és szintén eléggé modortalan (mérges) tengeri kígyók, és természetesen október – május között a világ leghalálosabb tengeri lénye, a dobozos medúza is idelátogat. Nem egy unalmas hely, bár valamiért kevés itt a fürdővendég.

strand6

fold

Bikni Atoll, USA Marshall-szigetek
Vajon mi lehet olyan veszélyes ebben a gyönyörű tengerpartban? A Mikronézia szigetének szépsége elrejti a nukleáris fegyverek kísérleteinek halálos történetét, amelyeket az Egyesült Államok Hadserege 1946 és 1958 között végzett.

strand7

Az 1950-es években ezt a szigetet nukleáris kísérletek sorozatának végrehajtására használták, beleértve az egyik legnagyobb tesztrobbanást, amelyet valaha végeztek, “Castle Bravo.” néven. Ezzel együtt az évek alatt nagy mennyiségű radioaktivitás jött létre, amely a környező területet szennyezi. A Bikini Atoll lakhatatlanná vált.

Mivel az atoll továbbra is túlságosan szennyezett a sugárzással ahhoz, hogy az ember itt folyamatosan lakjon, és a helyben termelt ételeket sem lenne biztonságos enni, a turizmus meglehetősen korlátozott, bár a terület népszerű a roncsbúvárok körében.

strand8

fold

Utakleiv Beach, Norvégia
Ez a félreeső és romantikus sziklás, homokos strand a Lofoten-szigeteken található, amelyek a sarkkörtől északra fekszenek, így a víz még nyáron is elég hideg, a tenger hőmérséklete átlagosan 8 és 14 Celsius fok között van. Ez elég ahhoz, hogy nagyon rövid idő alatt kiváltja a hipotermiát. Itt nem ajánlott sok időt a vízben úszással eltölteni.

strand9

fold

Schitovaya Bukhta Beach, Oroszország
Ez az egyik legnagyszerűbb tengerpart, ahol szörfözhetünk, de ehhez engedélyt kell kérni. Ennek oka, hogy szomszédos néhány titkos katonai létesítménnyel.
A közelben tárolódnak a régi nukleáris tengeralattjárók is, amelyekről sugárzó anyagok szivárognak a vízbe, sok eseményt okozva. A vízszennyezést a földalatti radioaktív tároló egységek is okozzák. Más szavakkal, még ha lelkes szörfözők vagyunk is, ezeket a vizeket a lehető legjobb elkerülni.

strand10

fold

Skeleton Coast Beach, Namíbia
Namíbia partjának ezt a rémes szakaszát, amelyet a zátonyra futott hajóroncsok és az utasok csontvázai borítanak a helyiek a “pokol partja”-ként emlegetik. A Csontvázpart nem csak a világ egyik legszárazabb strandja, de egyben a legveszélyesebb. A busmanok szerint ezt a földet Isten csak mérgében teremthette, s a portugál hajósok is eképpen vélekedtek, a pokol kapujának nevezték. A környező áramlatok sűrű óceáni ködöt okoznak.

strand11

A tengerparton sétálva óvatosan kell lépnünk! Namíbia sivatagos partja teljes hosszúságában régebbi és újabb típusú hajóroncsokat, állati és emberi csontvázakat rejteget. A bálnák és más nagy állatok csontvázai itt a partra mosódtak, a bálnavadászat maradványaival, míg a hajók csontvázai a partot is  beborítják. Nem csak a köd, de a halálos áramlatok, és a számtalan víz alatti zátony az oka annak, hogy a partot rengeteg hajóroncs borítja. A hajók, óceánjárók, vontatók, hadihajók, vitorlások és klipperek szétszórt roncsai hosszú kilométereken át sorakoznak a Csontvázparton.

strand12

fold

Északi Sentinel-sziget, Andamán-szigetek
Az Északi Sentinel-sziget az Andamán- és Nikobár-szigetek délnyugati partvidékéhez közel fekvő, mindössze 72 négyzetkilométeres, szinte egészében erdővel borított, fehér homokos tengerparttal rendelkező, korallzátonyokkal körbevett, festői szépségű sziget, a szentinelézek otthona, valódi paradicsom.

strand14

Egyes antropológusok véleménye szerint a Bengáli-öbölben élő, szokatlanul sötét bőrű nép tagjai közvetlen leszármazottai az Afrikából kirajzó első embercsoportoknak és akár már 60.000 éve lakják foggal körömmel védett szigetüket.

Lándzsák, dárdák és kések mellett egy jókora vesszők kilövésére alkalmas laposíjat is használnak. Hogy ki volt az első olyan aki összetalálkozott velük de szerencséjére élve menekült ki a karmaik közül, nos arról bizony eddig még nem tudni, az viszont eléggé beszédes hogy a tengerészek már az ókorban sem szívesen merészkedtek az Andamán- és Nikobár-szigetek közelébe.

c0421-sen9

Az ismert geográfus és csillagász, Ptolemaiosz kannibál vademberekként hivatkozik az ott élőkre, akikről köztudomású, hogy megnyúznak és megesznek mindenkit, akit elfognak, egyes arab feljegyzések pedig borzongva adnak hírt egy olyan, fekete bőrű népről, ami gátlástalan könyörtelenséggel gyakorolja a kannibalizmus szörnyű szokását.

Maga a híres kalandor és világutazó, Marco Polo sem merte megkockáztatni, hogy a földjükre lépjen, csupán elhajózott mellette, de szükségét érezte lejegyezni az emberevőkről hallott és ezek szerint a hajósok körében közszájon forgó történeteket. Ezért aztán nem különösebben meglepő, hogy hosszú évszázadokig senki sem égett a vágytól, hogy megtudja, mi igaz a legendákból és mi az, ami csupán a rumot kortyoló, babonás matrózok élénk fantáziájának terméke.

1981-ben az M/V Primrose teherszállító hajó zátonyra futott a sziget északi oldalán, a legénység egy hétig a roncsról verte vissza a folyamatos szentineléz támadásokat, mire sikerült kimenteni őket.

A Primrose volt az a hajó, ami a szentinelézek népcsoportját talán a kőkorszakból a vaskorba emelte.

Azóta is rendszeresen acéldarabokat zsákmányolnak a lassan teljesen szétrozsdásodó hajóroncsról, hamar megtanulták, hogyan lehet belőle késeket, lándzsa- és nyílhegyeket készíteni.

Tehát összefoglalva: ez is egy szép, érintetlen sziget még, gyönyörű strand, tiszta víz, stb. de a sűrű (nyíl) záporos időjárás miatt mégsem ajánlott egy nyaralásra, az esetleges éles szúró, nyilalló kockázatok és mellékhatások miatt.

fold

Kilauea, Hawaii
Minden bizonnyal erre a helyre a szigeten nem tanácsos elmenni egy kényelmes kirándulásra vagy piknikre. Valójában azt tanácsoljuk, hogy a látogatás ne legyen több, mint egy gyors pillantás vagy Instagram szelfi. És hogy mégis vajon miért?

strand15

A szomszédban lévő vulkán 1983 óta aktív, és 6,5 mérföldet terít be a lávával, ami felforrósítja a tengerparton a vízet, miközben az lehűti a lávát és ott megkövül. Bár mindannyian szeretjük a gyógyfürdő melegét, de azért nem vagyunk biztosak benne, hogy ezt a hőmérsékletet kedvelnénk mind a parton, mind a part menti vízben egyaránt.

vulcan1

fold

Praia Do Norte, Nazare, Portugália
Ha nem egyértelmű, hogy miért szerepel ez a tengerpart a listánkban, akkor nézzük meg közelebbről, hogy észrevegyük a szörföst – egy apró apróságot ennél a hatalmas hullámnál. Földrajzi helyzetének és a mély óceáni árok irányának köszönhetően itt láthatjuk a világ legnagyobb hullámait. Még a legtapasztaltabb szörfösök számára is, akik hajlandóak megdönteni a versenyeken a meglévő világrekordot, ezek a hullámok mindig potenciálisan halálosak.

naz

naz.

fold

Shenzhen Beach, Kína
Amikor veszélyes strandokra gondolunk, akkor hatalmas hullámáramokra, emberevő  állatokra vagy szúrós lényekre gondolunk. Ez a tengerpart azonban valami teljesen más szempontból életveszélyes, ami számos tragédiát eredményez – a túlzsúfoltság. A népszerű nyaralási úti cél annyira túlzsúfolt a főszezonban, hogy sok baleset, például számos gyermek fulladás miatt ismert. Valójában ez Kína első számú haláloka az 1 és 14 év közötti gyermekek között. Eközben nem vagyunk biztosak abban sem, hogy ezen a helyen bármely gyermek megtalálja szüleit!

strand17

strand16

fold

Chowpatty Beach, Mumbai
Amikor egy tengerpartra gondolunk, akkor hajlamosak vagyunk a “gyönyörű” szóra gondolni, de ez messze van tőle. Mivel a világ legszennyezettebb strandja, minden bizonnyal nem szeretnénk fürödni ezekben a piszkos vizekben, amelyektől Mumbai sok lakosa megbetegedett.

strand18

fold

Amazónia, dzsungelben lévő folyók és partjaik, Brazília
Noha az Amazonas folyó határozottan szerepel a természetbarátok listáján, akkor határozottan a hajón vagy szárazföldön tanácsos maradni, az első időkben , miután megérkeztek. Homályos vizei fenyegető lények melegágyaként jelennek meg, amelyek komoly veszélyeket jelentenek az életre, beleértve az elektromos angolnákat, anakondákat, kajmánokat, piranhákat, és talán a legfélelmetesebbet is – a kandirut amely egy parazitahal, bármilyen nyílásból bejuthat az emberi testbe.

Az Amazonasban élnek, a bennszülött indiánok még a piranhanál is félelmetesebb halaknak tartják őket. Testük hosszúkás és áttetsző, hosszuk elérheti a 15 cm-t. A nitrogén anyagcsere melléktermékeinek szagát követve a zavaros vízben is képesek megtalálni más, nagy testű halakat, hogy azok kopoltyúüregébe hatoljanak, ahol vérrel táplálkoznak.

A kandiru az emberi testnyílásokba is behatolhat, például feljuthat a húgycsőig, vagy bejuthat a végbélnyíláson át. A kopoltyúfedőjéből hátranyúló tüskék állnak ki, ezért kizárólag sebészi úton távolítható el. A fürdés közbeni folyóba vizelés növeli a kandiru támadás esélyét. Az indiánok ismernek néhány hasznosnak vélt gyógynövényt, amely szerintük megöli a halat, majd az lebomlik és kiürül. Valójában az áldozat gyakran belehal a kandiru okozta fertőzésbe.

amas2folyo

amasket

Azonban nem csak a vízben, hanem a folyók partjain is eléggé sok vendégmarasztaló dologra kell ügyelni. Bent a dzsungelben nincs rendőrség, recepciós ügyfélszolgálat, stb. Itt más törvények és játékszabályok vannak: a gyors, az okos, a szerencsés, az erős lesz a nyertes, ilyen sorrendben. Például az ember erősebb a termeszeknél, vagy piranháknál, de ha nem okos és gyors, akkor nem sokra megy ebben a közegben az erejével. Az erő is fontos, de főként a gyorsaság és okos cselekvés az elsődleges, lásd jaguár – kajmán strandolók esete a folyóparton. Összefoglalva: nos, talán nem ilyen helyekre kellene életünk első nyaralását, egy folyóparti romantikus kempingezést megterveznünk.

bogar12

amas3

strand22

strand23

strand24

fold

Vörös Háromszög, Kalifornia
Már a Vörös Háromszög neve is figyelmeztetésnek tűnik önmagában. Kalifornia, mint tudjuk Amerika legfontosabb szörfözési célpontja, de ajánlott, hogy tartózkodjunk ettől a 200 mérföldes szakaszától, a Today Bay-től a Big Sur-ig. Itt található ugyanis az egyik legveszélyesebb tengeri lény. Az Egyesült Államokban elkövetett nagy fehér cápa támadások kb. 40% -a, és a világ összes nagy fehér cápa támadásának kb. 40% -a történik ezen a területen. Hacsak nem statisztikai adattá kívánunk válni, maradjunk a szárazföldön inkább ezeken a strandokon!

strand19

strand20

fold

Manaus strandok, Brazília
Manaus strandjaira való belépés veszélyeinek semmi köze sincs ahhoz, ami a  Rio Negro és az Amazonas folyó összefolyásánál  a vízben van. Itt főként az emberek által jelentett veszélyekre kell vigyázni, mivel ezen a területen a strandok rendkívül magas bűncselekmény statisztikával rendelkeznek. Mindig csak a legszükségesebb holmit vigyük be, műszaki cikket, nagyobb táskákat semmiképen, mivel sok a tolvaj. Ha pedig Manaus kissé távolabb, város körüli vízpartjait szeretnénk felfedezni, akkor csak a minimális szükséges készpénz legyen nálunk – plusz egy összeg, amit átadhatunk a rablóknak – semmi mást ne vigyünk magunkkal, és hagyjuk el a partot jóval sötétedés előtt. Ettől is egy jobb ötlet még, ha a kezdő utazó Manaust kihagyja az útitervéből,  mivel nem ajánlott itt neki a kellő tapasztalat és rutin nélkül mozogni. Azt előtte már Rióban kell megszerezni.

strand26

fold

Hanakapiai, Hawaii
Hanakapiai területére érkezve egy igen rémisztő tábla várja az utazót, ami arról tanúskodik, hogy az évek során több mint 80 ember fulladt már bele itt a vízbe. A Kauai’s Napali partszakaszon az erős áramlatok és a hatalmas hullámok miatt különösen veszélyes a vízben tartózkodni. Többször előfordult az is, hogy a sekély vízben csónakázók kisodródtak a tengerre, és ott vesztették életüket.

strand21

strand28

fold

Staithes, Egyesült Királyság
Noha itt a veszély szabad szemmel nem látható, az ebben a vízben történő fürdés mindenféle problémát okozhat. Ezt a yorkshire-i strandot Európa egyik legszennyezettebb területeként jellemezték. A farm szennyvízének a kikötőbe történő elvezetése miatt nem vagyunk biztosak benne hogy bárki úszni akarna ezen a strandon. Miután folyamatosan nem érte el az EU tisztasági előírásait, továbbra is “úszni tilos” listájukban marad.  A “Szörfösök a Szennyvíz Ellen” nevű mozgalom a yorkshire-i Staithes strandot ítélte Európában a legrosszabbnak az erősen szennyezett vize miatt, a Tengervédelmi Társaság besorolása alapján pedig szerepel aközött a 41 brit strand között, amik nem felelnek meg az alapvető európai normáknak. És hogy milyen veszélyei vannak annak, ha szennyezett vízben fürdünk? Hasmenéssel, E. coli baktériummal, agyhártyagyulladással, hastífusszal, hepatitis-A fertőzéssel is megbetegedhetünk a strandolást követően.

strand27

fold

Pacific Trash Vortex, Csendes Óceán
Egy tulajdonképpen hivatalosan eddig még nem létező, de mégis valós hely a Csendes Óceán felszínén. Egyre több egy rajta átkelő hajós fotóját láthatjuk róla az interneten. Ez pedig nem más, mint a Pacific Trash Vortex, egy óriási hulladékokból összecsoportosult sziget. Az emberiség pazarló és felelőtlen életvitelének köszönhetően, a fogyasztással járó hulladék itt áll össze.

A múlt évszázad közepén kezdtek felfigyelni a jelenségre, North Pacific Subtropical Gyre óceáni áramlat hatására mintegy 2.500 kilométer átmérőjű, és becslések szerint legalább 10 méter mély hulladéksziget alakult ki. Csak összehasonlítva: Magyarország két legtávolabbi pontja között 600 kilométer a távolság, a vízmélységnél pedig a Balaton legmélyebb pontja 11 méter.

Minden bizonnyal extrém hátborzongató látvány lehet, mégis jobb elkerülni ezt az új szigetet. Bár a Csendes óceán felett repülve sokszor már elkerülhetetlen hogy szembesüljünk ennek a szörnyszülött szigetnek a látványával, mely napról napra egyre növekedik az emberi káros tevékenységek miatt.

place19

fold

Kígyó-sziget, Brazília
Ilha da Queimada Grande, vagyis a Kígyó-sziget egy kis eldugott sziget Brazília partjainál, és a világ egyik legveszélyesebb helye.

kigyo4

Különlegessége, hogy otthonául szolgál az arany lándzsakígyónak. Ez a fajta felelős a kígyómarás okozta halálozás több mint 90%-áért, ráadásul nem csupán elvétve található meg a kedves szigeten, hanem becslések szerint minden négyzetméterére jut 4-5 kifejlett 1 méter hosszú példány. Ezen kívül többféle csörgőkígyó és egyéb mérgező fajta él itt, ezért a Brazil Tengerészet úgy döntött, teljesen elzárja a szigetet az emberek elől, a belépéshez engedély szükséges.

kigyo2

Rengeteg történet van arról, hogy pillanatok alatt végez a méreg az emberekkel. Az egyik ilyen történet a szigeten található világítótorony őréről szól, akit megtámadtak a kígyók, és végeztek vele. Azóta a világítótorony automatizálva van, a brazil kormány pedig megtiltotta, hogy bárki is kikössön a szigeten.

Eme fajnak a mérge igen erős és kegyetlen, ugyanis a marást követően az áldozat belsőségei gyakorlatilag elfolyósodnak a méregtől, és rövid időn belül szinte biztos a kínhalál. Marásuk belső vérzést, bénulást, agyvérzést és iszonyatos fájdalmakat okoz, persze nem sokáig tart, ugyanis a méreg 10 maximum 15 perc alatt végez egy felnőtt férfival. A marás helye körül a bőr elmállik, szétégeti, elbomlasztja az állat testnedve.

kígyó1

További érdekesség, hogy a szigeten szinte semmilyen nagyobb élőlény sem él a hatalmas lándzsakígyó populáció miatt, melynek eme nagy egyedszámát így szinte kizárólag a kígyóknak áldozatául eső, a szigeten megpihenni vágyó, s így csak átutazóban lévő vándormadarak tartják fenn.

A 43 hektáros szigeten és megtalálható annak minden pontján: a tengerparton, a fákon, a földön, a sziklákon, és még a szigeten álló világítótoronyban is.

kigyo6

fold

Kongó-medence, Afrika
Kongó trópusi erdővidéke 1,7 milliárd km2 területe egyenlő Németország területének ötszörösével. A Kongó medencéje 6 állam felszínét foglalja magába, (Kongói Köztársaság, Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyenlítői Guinea, Gabon) tartalmazza és megőrzi Földünk trópusi esős erdei teljes, felhalmozott karbonjának 25%-át.

A Kongó-medence egy lépcsős medence Afrikában, Közép-Afrika legnagyobb természetföldrajzi képződménye. A medence az amerikai Amazonas-medence után a világ második legnagyobb trópusi erdővidéke. A medence egyetlen szűk kijáraton át kapcsolódik az Atlanti-óceán partvidékéhez.

kongo1

kongo2

A Kongó-medence csaknem egész területét trópusi esőerdők borítják. Az erdőben 50 méternél magasabbra nőnek a fák, köszönhetően a medence egész évben párás és csapadékos éghajlatának. A csapadékvizet több száz apróbb folyó gyűjti, majd a medence északi peremén kígyózó hatalmas Kongó-folyóban egyesülnek. A hatalmas folyam a torkolatánál 42 000 m³/s vizet enged az óceánba, víztelenítve ezzel a medencét.

kongo

Hosszúsága szerint a közép-afrikai Kongó folyó 4371 kilométeres hosszával a 12. a bolygón, de mélységét tekintve ez földünk legmélyebb folyóvize. A Kongó egyes szakaszai az Egyenlítőtől északra folynak, más részeivel pedig a déli féltekét érintve hömpölyög az Atlanti-óceán felé. Ennek köszönhetően kiegyenlített a vízhozama, mivel a folyam víztömegét egyenletes eloszlásban érik az esőzések. Az Amazonas után a Kongó a Föld második legnagyobb vízhozammal rendelkező folyama.

kongo6

A Kongó legmélyebb pontja a folyam szurdokvölgybe mélyülő szakaszán található 245 méteres mélységben. Ez már olyan mint egy alap tengeri szint. A világ legmélyebb folyójában különleges édes-mélyvízi élővilág található, olyan halfajokkal, amelyek tengeri társaikhoz hasonlóan a nyomáskülönbség következtében elpusztulnak, ha a mederaljzat körüli mélységekből a felszínre emelik őket.

Az erős sodrás és a lebegő hordalék miatt rosszak a látási viszonyok a vízben, így különleges kihívást jelent a Kongó mélyvízi szakaszának kutatása, sokkal nagyobb feladatot jelent, mint az ennél nagyobb tengermélységekben végrehajtott vizsgálatok.

kongo5

Az egyik helyi ragadozó: a tigrishal

Nincs még egy folyó a földön, amely ekkora, a tengereket idéző vízmélységet érne el. Hogy mit rejthet a Kongó mélye, azt többnyire csak találgatják a tudósok.

kongo8

Nemcsak a Kongó hatalmas víztömege, hanem a folyam vízgyűjtő területén burjánzó buja trópusi esőerdő is még sok felfedezni való titkot rejteget.

kongo7

A Kongó a helyi bennszülött törzsek legendáriumát is megihlette: a misztikus és az esőerdő mélyén élő titokzatos, dinoszaurusz szerű „Mokele Mbembe” – lingala nyelven ez azt jelenti, „egy, aki megállítja a folyót”.

kongo9

Soha ne ússz a Kongóban, és kerüld a sűrű sötét dzsungel mélyén Mokele Mbembet …. itt soha nincs második esélyed ….

gombh

network12

A fentiekről és még az itt nem említett további pár helyről nézzük meg zárásként ezt a kis videót. És ennyi elég is lesz talán most a barangolásból, szétnéztünk néhány érdekes helyen – finoman fogalmazva.

Köszönjük szépen a figyelmet, reméljük érdekes volt számodra pár információ. Kérjük maradj velünk. Látogasd meg ezeket az oldalakat is!

gombh

Kedves Hölgyeim! – Nagy gond egy apró pók, méhecske, kisegér?
De azért vagányan bevállalnánk egy Időutazást?
Induljunk – Sikítófrász Garantálva 🙂

skorp10

Kedves Hölgyeim! – Egy Időutazás? – Sikítófrász Garantálva 🙂

fold

tuv11

Tuvalu valódi gazdagsága az emberekben rejlik

fold

ava

Egy komplex, csodálatosan működő rendszert fogunk most megismerni. A blog elolvasása, és a videók megtekintése után remélhetőleg sokan fognak másként tekinteni a környezetükben lévő növényekre, – akár a benti szobanövényekre, de főleg a kinti erdők világára –  ezen a Föld nevű bolygón.

A természetes állapotú erdők olyan szuperorganizmusoknak tekintendők, amelyekben  az azonos fajú fák kapcsolódnak egymáshoz, és közös ellátó, illetve hírközlő rendszert hoznak létre. Gyakorlatilag egy internet hálózat van a föld felszíne alatt, de ez több attól ez már egy élő avatar rendszerszinten, mint azt majd látni fogjuk.

Alapvetően többféle kommunikáció létezik  a növényeknél:  – föld alatt  – föld felett (hangok, illatok, rezgések) – morfogenetikus mező. A fák nem csak kommunikálnak egymással, de a gyökereiken keresztül tápanyagot is el tudnak juttatni egy másik fajtársukhoz. 

Avatar – ne keresd, már régóta itt van a szemed előtt ezen a bolygón is!

fold

amas8

Salvemos la Amazonia! SAVE THE AMAZON RAINFOREST! Défendre la forêt amazonienne!

fold

fab2

The Oldest, Tallest, Biggest and Most Majestic Trees in the World

fold

RESPECT / AFRICA

greenw

The Great Green Wall

fold

RESPECT / BRAZIL

🌳 Amazonia forever 🌳 ❤️❤️❤️ 🌳 Amazonia por siempre 🌳 ❤️❤️❤️

For years, Antonio Vicente begged his neighbors to listen to his warning. The water in Pouso do Rochedo, Brazil, was going to disappear and, with it, so would the life in this piece of the rainforest. And he was right. But now, after dedicating the last 40 years to reforesting his land, the water is coming back…and it is all thanks to him. RESPECT!

fold

RESPECT / INDIA

forest4

The Forest Man Of India, who created a forest. Jadav Payeng planted 1,360 acres of forest, over 30 years, all by himself! RESPECT!

To date he has single handedly planted a forest larger than Central Park NYC. His forest has transformed what was once a barren wasteland, into a lush oasis. Humble yet passionate and philosophical about his work. Payeng takes us on a journey into his incredible forest.


fold

zsklima

Climate Change and Global Warming  ¡Salva el planeta tierra! Innovaciones tecnológicas del futuro  CAMBIO CLIMÁTICO EN EL MUNDO

fold

terkepshark.

Track sharks, whales, turtles, seals, dolphins, alligators

fold

cropped-c682a-ship6

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 Thank you for viewing!

Leave a comment