Kedves Hölgyeim! – Egy Időutazás? – Sikítófrász Garantálva :)

Kedves Hölgyeim! – Nagy gond egy apró pók, méhecske, kisegér?
De azért vagányan bevállalnánk egy Időutazást?
Induljunk – Sikítófrász Garantálva 🙂

5…4…3…2…1…

READY … SET … GO …  ELKÉSZÜLNI … VIGYÁZZ … START

ufoido

planetearth

Üdvözlet Kedves Látogató!

Először is,  legmélyebb tisztelet  a Hölgyeknek, üdvözlet az Uraknak. Ez most egy kissé rendhagyó, lazább blog lesz – néha ez is kell – nem csak mindig az üzlet és az elvontabb, magasabb szintű tudományos és kőkemény műszaki témák.

Nos tehát, bizonyára mindenkinek van olyan barátnője, ismerőse aki fél egy apró pókocskától, kisegértől, méhecskétől, stb. Nyilván ha valaki allergiás a pók vagy  a méhcsípésre az más kategória, az nem vicc! De ha nem allergiás akkor az más történet, olyan mint megijedni egy kisegértől és azt pont látni egy férfinak, az vicces 🙂

De vágjunk is bele, és tegyük fel a kérdést:

Kedves Hölgyeim, ki akar egy időutazást tenni – visszafelé az időben a Föld paleozoikum időszakába, 400 millió évvel ezelőtt?

Az átlagember, ha múltra gondol akkor 10 ezer év — alapból adja magát: ősember – mamut, esetleg még a kardfogú tigris.

kok1

skorp11

Ha már nagyobb számokkal dolgozunk  sok sok millió év – akkor adja magát mindenkinél a dinók, T-Rex-el az élen. És főleg a legutolsó periódus a Kréta időszak, pedig ez csak egy rész a háromból az összesen 165 millió évből.

Triász (251–199,6 millió évvel ezelőtt)
Jura (199,6–145,5 millió évvel ezelőtt)
Kréta (145,5–65,5 millió évvel ezelőtt)

A dinoszauruszok 165 millió éven át voltak a Föld domináns állatai. A triász időszakban kb. 230 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és a kréta időszak végén kb. 65 millió éve haltak ki. Körülbelül 500 különböző dinoszaurusz nemet és körülbelül 1000 dinoszaurusz fajt találtak eddig. Régebben a tudósok nagy része úgy gondolta, hogy a dinoszauruszok lomhák, buták és hidegvérűek lehettek, aztán kiderült, hogy aktív állatok, melyek a társas kapcsolatokra is képesek voltak.

Akadtak köztük növényevők és húsevők is, egy részük négy lábon, más részük pedig két lábon járt. A dinoszauruszok nagyon különböző méretűek voltak a legkisebbek egy macska méretével egyeztek meg a legnagyobbak akár 30 méteresek is lehettek. A legtöbbjük a madarakhoz hasonlóan szaporodott, fészket építettek, és tojást raktak.

Sajnos a még régebbi időkre visszatekintve már csak nagyon kevés embernek van rálátása. Azt sokan tudják hogy a Kréta időszak végén 65 millió évvel ezelőtt egy nagy meteor becsapódás miatt megváltozott  a Föld éghajlata, illetve a nagy katasztrófa miatt kihaltak a dinoszauruszok.

De, volt előtte egy másik időszak is, amit szintén egy hatalmas meteor becsapódás zárt le…. erről azonban már csak nagyon kevesen tudnak.

252 millió évet kell visszamennünk, már a Perm időszakban vagyunk, sehol sincs még a melegvérű dinoszaurusz, a reptilek uralják  az ősóceánokat és a szárazföldet. 252 millió évvel ezelőtt a triászt megelőző perm időszak végén is egy hatalmas becsapódás idézte elő a földtörténet eddig ismert legnagyobb kihalását.

A becsapódott égitest kipusztította a dinoszauruszok vetélytársait a reptileket, nagy szerencséjük volt, így megnyílt előttük a lehetőség a felemelkedésre. A kréta végén már nem volt ilyen szerencséjük: akkor a becsapódás után ők tűntek el a süllyesztőben, és az emlősök vették át az uralmat. A Galaktikus Rulett már csak ilyen, vannak nyertesek és vesztesek.

megalodon

Ez túl veszélyes, reptilek, T-Rex, nagy meteor becsapódások, mindenütt hatalmas erők, nagy balhék…… A vízben is van pár nem kedves, megalomániás fürdőző, még strandolni sem lehet tőlük rendesen, és a parton is tömeg van. Főként 12 méter magas és eléggé nagyszájú, de kis karú  – magukat királynak képzelő –  T-Rex suhancok akarnak velünk fogócskázni ráadásul pont az ebédidőben…. Menjünk inkább  tovább, egy sokkal nyugodtabb, romantikusabb, és “békésebb helyre”. 🙂

planetearth

Meg is érkeztünk utazásunk céljához, a Devon időszakba

skorp15

Nézzünk is szét ebben a garantáltan reptil és dinó mentes környezetben, eléggé magas a levegő oxigénszintje, bár azért nem annyira vészes. De hát… mi van itt emberek… sehol egy fa, az oxigéntartalom a légkörben meg többszörös, … ki érti ezt? És micsodák mindenhol ezek a magas izéééék? 🙂

skorp18

Nagyjából 420-350 millió évvel ezelőtt, amikor még a szárazföldi fák újdonságnak számítottak az evolúcióban, és a legmagasabbak is csak néhány centiméter magasra nőttek, voltak azért olyan élőlények, amelyek hatalmasra nőttek.

skorp20

Ezek az ősi szervezetek akár nyolc méter magasra is megnőttek, törzsük vastagsága pedig elérte az egy métert is. Szaúd-Arábiai leletek alapján ma úgy gondoljuk, hogy ezek az óriások gombák voltak.

skorp14

Ma már eléggé meglepődnénk, ha az erdőben sétálva hatméteres gombába botlanánk, pedig akkoriban valószínűleg tényleg ezek uralták a horizontot, ráadásul jóval magasabbak voltak a fáknál. Azok akkor még csak néhány centiméteresek voltak, szárazföldi gerincesek pedig még egyáltalán nem léteztek.

skorp16

Az élővilág hatására gyorsan nőtt a légköri oxigén mennyisége és kialakult az ózonréteg. Az ízeltlábúak – soklábúak, pókszabásúak – hódították meg elsőként a szárazföldeket a devon időszakban kb. 400 millió évvel ezelőtt. De pár kis póktól, néhány bogárkától nehogy már most megijedjünk, egy ilyen gyönyörű szép, csodás naplementekor. Azok a félelmetes mezei egerek pedig még nem is léteznek 🙂

Menjünk is, nézzünk le még alkonyat előtt a vízpartra, biztonságosnak tűnik, nincs a part körül ólálkodó T-Rex, sem a vízben egy Megalodon…stb. Igazán nyugodt, békés kis helynek tűnik !!!! – Csobbanjunk egyet !!!   Hm… de talán mégsem….

Úgy tűnik, van benne két nagyon cuki kis bogárka, mintha várnának valamire 🙂  Ez bizony kettő igazán szép példány tengeri skorpió ( kb. 8,5 méteresek ).

skorp19

Tudományos alapon — amennyiben a hölgyeknél egy kisegérnél 100 decibelt veszünk sikítófrász hanghullámok erősségének kibocsájtási alapként – akkor valószínűleg most itt több ezres lesz a lépték majd az itteni néhány jószág észlelésekor — hahaha 🙂   – bocs. –

Kedves Hölgyeim…..utazásunk fénypontja következik….terítsük ki a lapokat, ismerjük meg ezt a “békés, barátságos” időszakot a bolygón.

Kezdődhet a JÁTÉK ! Sikítófrász GARANTÁLVA  🙂

skorp10

Óriási, félelmetes rovarok léteztek akkoriban

Két és fél méteres skorpiók, óriási skorpiószerű rovarok, ízeltlábúak portyáztak a talajon, 30-50 centis szitakötők cikáztak a levegőben, és ezek legtöbbje kifejezetten ragadozó volt, vagyis ha lettek volna emlősök, még azok húsát sem vetették volna meg. A Spriggina a valaha élt legundorítóbb, és egyben legriasztóbb élőlény volt.

Nagyobb volt, mint egy ember, a legnagyobb ismert példány majdnem elérte a 3 métert. Egy ilyen szörnyeteg lazán megevett volna egy embert, vagy egy lovat, stb. Az akkori zsákmányai páncélzatához képest a harapó szerveivel könnyedén átharapná és roppantaná a csontokat, szaggatná szét húsát bármely XXI. századi áldozatának.

Nagyon kemény csúcsragadózók voltak ők abban a földtörténeti korban. Nemrégen a régészek egy tengeri skorpió 47 centiméter hosszú  olló maradványát találták meg. Tehát…csak az ollója volt kb. fél méteres ennek a barátságos rovarnak….hm.

skorp4

Náluk nagyobb ízeltlábú azóta sem élt a Földön. Vesztüket az okozta, hogy nem tudtak lépést tartani az evolúcióval, így egyes ágaik kihaltak, más ágaik – melyek a ma élő rovarok ősei – pedig átalakultak, és a túlélés érdekében egyre kisebbekké váltak.

Az ősi Föld borzalmas, rémisztő hely volt

skorp3

Az ősi időkben, amikor még csak többnyire csúszómászók és rovarok uralták a bolygót, ezen élőlények nem a mai ismert méretekkel rendelkeztek, hanem nagyságrendekkel nagyobbak voltak. Hatalmas rovarok, fél méteres csúszómászók uralták a bolygót az ember előtt.

skorp8

A fák akkoriban még csak néhány centiméteresre nőttek, nem voltak túl magasak, éppen akkor voltak kialakulóban, szárazföldi gerincesek pedig még egyáltalán nem léteztek.

Az ősi Föld borzalmas, rémisztő hely volt. Óriási bogarak és szitakötők röpködtek a levegőben, a levegő a magas, kb. négyszeres oxigéntartalom miatt nehezen lélegezhető lett volna a mai ember számára, fák helyett pedig óriási gombák uralták a terepet.

A tengeri medúzák után az ízeltlábúak a valaha élt talán legrégebbi múlttal rendelkező élőlények a Földön. Csaknem félmilliárd éves múltjuk van. Minden élőlénynél előbb jelentek meg a szárazföldön, és még ma is nagyon fontos a szerepük.

A Földtörténet kezdeti szakaszától jelen voltak ezek az élőlények, ráadásul jóval nagyobb méretűek voltak, mint napjainkban is élő leszármazottak.

Ezek a lények abszolút csúcsragadozók voltak, és termetük révén nem is volt ellenségük a táplálékláncban. Ha az ember odatévedt volna egy időgéppel, esélye sem lett volna pár óránál többet túlélni abban a korban.

Óriás tengeri skorpió ( Jaekelopterus )

skorp

A nagy őskori lények nem korlátozódtak a szárazföldre. A Jaekelopterus, vagy az óriás tengeri skorpió, a legnagyobb ízeltlábú, amelyet valaha felfedeztek. Ezek a hátborzongató lények óriási homárra emlékeztettek, és karjaik igencsak nagy méretűek voltak. Borzalmas víz alatti ragadozók voltak.

A szakértők becslése szerint ezek a rovarok 8,5 méterre nőttek meg.
A Jaekelopterusnak kibővített hátsó szegmense van, nagy fogó csápja és hosszú lába volt. Édesvízi környezetben élték fénykorukat és halakat fogyasztottak. A fosszíliák azt mutatják, hogy az óriási tengeri skorpió mérete és alakja nem lett volna képes járni szárazföldön. A nagy látásélesség és a hosszú csápok tették a Jaekelopterust a vízek veszedelmes ragadozójává.

Fosszilis bizonyítékok utalnak rá, hogy az első képviselőik már a földtörténeti ókort, a paleozoikumot (545 millió évtől 249 millió évig) megelőző prekambriumi idő legvégétől, – amely a Föld kialakulásától, hozzávetőleg 4700 millió évtől, a szilárd vázzal rendelkező élőlények megjelenéséig, azaz mintegy 545 millió évvel ezelőttig tartott – ismertek voltak a kor melegvízes ősóceánjaiból.

Tengeri skorpió ( Spriggina )

skorp13

A világhírrel vetekedő pekambriális Ediakara-faunából származó ősmaradványok között megtalált Spriggina maradványai egyértelműen arra utalnak, hogy valóban a Földtörténet kezdeti szakaszától jelen voltak ezek az élőlények, ráadásul jóval nagyobb méretűek voltak, mint napjainkban is élő leszármazottak.

A Spriggina volt az első élőlény, mely ízeltlábú volt, tulajdonképpen ezzel a lénnyel indult be a faj fejlődése és ütemezett terjedése. Később a paleozoikumot bevezető kambrium időszakban az ízeltlábúak már nagyon fajgazdag és változatos csoportnak számítottak.

Nagyjából 510 millió éve jelent meg az a kihalt csoportjuk, amelyből a földtörténet valaha ismert leghatalmasabb ízeltlábúi, az eurypteridák, vagy ismertebb nevükön a tengeri skorpiók kerültek ki.

A hatalmas százlábú ( Arthropleura )

skorp5

Arthropleura volt az őse a százlábúaknak. Hossza elérhette a 2,4 méternél többet, és a kövérebb egyedek több láb széles is lehettek – gondolj egy pillanatra valami ilyesmire, egy ekkora százlábú, ami a lábad felé fog sétálgatni….

Annyira hatalmas volt, hogy annak ellenére, hogy gerinctelen, valószínűleg nagyon kevés ragadozó volt az ellenfele, és messze a legnagyobb gerinctelen faj, amelyet valaha felfedeztek.

Furcsa módon, annak ellenére, hogy szörnyű formája lehetővé tette volna, hogy a legtöbb más akkori élőlényt megtámadja, az Arthropleura teljesen növényevő volt (amint azt a gyomor megkövesedett maradványai mutatták).

Nagy földi skorpió ( Kirktonennsis )

skorp22

A Kirktonennsis egy skorpiófaj, amelynek testhossza 60 cm volt. Ez a faj a devon időszakban, 400 millió évvel ezelőtt élt.

Óriás szitakötő

skorp6

A modern szitakötőknek indokolatlanul vad nevük van, viszont óriási őseik, az M. permiana valóban megérdemelnék a ”sárkány” nevet. Valószínűleg ez volt a legnagyobb repülő rovar, ami valaha is élt a Földön. Szárnyának hossza meghaladta a 60 cm-t, a teste pedig majdnem 40 cm-re nőtt.

skorp20

Úgy gondolják, hogy az őskori sárkányok kihaltak, amikor a föld légköre több millió évvel ezelőtt elvesztette magas oxigénszintjét. És ez jó hír számunkra. Ahogy változtak a légköri viszonyok, oxigénszint, hőmérséklet, páratartalom, valamint megjelentek a gerincesek, úgy kellett a rovaroknak az egyre kisebb méret, és a leghatékonyabb álcázás irányába venniük az evolúciós fejlődést. Ami kis méretű és gyors, és amit nem látnak, azt nem eszik meg a következő korszakokban sorra megjelenő gerincesek – reptilek, madarak, apró dinoszauruszok, stb.

Most tehát a fenti pár kis információ ismeretében ismét tegyük fel a kérdést

bogar

Kedves Hölgyeim, ki akar egy időutazást tenni – visszafelé az időben a Föld paleozoikum korába, 400 millió évvel ezelőtt? 🙂  Garantáltam reptilián és T-Rex mentes környezet, egészséges, oxigéndús levegő, sehol egyetlen egér, csupán néhány apró rovar lehet némileg kissé kellemetlen. 🙂

skorp21

Pardon, el ne felejtsük hogy a Föld is kissé másként nézett ki akkoriban, de az már egy másik történet és blog.

Ennyi “szép látvány” után,  visszatérve a XXI. századba, levezetésként következzen még  egy kis divatbemutató.

10 extravagáns versenyző, jó zenével, de már sokkal szerényebb méretekben, új design szerint, TOP trendi színes kollekciók bemutatása napjainkból 🙂

bogar10

Köszönjük szépen a figyelmet, reméljük érdekes volt számodra pár információ.
Látogasd meg ezt a további néhány oldalt is! 

dim4

Üdvözlet Kedves Látogató!

Most elindulunk egy időutazásra, emberi léptékkel nehezen felfogható időskála lesz amin utazunk.  Ahol nem évszázadok, évezredek, hanem 10-30 millió év egy beosztás. Nagy távolságok, méretek és hatalmas erők, csodálatos élőlények, valamit információk várnak ránk.

Az összeállítás nem tudományos, tehát nincs teletűzdelve latin elnevezésekkel, akit érdekel mélységében a téma alul a cikk végén láthatja az egyik forrást ahol nagyon sok további információt találhat ebben a témakörben

Mivel az ember fő közege a szárazföld, főként az itteni fauna van előtérbe helyezve, de láthatunk pár jellegzetes élőlényt az ősóceánból vagy a levegőből is. A szárazföldön színesek voltak, tollasok is, melegvérűek, gyorsak, de mégis vesztettek mert a még nagyobb fizikai erőre nem pedig az intelligencia fokozására helyeződött a fő hangsúly abban a rendszerben. Csodálatos, de nagyon kegyetlen világ is volt egyben, melyből napjainkra már csak néhány szemtanú maradt  a Kréta kor végéről.

Időutazás / A 230 millió éves Galaktikus Rulett

fold

bogar12

Most egy olyan bolygóra látogatunk el ahol  hatalmas páncélos seregek, kegyetlen fejvadászok vívnak egymással könyörtelen csatákat.

Felnagyítva olyanok mint az űrlények. Testsúlyuk százszorosát tudják szállítani, megállnak fejjel lefelé az üvegen,  óriási távolságokat járnak be, szuper katonák és dolgozók külön – külön egyaránt is. És ha együttműködnek akkor még inkább ők…..

Az élővilág legyőzhetetlen szuperhatalma

fold

suni

Mikor találkozunk velük sokan nem is  tudjuk, vagy nem gondolunk rá hogy ezek a kis apró állatok milyen ősrégiek, illetve tulajdonképpen a túlélés nagy mesterei.

A sünöket már a kora eocén kor óta, mint­egy 50 millió éve segítik a tüskék a túlélésben – az egyik legrégebbi emlősfajról van szó, ami már magában is tiszteletre méltó. Ebből a korból Grönlandon, valamint Alaszkában is találtak szubtrópusi, sőt trópusi fák és növények fosszíliáit.

Hibernáció

fold

ava

Egy komplex, csodálatosan működő rendszert fogunk most megismerni. A blog elolvasása, és a videók megtekintése után remélhetőleg sokan fognak másként tekinteni a környezetükben lévő növényekre, – akár a benti szobanövényekre, de főleg a kinti erdők világára –  ezen a Föld nevű bolygón.

A természetes állapotú erdők olyan szuperorganizmusoknak tekintendők, amelyekben  az azonos fajú fák kapcsolódnak egymáshoz, és közös ellátó, illetve hírközlő rendszert hoznak létre. Gyakorlatilag egy internet hálózat van a föld felszíne alatt, de ez több attól ez már egy élő avatar rendszerszinten, mint azt majd látni fogjuk.

Alapvetően háromféle kommunikáció létezik  a növényeknél:  – föld alatt  – föld felett (hangok, illatok, rezgések) – morfogenetikus mező. A fák nem csak kommunikálnak egymással, de a gyökereiken keresztül tápanyagot is el tudnak juttatni egy másik fajtársukhoz. 

Avatar – ne keresd, már régóta itt van a szemed előtt ezen a bolygón is!

fold

kongo3

Soha ne ússz a Kongóban, és kerüld a sűrű sötét dzsungel mélyén Mokele Mbembet …. itt soha nincs második esélyed ….

Kongó-medence, a világ második legnagyobb esőerdeje

fold

fab2

Awesome, the President Tree, the mind to think this tree was alive when Ramesses II ruled Egypt!—the Old Hara is so old, in fact, that it has been around since the Bronze Age. It predates even the great pyramids!

The Oldest, Tallest, Biggest and Most Majestic Trees in the World

fold

giants

These trees have been around on the Earth for thousands of years. They have many stories to tell, and if you happen to see them, you will be astounded.

Trees carry with them a sense of grandeur and wisdom. In the presence of an ancient tree it’s difficult to not stop to wonder – what has this tree seen? Many trees have borne witness to the rise and fall of many civilizations.

Trees are sacred gifts of creation. Hopefully, humanity will learn to appreciate mother earth and protect our trees from unnecessary felling. Here are some photos showing the giants of the trees of the world.

fold

Baobab trees in Senegal and Madagascar

fa6000

fab5

fab6

fold

greenfa

fold

RESPECT / Africa

greenw1
greenw

The Great Green Wall is an African-led movement with an epic ambition to grow an 8,000 km natural wonder of the world across the entire width of Africa.

A decade in and roughly 15% underway, the initiative is already bringing life back to Africa’s degraded landscapes at an unprecedented scale, providing food security, jobs and a reason to stay for the millions who live along its path.

The Wall promises to be a compelling solution to the many urgent threats not only facing the African Continent, but the global community as a whole – notably climate change, drought, famine, conflict and migration.

Once complete, the Great Green Wall will be the largest living structure on the planet, 3 times the size of the Great Barrier Reef.

The Great Green Wall

fold

RESPECT / India


fold

RESPECT / Brazil

For years, Antonio Vicente begged his neighbors to listen to his warning. The water in Pouso do Rochedo, Brazil, was going to disappear and, with it, so would the life in this piece of the rainforest. And he was right. But now, after dedicating the last 40 years to reforesting his land, the water is coming back…and it is all thanks to him.

amas8

Salvemos la Amazonia! SAVE THE AMAZON RAINFOREST! Défendre la forêt amazonienne!

saveamas

fold

Money isn’t the most important thing in life. The humanity shows that it is bigger than money.

You cannot win hearts by money but by caring, helping others you may win…

Watch here some videos, which don’t need it further words just the blog title: RESPECT

greenlev

THANK YOU FOR VIEWING!

Leave a comment