Szuperkritikus Víz – A Végső Megoldás

A világ egyre nagyobb figyelmet fordít a fenntarthatóság és a Circular Economy tág fogalmaira. Ez a hangsúly minden bizonnyal hatással lesz a műanyagok újrahasznosítására is a közeljövőben. Különösen a világ óceánjaiban és a vízi utakban felhalmozódó, eldobott műanyagok egyértelműek és negatívak.

Becslések szerint évente 8,8 millió tonna műanyag éri el az óceánokat. A Texas méreténél kétszer nagyobb műanyag hulladékok (Pacific Trash Vortex) a Csendes-óceánon találhatók a nyugati part és Hawaii között. A kikötőkben és a strandokon is mindenhol sok felhalmozódott eldobott műanyag szeméthalom.

Ezenkívül Indiában a Mumbai régióból származó, forgalmazott tengeri sók nyolc márkájáról kiderült, hogy mikroműanyagot tartalmaznak – derül ki a Chemical & Engineering News 2018. szeptemberi számának cikkéből. És a kontinenseken is rengeteg ipari és háztartási műanyag hulladék keletkezik nap mint nap, folyamatosan.

Pacific Trash Vortex, Csendes Óceán

place19

Egy tulajdonképpen hivatalosan eddig még nem létező, de mégis valós hely a Csendes Óceán felszínén. Egyre több egy rajta átkelő hajós fotóját láthatjuk róla az interneten. Ez pedig nem más, mint a Pacific Trash Vortex, egy óriási hulladékokból összecsoportosult sziget. Az emberiség pazarló és felelőtlen életvitelének köszönhetően, a fogyasztással járó hulladék itt áll össze.

A múlt évszázad közepén kezdtek felfigyelni a jelenségre, North Pacific Subtropical Gyre óceáni áramlat hatására mintegy 2.500 kilométer átmérőjű, és becslések szerint legalább 10 méter mély hulladéksziget alakult ki. Csak összehasonlítva: Magyarország két legtávolabbi pontja között 600 kilométer a távolság, a vízmélységnél pedig a Balaton legmélyebb pontja 11 méter.

Minden bizonnyal extrém hátborzongató látvány lehet, mégis jobb elkerülni ezt az új szigetet. Bár a Csendes óceán felett repülve sokszor már elkerülhetetlen hogy szembesüljünk ennek a szörnyszülött szigetnek a látványával, mely napról napra egyre növekedik az emberi káros tevékenységek miatt. Bővebb információ erről:  A világ legveszélyesebb helyei

water4

Szuperkritikus Víz – A Végső Megoldás

2022-ben kezdi meg a működését az első olyan gyár a világon ahol vízzel égetik el a műanyagot és bármilyen műanyagot újra tudnak hasznosítani. A szuperkritikus vízzel kezelt műanyagokat olajjá és kémiai anyagokká bontják le, az így kapott alapanyagból pedig akárhányszor lehet újra minőségi műanyagot gyártani.

De valójában mi is az a szuperkritikus víz?

Szuperkritikusnak az anyagnak azt az állapotát nevezzük, ahol bizonyos hőmérséklet és nyomás hatására a három halmazállapot találkozik, ekkor az anyag olyan módon kezd viselkedni, amely egyébként egyik halmazállapotra sem lenne teljesen jellemző. A víz 374 Celsius fokos hőmérséklet környékén (vagy fölötte) és 220 bar nyomáson válik szuperkritikussá. Ilyenkor lényegében folyékony gáznak felel meg, vagyis összenyomtató, de folyadékként viselkedik.

Ebben a halmazállapotban a víz képes rá, hogy a vele találkozó anyagok szerkezetét felbontsa, melyek ezután elégnek, de káros melléktermékek nélkül. Ilyen szuperkritikus víz nem csak mesterségesen állítható elő, megtalálható a természetben is. Ahogy arról az ELTE is beszámolt 2017-ben, az Izlandi Mélyfúrási Projekt kutatói az egyik izlandi vulkán gyomrában, majdnem 5000 méteres mélységben találkoztak ilyen folyadékhoz hasonló gázzal, mely az olvadt kőzetekkel elegyedett.

water1

water2

A különleges anyag azonban egy másik célra is felhasználható: azoknak a többrétegű, komplex műanyagoknak a felbontására, amelyeket eddig a hagyományos módszerekkel nem tudtak újrahasznosítani.

A szuperkritikus víz alkalmazása két lényeges ponton javíthatja az újrahasznosítás minőségét és két jelentős problémát megoldhat:

– egyrészt a mechanikai feldolgozás során a műanyag veszít az ellenállóképességéből, ezért az ebből készített új termékek életciklusa lecsökken és a gyártók kevésbé szívesen használják a produktumaik alapanyagának, a vízzel elégetett plasztik azonban újra ‘szűz’ minőségű műanyaggá alakítható

– másrészt a szintén gyakran alkalmazott pirolízises feldolgozás során sok elszenesedett anyag keletkezik, amely káros hulladékként végzi, a szuperkritikus vízzel való kezelés során viszont a fellépő kémiai reakcióknak köszönhetően ez a lépés kimarad, így a teljes végeredmény több mint 85%-a újból felhasználható szén-hidrogén lesz.

A folyamat méghozzá sokkal gyorsabb is, mint a hagyományos pirolízis: a HydroPRS technológiát szabadalmaztató Mura Technology leírása szerint az úgynevezett villám desztilláció csak 20-25 percet vesz igénybe. A folyamat többlépcsős, vagyis a műanyag ledarálása és olvasztása után lehet csak a szuperkritikus vizet alkalmazni egy speciális reaktorban, de sokféle nehezen feldolgozható plasztikkal (PP, LDPE, HDPE, PP, PET, PS) megbirkózik.

A Mura Technology cég az angliai Teesside-ban kezdi meg az első üzemének felépítését, amely a tervek szerint 2022-ben kezdi meg működését. Évente 80 000 metrikus tonna műanyag feldolgozására lesz alkalmas, amit később, 2025-re, több gyár létesítése után, milliós nagyságrendre szeretnének felskálázni. Ehhez Németországban, az Egyesült Államokban és Ázsiában is nyitnak majd telepeket, legalábbis akkor, ha az angliai üzem valóban beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Forrás: The EngineeringRecyclingtoday,

Köszönjük szépen a figyelmet, reméljük érdekes volt számodra pár információ.
Látogasd meg ezt a további néhány oldalt is! 

dim8

manta1

Az első koncentrált ökológiai és technológiai gyár hajó, amely világszerte képes nagy mennyiségű tengeri műanyag hulladék összegyűjtésére, feldolgozására és hasznosítására.

A Manta küldetésének körvonalai azt mutatják, hogy négy gyűjtési módszerrel és fedélzeti pirolízisüzemmel rendelkezik az összegyűjtött hulladék 100% -nak feldolgozására, újrafelhasználására és kezelésére. A legkorszerűbb tudományos létesítményeket is magában foglalja – mint a műanyag szennyezés földrajzi elhelyezkedése, számszerűsítése és minden részleteinek rögzítése. A kapott információkat ezután megosztják a tudományos közösséggel.

Ha minden jól alakul ezen a bolygón, 2040-ben már személyzet sem kell, automata hajók járják majd az óceánokat: teherszállítók és hulladék begyűjtők, feldolgozók—éjjel-nappal, folyamatosan.

A gigantikus Manta megindítja támadását az óceáni műanyag hulladékok ellen

dim4

Coming soon the robot marketing and 3D Internet, hologram shops, robots, cyborgs, responsive tech and wacky self-moulding objects, and life after AI…

94c1b-robotkek

gombt

kobot4

Új technológiák amelyek teljesen átalakítják a gyártást a bolygón – III. Ipari Forradalomd

gombh

Enel X - POWERING UP NEW OPPORTUNITIES

The mission of Enel X is to provide innovative technological solutions to help businesses, cities and people around the world to create New Value by changing the paradigms of the energy industry

Enel X – Powering Up New Opportunities

gömb

planet5

Save the Planet Earth!  Business Opportunity | Innovations & Future Technology

Renewable Energy – Water Management – Cleantech – Ecosystem – Biogas and Biofuels – Projects – Innovative Technologies

gombhat
cropped-c682a-ship6

NATURE IS BEAUTY
BEAUTY IS NATURE
WE ARE ENGINEERS
BUT WHO ENGINEERED US?

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 THANK YOU FOR VIEWING!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s