Öröktüzek a bolygón

tuz7

Több ezer éve égő, soha ki nem alvó tüzek ijesztik és kápráztatják el az embereket ősidőktől FOGVA a Földön

A spontán tűz kialakulása ritkának és félelmetesnek tűnik még a mai társadalmak számára is, pedig igen gyakori jelenség a földfelszín alatt és fölött egyaránt. A szénnel, olajjal vagy gázzal táplálkozó ”öröktüzek” közkedvelt turistacélpontokat jelentenek világszerte.

bf828-gombk

Kiméra-csúcs

A törökországi Yanartaş (jelentése: “lángoló kő”) egy furcsa földrajzi hely, ahol több tucat kis tűz keletkezett, amelyeket metángázt kibocsájtó nyílások okoztak egy sziklás hegyoldalban.

A Yanartasról azt tartják, hogy az ősi, lángot lövellő Khimaira/Chimaera-hegy, ahol a legendák szerinti Kiméra élt. Egy mitikus, tűzokádó hibrid szörnyeteg, amely több különböző állat ( oroszlán, kecske és kígyó) testrészeiből állt.

A Kiméra-csúcs, öröktüzéről már Plinius is írt: „olyan láng, ami nem alszik el sem éjjel, sem nappal”.

Ezek a lángok legalább 2000 éve folyamatosan égnek, és a szakértők szerint metán tartja életben őket.

tuz1

bf828-gombk

Jharia

Az indiai településen található a világ legnagyobb szénbányainak egyike. Legalább heten bányatűz vált eggyé, így évente több ezer tonna szén-dioxid szökik a levegőbe.

Nem nehéz kitalálni, hogy ennek nyomán a délkelet-ázsiai országnak igen jelentős szerepe van az üvegházhatás fokozódásában.

A lágy szén vagy akár 40°C-on is képes meggyulladni, tehát nem kell hozzá különösebb hőhatás.

tuz2

bf828-gombk

Örök tűz vízesés

Az északnyugat-pennsylvaniai Shale Creek rezervátum öröktüze különleges látványt nyújt a Chestnut Ridge Parkban, hiszen egy vízesés mögött lobog.

A legenda szerint amerikai őslakosok gyújtották több ezer évvel ezelőtt.

A tudósok tisztában vannak vele, hogy etán és propán jelenti itt a tűz fő táplálékát, de fogalmuk sincs róla, miként jutnak ezek az anyagok a tömör sziklafalba.

tuz

bf828-gombk

Lángoló hegy

A Burning Mountain vagy Mount Wingen néven ismert hegy Ausztráliában található, s tüze a számítások szerint legalább 6000 éve ég folyamatosan. A tudósok feltételezik, hogy ez a világ legrégebbi széntüze.

A láng körülbelül 1 méternyit kúszik dél felé. Ez nem tűnik soknak, de ha belegondolsz, hogy élete során már 6 km-t tett meg, jelentősebbnek tűnik. Ha így folytatja, 255000 éven belül eléri Sydney-t.

tuz3

bf828-gombk

Tűz és víz barlang

A világ leglátványosabb sárvulkánjainak többsége Tajvanon található. A helyi földrajzi adottságoknak köszönhetően ezek a tűzhányók folyamatosan metánt termelnek.

A Biyun templom mellett helyezkedik el a Water And Fire Cave, ami nevével ellentétben koránt sem barlang, sokkal inkább egy hasadt, lángoló szikla, előtte egy kicsiny, buborékokban bővelkedő tóval.

A helyet egy szerzetes fedezte föl 1701-ben, tehát legalább 300 éve kell égnie a tűznek.

tuz4

bf828-gombk

Mrapen

Az indonéz monda szerint az iszlám szentjeinek egyike elfáradt hosszú útjának végén, ezért megállt Mrapen falu környékén, ahol nagyon hideg volt.

Botjának végét a földbe szúrta, kihúzta, s immáron fáklyaként vitte tovább, hogy melegítse magát és a követőit.

Az itteni tüzet szentként tiszteli a jávai hagyomány, illetve sportesemények ikonikus részét

tuz5

bf828-gombk

Baba Gurgur

Egy hatalmas iraki olajmező közepén öröktűz ég. A sziklákon keresztül természetes gáz szivárog fölfelé, ami nem ritka a környéken.

A pásztorok gyakran használják a kisebb képződményeket melegedésre. A legenda szerint az ide látogató várandós kismamáknak biztosan fiuk születik.

Ez a természetes öröktűz szerepelhet a bibliai Nabukodonozor történetében.

tuz6

bf828-gombk

Yanar Dag

A görög mitológia szerint a Fekete- és a Kaszpi-tenger között húzódó Kaukázus-hegységben Zeusz megláncolta Prométheuszt, a tűz titánistenét, miután felfedezte, hogy szikrát lopott Zeusztól, és halandóknak adta.

Így Azerbajdzsán országát, amely a Kis-Kaukázus-hegység otthona, gyakran a Tűz országaként emlegetik. Még nemzeti jelképének középpontjában is egy vörös láng áll. A becenevet az “égő hegy”, a Yanar Dag is megerősíti.

A Yanar Dağ tüze soha nem alszik ki, a környéket pedig folyamatosan gázszag tölti be. A lángok homokkő hasadékokból származnak, és 3 méter magasságba törnek fel egy 10 méter széles sáv mentén egy domboldal aljában, egy tektonikus törés mentén. A felszíni lángok az alsó talajok állandó gázkibocsátásának következményei.

Még a közelében lévő patakok felszínét is meg lehet gyújtani. Ezek a patakok, amelyek egyébként nyugodtnak tűnnek, Yanar Bulaq néven ismertek: “égő források”.

A földgáz nagy koncentrációja miatt az Abseron-félszigeten a természetes lángok ott égtek már az ókorban is, és a későbbi történetírók, mint például Marco Polo is beszámoltak róluk.

tuz8

bf828-gombk

Erta Ale

Az Erta Ale, ami afar nyelven “füstölgő hegyet” jelent, egy bazaltos pajzsvulkán amely az etióp sivatagban található. A világ legmélyebb fekvésű krátere, 85 méter mély, legmagasabb pontja is csak 613 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. Ennek köszönhetően jól látható a tűzhányóban vadul fortyogó láva.

Legfigyelemreméltóbb jellemzője az aktív lávató, amely olyan ritka jelenség, hogy csak néhány tartós lávató található a bolygón – a többi viszonylag rövid életű.

A tó kiszámíthatatlan. Folyamatosan változik, rendszeresen vannak láva  kilövelések. Recsegő, sercegő hang jelzi néhány másodperccel az esemény előtt a repedés hangját, amelyen keresztül a forró láva a kilövell a felszínre. Ezek a felcsapódások akár 30 méter magasak is lehetnek.

A lávató egy aktív magmát tartalmazó földalatti medence miatt keletkezik. Ez a világ leghosszabb ideig létező lávatava, amelyet 1906-ban fedeztek fel.
Forrás: bien.hu

tuz11

bf828-gombk

auj7

Köszönjük szépen a figyelmet, reméljük érdekes volt számodra pár információ.
Látogasd meg ezt a további néhány oldalt is! 

gömb

A világ legfélelmetesebb vulkánjai

vulcan1

Amikor a Föld nevű bolygón mindannyian a szokásos napi feladatokat, munkákat végezzük azt gondoljuk hogy körülöttünk sok minden stabil és biztonságos. Azonban van pár apró kis dolog amire nem mindig gondolunk, talán jobb is ez így.

Az egyik apróság hogy bolygónk a világűrben 29,8 Km/s sebességgel, azaz 107.280 Km/h száguld a Nap körül – pályasebesség. Tehát kb. 30 km másodpercenként, közel 110 ezer km óránként amit utasként megteszünk ezen a szilárd földgolyón.

Másik apróság: tényleg szilárd, vagy ez is csak – stílszerűen – egy felszínes érzés?

planet

A  Földön már ősidők óta a villámlások majd a vulkánok az emberiség számára a legendák és a mítoszok alapjai voltak. A régi társadalmakban kultusz majd vallás formájában Istenként tisztelték a vulkánokat, és a félelmetes erőt, energiát csodálták ami belőlük időnként kitört.

Ma már ismerjük a működésüket, de a csodálat és a tisztelet változatlanul megmaradt irántuk. Rangsorolás nélkül nézzünk szét  a bolygón, egy rövid lista és pár videó következik.

 Információ: A világ legfélelmetesebb vulkánjai

fold

VÍZ ÉS JÉGBOLYGÓK, HOLDAK AHOL SZINTÉN LEHET FÖLDÖN KÍVÜLI ÉLET

viz2

Ideje átértékelni az eddigi lakható bolygókról és holdakról alkotott múlt századi elméleteket.

A tudomány eddigi álláspontja szerint központi csillag körüli azon tartományt, amin belül keringve a bolygón elméletileg folyékony víz és a földihez hasonló élethez elegendően magas hőmérséklet létezhet, lakhatósági zónának nevezzük. Ezen a régión belül keringő bolygók lehetnek kellemes meleg, mérsékelt bolygók, mint a Föld, de lehetnek teljesen fagyottak is.

Geológus kutatók szerint a Föld körülbelül 1-3 ilyen fagyott perióduson mehetett keresztül a múltban, az óceánokban élő mikroorganizmusok pedig legalább egyet valószínűleg túléltek. Tudjuk, hogy a Föld a saját jégkorszakainak során is lakható maradt, mert az élet még a fagyott epizódok előtt kezdődött és jóval utána is létezik. Minden életforma azonban az óceánokban létezett akkoriban.

Az élet lehetséges előfordulási helyeként a kőzetbolygókon kívül egy másik kategóriát is figyelembe kell tehát venni. Ez pedig konkrétan a fagyott jégbolygók  – jégholdak világa, melyek felszínét folyadék, vagy fagyott jégréteg borítja, amely alatt mély óceánok találhatók.

A jég alatti vizet az ottani vulkánok, és a bolygó – vagy hold belső magjának hője melegítheti és ezáltal a körülmények hasonlóak lehetnek a földi óceánok életfeltételeihez. Tehát hasonló hőmérséklet, nyomás és folyékony víz esetén az élet ugyanúgy kialakulhatott és létezhet ezekben az óceánokban, víz alatti világokban, mint a Föld bolygón.

A fenti rövid bevezető után most pedig nézzünk szét pár helyen, egyenlőre csak a saját csillagrendszerünkben, lesz néhány érdekes hely.

Mint látni fogjuk a Naprendszerben is van néhány hold ahol jellemzően fagyott jégréteg, de pld. a Titánon nagy mennyiségű folyadék van. A Titan felszínén ugyanakkor víz helyett folyékony szénhidrogének találhatóak. Egyértelmű, hogy sokféle szerves kémia zajlik a holdon, emiatt is tagadhatatlanul kíváncsivá teszi a kutatókat.

EURÓPA – TRITON – ENCELADUS – GANYMEDE – CALLISTO – TITÁN

viz1

TÁVOLI, IDEGEN VILÁGOK TENGEREI, ÓCEÁNJAI AMELYEK MÉLYSÉGE TITKOKAT REJT, ÉS FELFEDEZÉSRE VÁR

Információ: Víz és jégbolygók, holdak ahol szintén lehet földön kívüli élet

fold

A hibernáció Nagymestere

hib

Tél van, Európában hideg van, de Alaszkában még alacsonyabb a hőmérséklet. Ott most az erdei fa békák mozdulatlanul állnak a fagyos talajban.

Megfagyva, de ezek a kétéltűek akár 8 hónap múlva is minden nehézség nélkül újra életre kelnek, amint visszatérnek a napsütéses napok. Van egy titkuk….

Abszolút brilliáns! Ha egy zseniális tudós le tudja majd másolni ezt a természetből…

Amellett, hogy tudományosan hihetetlen jelenség, képes az élő szövetek és szervek lefagyasztására és felolvasztására anélkül, hogy károsítaná azokat, megoldást adhat a szervátültetési kutatásokra. A mai viszonyok között egyes élő szövetek, például a spermiumok és az embriók mélyhűtéssel tartósíthatók, de ez a módszer még egyetlen élő szerven sem járt sikerrel. Ha sikerülne lefagyasztani az emberi szerveket, akár rövid időre is, az óriási előrelépés lenne, mert ezeket a szerveket eljuttathatnánk a világ különböző részein lévő rászoruló emberekhez.

Virtuális halhatatlanságban lehet részünk, vagy hibernálhatjuk egy űrhajó személyzetét a hosszabb csillagközi űrutazások alkalmával.

Ez nyilván még majd kis idő kérdése – pár év,  esetleg egy évtized, de már ott van az emberiség előtt az egész folyamat működésének a receptje, csak jól meg kell figyelni, és adaptálni.

Addig is nézzük meg ezt a rövid videót, mely bemutatja hogy mit is tud – mire képes a hideg alaszkai vadonban a hibernáció Nagymestere…  Csobbanjunk egyet, ugorjunk egy fejest, akár az alaszkai fa békák, bele a frissítő, tiszta vízbe ebben a szép napos, tavaszias strandidőben 🙂

viccjeg

Szenzációs  információ és videó: A hibernáció Nagymestere

fold

Yonaguni Monument – Ősi víz alatti város vagy természetes képződmény?

yogu12

Az emberi civilizáció története még sok titkot rejt.

Abban az értelemben, hogy fogalmunk sincs arról, milyen messzire nyúlik vissza a civilizációnk eredete. Az emberi civilizáció – mai tudományos főirányzat szerint – legkorábbi példái az ókori Sumériában (Irak) találhatók, nagyjából 4400 évesek.

Az ember alkotta tárgyak, épületek, szimbólumok funkciója, keletkezési körülményei, célja átlagosan már két – háromezer év távlatában is homályba vész. Sok dologról azt sem tudjuk hogyan tervezték és miért építették őseink.

A Földünk felületének 71%-át víz borítja. Ezért is nevezik kék bolygónak. Egyértelmű hogy a klímaváltozás mindig is közvetlen hatással volt az emberiségre.

Kr. e. 7500-5000 között özönvizek voltak a Földön, nagyon sok helyen és jelentős változásokat hoztak létre.

A tengerszint emelkedésével világszerte megváltoztak a tengerek partvonalai. A Beringia szubkontinens eltűnt, akárcsak az ázsiai szárazföldet, Japánt és Indonézia nagy szigeteit összekötő földhidak, például a Szunda-föld. Örökre megszűnt a szárazföldi kapcsolat Ausztrália és Új-Guinea között, India és Ceylon, továbbá Afrika és Madagaszkár között. A világon mindenhol nagy tengerparti régiók kerültek víz alá, amelyek korábban lakott területek voltak.

Kr.e.5.500 körül csobogás hallatszott a Boszporusznál, majd a víz a Niagara-vízesésnel 400-szor hatalmasabb erővel tört át, ami az európai történelem legnagyobb árvízi katasztrófájának kezdetét jelezte. Az egykori nagy édesvizű tóból a Fekete tenger lett. Ezt az özönvizet sokan a Gimages eposz történetével és a bibliai özönvízzel kötik össze. A korai történelmi időszakból a tengerek melletti kultúrák maradványai azóta a tenger alatt fekszenek eltemetve. Nagyon keveset ismerünk közülük, többségük a víz alatt van több ezer éve már, és várja hogy egy napon majd felfedezzük őket.

yogu11

További információ: Yonaguni Monument – Ősi víz alatti város vagy természetes képződmény?

fold

Csak 2×22 másodpercen múlt…. – TROODON –

Népszava aszteroida

Alternatív történelem – haladóknak

Ha az égi bomba pár pillanattal előbb vagy később (pár száz kilométerrel arrébb, az Atlanti- vagy a Csendes-óceánban) landol, akkor jóval kisebb pusztítást okozott volna.

Csak 2×22 másodpercen múlt, amennyiben annyival hamarabb – vagy később történik a becsapódás, az aszteroida a mély óceáni vizekbe zuhan bele, és akkor minden másként alakul a bolygón.

 Információ: Csak 2×22 másodpercen múlt…. / TROODON

fold

futurenegy

future,

ufoido

ÜDVÖZLET KEDVES LÁTOGATÓ!

Most elindulunk egy időutazásra, emberi léptékkel nehezen felfogható időskála lesz amin utazunk.  Ahol nem évszázadok, évezredek, hanem 10-30 millió év egy beosztás. Nagy távolságok, méretek és hatalmas erők, csodálatos élőlények, helyszínek, valamit érdekes információk várnak ránk.

Térben és időben nagy utat fogunk megtenni a Föld születésétől egészen a távoli jövőig.

Időkapu | Múlt – Jövő

gombhat

cropped-c682a-ship6

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 THANK YOU FOR VIEWING!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s