A NASA olyan 3D  térképet készített, amelyen minden ismert földközeli objektum (NEO) aszteroida és üstökös mozgása élőben követhető

ast4

Aszteroidák és üstökösök — lehetnek az élet hordozói és megszüntetői egyaránt

A legnagyobb érdeklődés az Apophis földsúroló aszteroidát övezi, melyet 2004-ben fedeztek fel, és az ókori egyiptomi mitológia egyik teremtménye, a sötétség és káosz megtestesítője után neveztek el a csillagászok.

Az első számítások azt mutatták, hogy 2,7 ​​százalék az esélye, hogy 2029-ben a 270 méter átmérőjű kőszikla ütközik a Földdel, és a becsapódás ereje huszonötezer hirosimai atombomba energiájának felel meg, és a veszélyes égitesteket minősítve az eddigi Torino-értéken, 4-es besorolást érte el.

További megfigyelések ezt kizárták, viszont a csillagászok arra a következtetésre jutottak, hogy szerencsétlen esetben 2036. április 13-án ütközhet a Földnek, ennek az esélye eredetileg 1 a 45.000-hez volt, később pontosabb számítások alapján a kataklizma valószínűsége 1 a 250.000- re csökkent.

Vannak gyakori visszatérő objektumok, de ugyanakkor rendkívül ritka égi vendégek is. Az ISON-üstökös legutóbb 10 millió évvel ezelőtt járt a Nap közelében. A Naprendszer külső tartományában lévő üstökös zónából, az úgynevezett Oort-felhő vidékéről érkezett, olyan messzeségből, amely százezerszer-kétszázezerszer meghaladja a Nap-Föld távolságot.  Megdöbbentő volt az ISON sebessége napközelben megközelítette a 700.000 km/órát (közel 200 kilométer másodpercenként).

A Halley-üstökös megjelenéseit Naprendszerünk belső terében számos alkalommal megfigyelték, és feljegyezték az írott történelem során, már időszámításunk előtt 240-től kezdve. Egyértelműen üstökösökről szóló feljegyzések kerültek elő az ókori kínaiak, babilóniaiak írásai közt. A Halley-üstökös az egyetlen olyan ismert rövid keringési idejű üstökös, melyet rendszeres időközönként lehet szabad szemmel látni, és az egyetlen olyan, amelyet egy átlagos emberi élet alatt akár kétszer is. A Halley-üstökös legutóbbi 1986-ban jelent meg a Naprendszer belső terében és legközelebb 2061 közepén lesz ismét megfigyelhető.

halley

A Földön egy emberi élet csupán egy villanás, a bolygón történtek pedig röpke pillanatok a végtelen  Univerzumban.

galaxy12

A NASA olyan 3D  térképet készített, amelyen minden ismert földközeli objektum (NEO) aszteroida ÉS üstökös mozgása élőben követhető

ast

A teljesen interaktív Eyes on Asteroids tudományos adatokat használ az aszteroidák és az üstökösök Nap körüli keringésének vizualizálására. Nagyítson, hogy kedvenc űrhajójával együtt utazhasson, miközben gyönyörű 3D-ben fedezheti fel ezeket a lenyűgöző földközeli objektumokat. Fotó: NASA

Tudjon meg többet a Föld-közeli objektumok növekvő populációjáról a NASA új, 3D valós idejű webalapú alkalmazásával.

Egy új, 3D valós idejű vizualizációs eszközzel most egy kattintással vagy egy csúsztatással felfedezheti a Föld keringési környezetét megközelítő aszteroidákat és üstökösöket – és az ezeket az objektumokat meglátogató űrhajókat. A NASA Eyes on Asteroids programja ezeket az adatokat bármilyen internetkapcsolattal rendelkező okostelefonra, táblagépre vagy számítógépre eljuttatja – letöltés nélkül.

Évente aszteroidák ezreit és üstökösök tucatjait fedezik fel, amelyek egy része – úgynevezett földközeli objektumok (NEO) – a belső Naprendszeren áthaladó pályákat követi. Jelenleg ezekből eddig összesen  kb. 28.000-et sikerült felfedezni, de a számuk naponta növekszik . Ezeket az objektumokat a NASA által finanszírozott csillagászok gondosan nyomon követik, hátha valamelyik becsapódási veszélyt jelentene bolygónkra.

ast1

Az alkalmazáson belül számos aszteroida-küldetés is felfedezhető, köztük a NASA OSIRIS-REx, amely 2020-ban mintákat vett a Bennu aszteroida felszínéről. Az űrszonda „Touch-And-Go” manőverét az Eyes precízen animálja a küldetés során rögzített képek segítségével. Fotó: NASA/JPL-Caltech

Az új webalapú alkalmazás minden ismert NEO pályáját ábrázolja, részletes információkat adva ezekről az objektumokról.

A képernyő alján található csúszka segítségével gyorsan előre-hátra utazhat az időben, hogy megtekinthesse a keringési mozgásukat. A vizualizáció naponta kétszer kap frissítéseket a legfrissebb adatokkal, így amint új objektumot fedeznek fel, és kiszámítják annak pályáját, hozzáadják az alkalmazáshoz.

Számos NEO-küldetés profilja is felfedezhető. Az “események” fülre kattintva megtekintheti az űrhajók részletes animált modelljeit, valamint aszteroida vagy üstökös találkozásait. Keressen például a NASA OSIRIS-REx (az Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) űrszondájára, hogy megtekinthesse a küldetés 2020. október 20-i Touch-And-Go (TAG) mintagyűjtési esemény animált újraalkotását.

Vagy tekintse meg a NASA Double Asteroid Redirect Test (DART) küldetését, amely a közelmúltban indult a NASA első bolygóvédelmi demonstrációjaként, és akár nézze meg előre is 2022. szeptember 26-ig, amikor ütközik a Dimorphos aszteroidával, amely a Didymos bináris aszteroidarendszer kis holdja.

ast2

Az Eyes on Asteroids közeli megközelítéseket jelenít meg, például az Apophis aszteroida jövőbeni találkozását a Földdel. Egyszerűen kérdezze le az „Apophis” kifejezést az alkalmazás kereső funkciójában, és lépjen előre 2029. április 13-ig, hogy megtudja, milyen közel kerül az aszteroida bolygónkhoz. Fotó: NASA/JPL-Caltech

“Azt akartuk, hogy az Eyes on Asteroids a lehető legfelhasználóbarátabb legyen, miközben elmeséli az emberiség által ezeknek a lenyűgöző objektumoknak a felfedezéséről szóló történeteket” – mondta Jason Craig, a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratory vizualizációs technológiai alkalmazások és fejlesztési csapatának műszaki producere, amely kifejlesztette Eyes on Asteroids webes alkalmazást “Minden NEO megtalálható az alkalmazáson belül, csakúgy mint a legtöbb űrhajó amely meglátogatta ezeket az objektumokat.”

Rengeteg részlet található a NEO-k mögött meghúzódó lenyűgöző tudományról és a potenciálisan veszélyes objektumok nyomon követésének fontosságáról is.

Csak válassza a “Tanulás” lehetőséget az olyan témákkal kapcsolatos részletekért, mint az aszteroidák megközelítése a Földhöz, vagy vagy együtt repülni a drámaian közeli megközelítéssel az Apophis aszteroidával 2029. április 13-án.

ast3

Szeretne tudni a következő öt aszteroida közeledéséről? Válassza az “Aszteroidafigyelés” lapot, ha többet szeretne megtudni arról, hogy mely földközeli objektumok közelítenek majd bolygónkhoz az elkövetkező napokban és hetekben. Fotó: NASA/JPL-Caltech

Ami ezt a fenti témát illeti – Válassza az “Aszteroidafigyelés” lapot, hogy megtekinthesse a következő öt aszteroida közeledést.

“Szerettük volna beépíteni ezt a funkciót, mivel az aszteroida közeledése gyakran nagy érdeklődést vált ki” – mondta Craig. “A főcímek gyakran veszélyesen közeliként ábrázolják ezeket a közeli megközelítéseket, de a felhasználók az Eyes használatával látni fogják, hogy a legtöbb ilyen találkozás milyen távoli is valójában.

Az Eyes on Asteroids az ügynökség washingtoni főhadiszállásán működő NASA Bolygóvédelmi Koordinációs Iroda és a JPL Földközeli Objektumok Tanulmányok Központja támogatásával készült. Az Eyes adatait a JPL Solar System Dynamics adatbázisából gyűjti össze, amely valós idejű adatokat szolgáltat a naprendszerünkben található legtöbb ismert természetes égitest (beleértve a NEO-kat is) pályáiról, jellemzőiről és felfedezéséről.

Eyes on Asteroids was developed with support from NASA’s Planetary Defense Coordination Office at the agency’s headquarters in Washington and from JPL’s Center for Near-Earth Object Studies. Eyes gathers its data from JPL’s Solar System Dynamics database, which provides real-time data for the orbits, characteristics, and discovery of most known natural bodies (including NEOs) in our solar system.

Forrás: NASA / Ian J. O’Neill

A teljesen interaktív Eyes on Asteroids ide kattintva indítható: NASA’s Eyes on Asteroids 

fold

Köszönjük szépen a figyelmet, reméljük érdekes volt számodra pár információ.
Látogasd meg ezt a további néhány oldalt is! 

planetearth

Galaktikus Rulett – Biztos hogy csak a szerencsén múlik?

Mint amikor a régészek felfedeznek a romok alatt mélyebben egy korábban létezett ismeretlen civilizációt, egy ősi várost – a dinoszaurusz rajongók is sokszor meglepődnek, amikor megtudják, hogy a dinóktól teljesen különböző hüllők is uralták egykoron a Földet – több tízmillió évvel a híres dinoszauruszok, pld. a Tyrannosaurus Rex, Velociraptor, és Stegosaurus megjelentése előtt.

Körülbelül 120 millió évvel ezelőtt a karbon és a középső-triász időszakokat kegyetlen szörnyek uralták, amelyek megelőzték a dinoszauruszokat.Kevesen voltak a békés növényevők, föként a húsevők domináltak. A “játékszabály” nagyon egyszerű volt….  Mindenki – mindenkire – mindenhol vadászott. 

rep24

Kegyetlen, vérszomjas és nagyon brutális világ volt akkoriban a Földön

rep8

Tehát megy szépen a vadászat, szárazföldön és vizekben egyaránt, fürdőzés, napozás  a parton…stb. De itt is, ebben a korszakban is volt egy kis probléma… A hüllők sokkal vérszomjasabbak lettek, még nagyobbra nőttek,  még több húst ettek – azonban buták voltak, és megálltak a fejlődésben. Váltani kellett, jöttek a dinók, és most látni fogjuk a bevezetőben említett bizonyos folyamatot.

planetearth

A váltás – Perm időszak végén 250 millió évvel ezelőtt

252 millió évet kell visszamennünk, a Perm időszakban vagyunk, sehol sincs még a nagy termetű melegvérű dinoszaurusz, a reptilek uralják az ősóceánokat és a szárazföldet. 252 millió évvel ezelőtt a triászt megelőző perm időszak végén is egy hatalmas becsapódás idézte elő a földtörténet eddig ismert legnagyobb kihalását.

A földtörténet egyik legnagyobb tömeges kihalása 252 millió évvel ezelőtt, a perm és a triász időszak határánál számos fajt eltörölt a Föld felszínéről, ugyanakkor elősegítette a dinoszauruszok uralomra jutását. Az egyik elképzelés szerint egy aszteorida vagy üstökösmag becsapódása okozta a “tömegszerencsétlenséget”.

Aszteroida kihalás - Terasz | Femina

A triászt megelőző perm időszak végén egy hatalmas  meteor becsapódás idézte elő a földtörténet eddig ismert legnagyobb kihalását. A tengeri fajok 96%-a, és a szárazföldi gerinces fajok 70%-a pusztult ki. Gyakorlatilag üresek voltak a tengerek, óceánok, de a szárazföldön is hatalmas veszteségek voltak.

A becsapódott égitest kipusztította a dinoszauruszok vetélytársait a reptileket, a dinóknak nagy szerencséjük volt, így megnyílt előttük a lehetőség a felemelkedésre.

rep15

planetearth

A váltás – Kréta időszak, 66 millió évvel ezelőtt

Ha 22 másodperccel előbb vagy később érkezik az a bizonyos aszteroida, akkor talán ma is a dinoszauruszok uralnák a Földet

Az égi objektum a bolygó lehető legrosszabb helyén, a lehető leghalálosabb szögben csapódott be, emiatt szabadultak fel és kerültek az atmoszféra felső rétegébe a klímaváltozást okozó gázok, köztük óriási mennyiségű kén.

A mexikói Yucatán-félszigeten lévő mintegy 200 kilométer átmérőjű, ma is látható kráter vizsgálatából és számítógépes szimulációkból a szakemberek megállapították, hogy a becsapódási szög mintegy 60 fokos lehetett.

Az aszteroida 10-15 kilométer átmérőjű lehetett, északkelet felől érkezett, és körülbelül 30 kilométer mélyen fúródott a Föld kérgébe. Az üreg mélyén a folyékonnyá vált kőzet “feléledt” és néhány perc alatt a Mount Everestnél magasabb hegyet képzett. Az azonban nem maradt meg, hanem visszazuhant és hegyek vagy csúcsok jellegzetes belső gyűrűjét hagyta hátra.

El asteroide Chicxulub calentó la Tierra durante 100,000 años - INVDES

Csak 22 másodpercen múlt, hogy nem alakult egészen másképpen bolygónk fejlődése, állítja Alice Roberts brit professzor és több tudóstársa. Az a bizonyos, 10-15 kilométer átmérőjű kisbolygó, amely megváltoztatta a Föld történetét, 66 millió évvel ezelőtt csapódott be a ma Mexikói-öbölként ismert térségbe. A százmillió atombombányi erejű ütközés 200 kilométer széles krátert hagyott maga után.

A Földön akkor élő állatok háromnegyede pusztult el néhány hónapon belül, és kihalt a dinoszauruszfajták többsége is. Az őshüllők eltűnése után gyors szaporodásnak indultak az emlősök – végeredményben ezzel nyílt meg az út az ember megjelenése előtt is.

Уничтоживший динозавров астероид изменил климат на Земле - ТЕХНО bigmir)net

Az irídiumban gazdag aszteroida a Föld egy olyan pontját találta el, ahol a sekély vízréteg alatt kénben gazdag kőzetek helyezkedtek el – ezt a véletlent tartják Robertsék a pusztulás fő okának. Még a kőzetek is elpárologtak, és néhány nap alatt több mint 100 milliárd tonna, szulfátokban gazdag por szállt fel több kilométeres magasságba.

A szulfátok, azaz a kénsav sói az üvegházhatás ellenkezőjét okozzák: visszaverik a bolygónk felé tartó napsugarakat. Olyannyira, hogy két évig éjszaka uralkodott a Földön. Néhány hónap alatt 20 fokkal zuhant a Föld átlaghőmérséklete, majd évekig alacsony, sok helyen a fagypontnál is hidegebb szinten maradt. A legnagyobb pusztítást a szárazföldek belsejében okozta a sötét és a hideg.

Az Amerikai Geológiai Társaság számítógépes szimulációja szerint a napsugárzás csak hat évvel a becsapódás után érte el a korábbi szintet. A levegőbe került sok szén-dioxid következtében aztán már gyors volt a visszamelegedés üteme: nyolc évvel a becsapódás után a sokéves átlagnál magasabb volt a hőmérséklet, és a felmelegedés még évtizedekig tartott.

Dinosaurs might have lived if asteroid had hit minutes later

A BBC tévében nemrég bemutatott dokumentumfilmben Roberts és az amerikai Sean Gullick, a kutatás másik vezetője azzal támasztotta alá elméletüket, hogy a fúrások kimutatták: a Mexikói-öböl alatti kőzetekben átlagon felüli a kéntartalom. Mivel a dinoszauruszok vesztét hozó aszteroida mérete úgy viszonyult a Földéhez, mint egy homokszem egy tekegolyóhoz, úgy vélik, hogy ha az égi bomba pár pillanattal előbb vagy később (pár száz kilométerrel arrébb, az Atlanti- vagy a Csendes-óceánban) landol, akkor jóval kisebb pusztítást okozott volna. „Lettek volna hatalmas földrengések és szökőárak, ám az őshüllők aligha pusztultak volna ki.”

Csak 2×22 másodpercen múlott, amennyiben annyival hamarabb – vagy később történik a becsapódás, az aszteroida a mély óceáni vizekbe zuhan bele, és akkor minden másként alakul a bolygón.

A Földet 160 millió évig uraló dinoszauruszok jelenlétének meghosszabbodása pedig azt jelentette volna, hogy az emlősöknek – köztük az emberek elődeinek – aligha lett volna esélyük meghatározó szerephez jutni a Földön.

A Perm időszak végén 250 millió évvel ezelőtt becsapódott égitest kipusztította a dinoszauruszok vetélytársait a reptileket, a dinóknak nagy szerencséjük volt, így megnyílt előttük a lehetőség a felemelkedésre.

A kréta időszak végén 66 millió évvel ezelőtt már nem volt ilyen szerencséjük: akkor a becsapódás után ők tűntek el a süllyesztőben, és az apró emlősök vették át az uralmat. 

A Galaktikus Rulett már csak ilyen, vannak nyertesek és vesztesek.

Remélhetőleg a mostani emlős – ember dominencia sokáig megmarad, és nem kerül sor a harmadik váltásra, –

Itt látható a Naprendszerben keringő 67P/C-G üstökös mérete Los Angeles városához képest.

planetdim

Az apró, de napról napra egyre jobban növekvő és fejlődő MI már jelen van, és várja a neki majd megfelelő új időszak eljövetelét.

kopterek

fold

rep13

Szörnyek a dinoszauruszok előtt

fold

rep26

A 230 millió éves Galaktikus Rulett

fold

Népszava aszteroida

Csak 2×22 másodpercen múlt…. / TROODON

fold

evoluc

Véletlen evolúció vagy intelligens tervezés?

fold

planetdim3

A mi galaxisunkban ennyi csillagot látunk este ha felnézünk az égre.

1f366-galaxy11

Naprendszerünk 225 millió évente tesz meg egy fordulatot Tejút galaxis központja körül. Amikor legutóbb volt a jelenlegi helyzetében, a dinoszauruszok éppen csak elkezdtek kóborolni a Földön.

galax1

A Milky Way apró porszem az Ic 1011 galaxishoz képest.

galax2

A fenti képen GALAXISOK láthatók, kint a világűrben nincs lent és fent… ha majd XXII. századi detektáló eszközünk lesz, akkor majd kint a világűrben bármerre nézünk végtelen számú galaxist látunk körülöttünk egy hatalmas gömbszerű kiterjedésben. Lábunk alatt, fejünk felett, tőlünk jobbra-balra, elől- hátul, mindenhol. Ez csak egy kis részlet, de már önmagában ez is jól érzékelteti a dolgokat. Tehát….ezek nem csillagok mint a mi Napunk, hanem galaxisok…. mindenhol…. az apró fénypontok is a távoli galaxisok fényei…. döbbenetes.

És természetesen mindegyik galaxisban több száz millió csillag található, mely körül több milliárd bolygó, és azok körül a holdjaik keringenek.

How do we know Andromeda is bigger than the Milky way? - Quora

A Hubble új adatai valamint egy kutatócsapat elképzelései alapján amíg korábban a tudósok úgy gondolták 100-200 milliárd galaxis van az univerzumban, az új becslés szerint ennél tízszer több, nagyjából 2 billió.

Valószínű hogy már a mi galaxisunkban is, a sok csillagrendszerben lévő bolygón, és a hozzánk legközelebbi Androméda Galaxisban szintén sok helyen létezik élet. És intelligens civilizációk az ottani bolygókon, holdakon nem csak humanoid, hanem akár dinoszaurusz, vagy más típusú létformákban vannak jelen.

Aki azt állítja hogy csak a Földön van élet azzal nem érdemes vitatkozni, mert nincs értelme. De ebbe a témába most ne menjünk bele mélyebben, az egy másik blog lesz majd.

a0033

Kőkorszak vagy űrhajó

fold

futurenegy

Üdvözlet Kedves Látogató!

Most elindulunk egy időutazásra, emberi léptékkel nehezen felfogható időskála lesz amin utazunk.  Ahol nem évszázadok, évezredek, hanem 10-30 millió év egy beosztás. Nagy távolságok, méretek és hatalmas erők, csodálatos élőlények, helyszínek, valamit érdekes információk várnak ránk.

e1

e2

e3

Térben és időben nagy utat fogunk megtenni a Föld születésétől egészen a távoli jövőig.

future,

ufoido

Időkapu | Múlt – Jövő 

fold

cropped-c682a-ship6

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 THANK YOU FOR VIEWING!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s