A Google megvalósította a Black Mirrorba illő 3D-s videocsetelést

kep3d

A járvány alatt felértékelődött az online kommunikáció, így a videocsetelés szerepe is, és már több mint egy éve jelent első számú kapcsot családtagok, barátok, munkatársak között a Zoom, a Skype, a Meet, a Teams és társaik. Ha már így alakult, a Google rákapcsolt a fejlesztésekre, hogy új szintre emelje a videós beszélgetéseket – így született meg a Project Starline.

„Képzeld el, hogy egy képernyő helyett egy mágikus üvegtáblát bámulsz, és az üvegen keresztül megjelenik egy másik személy a túloldalon” – írja le a technológia lényegét Steve Seitz, a Google mérnöke a most bemutatott promóciós videóban.

howitworks_v8_480p

A Google szerint a projekt megvalósításához három területen kellett áttörést elérni: a 3D-s képalkotásban, a rengeteg adat tömörítésében és azok átküldésében a jelenlegi hálózatokon, valamint a háromdimenziós képet valószerűen megjelenítő képernyő megalkotásában, amihez 3D-szemüvegre sincs szükség. A videó alapján a hatás tényleg olyan, mintha egymással szemben ülnének a promó kedvéért összehozott, egymást rég nem látó családtagok és ismerősök.

A technológia egyelőre csak a Google három irodájában (San Francisco, New York, Seattle) berendezett fülkékben elérhető, mivel egyedi hardverek és speciális eszközök szükségesek a működéséhez, de a videóban elhangzottak szerint a cég tervei között szerepel a technológia kompaktabbá, olcsóbbá és könnyebben elérhetővé tétele. A több ezer órás tesztelés során orvosokkal és a média képviselőivel is kipróbálták a Black Mirrorra emlékeztető 3D-csetet, hogy visszajelzéseikkel segítsék a fejlesztést.

kep3d,

A legfontosabb áttörések közé tartozik a 3D képalkotás, a valós idejű tömörítés és a 3D megjelenítés. A Project Starline fülkéje a Google egyik irodájában, 3D-csetelés közben.

A 3D-s videobeszélgetéseknek egyébként realitást nyújthat a világszerte épülő 5G-hálózat (a nagyobb kapacitás és gyorsabb válaszidő által), és a verseny is felpörgetheti a fejlesztéseket, hiszen nem a Google az egyetlen, aki hasonló technológiával próbálkozik. A Facebook VR-csapata 2019-ben mesélt arról, hol tart épp a 3D-videocset fejlesztésében, a Microsoft idén mutatta be a Mesh nevű hologramos platformját, de az MIT-n is aktívan kísérleteznek ilyesmivel.

Forrás: Qubit

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 THANK YOU FOR VIEWING!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s