A Hatodik Fázis | Koronavírus

mask.

Nem célunk a pánikkeltés, azonban a hatodik fázist el kellene kerülnünk.

Rögtön az elején tisztázzunk egy dolgot. Nincs az oldalon lájkolás, nem érdekel a kattintások száma, nézettségi mutatók, stb. Ezt az összeállítást azért készítettem hogy átfogó képet, és sok hasznos információt kapjatok. Lesznek páran, akik egyből rávágják: kamu. Nem vitatkozom,  ha egy Kormányzati Portál, WHO, AFP, Le Figaro, New York Times stb. mint hírforrás szerintük kamu, akkor nincs miről.

Nekem is olyan ez most mint egy rossz álom, vagy akár egy film. De ébren vagyunk, és sajnos ebben a filmben most mindannyian szerepelni fogunk. Az egészségügyi, valamint még  a gazdasági nehézségeket is át kell majd vészelnünk.

Azért szedtem össze ezt a pár információt, mert ha ezáltal csak 1 azaz egyetlen egy ember életét megmentem akár közvetve – akár közvetlenül, már nem volt hiába való  a munka.

Röviden ennyit erről. Vigyázzatok magatokra, szüleitekre, gyermekeitekre!

fold

2020.03.20. Mai napi friss hír:  Újabb 18 koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Magyarországon, 16 magyar és két külföldi állampolgárnál mutatták ki a vírust, ezzel 103-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.  A járvány második szakaszához  – a csoportos megbetegedések szakaszához –  értünk, amikor közösségben, személyes érintkezéskor terjed a fertőzés. Ahogy dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos fogalmazott,  “már Magyarországon is bárhol jelen lehet a vírus”. Ezért nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, és aki teheti, az maradjon otthon, tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

Az AFP közlése szerint Olaszországban pénteken 627-en haltak meg koronavírus következtében, ami új rekord az országban. Szerdán és csütörtökön 475, illetve 425 halálos áldozatot jelentettek.

Olaszországban eddig 41 ezren fertőződtek meg a vírussal, a halálos áldozatok száma már meghaladja a négyezret, a gyógyultak száma 5129. Ezzel Olaszországban többen haltak meg a koronavírus miatt, mint a járvány kiindulópontjának számító Kínában.

virus

Egy torinói orvossal készített interjút Molnár Anikó újságíró az RTL Klub Híradó számára.

Torinói orvos: A régióban vannak olyan kritikus állapotú betegek, akik a 30-as éveikben járnak. Egy hete még 40 betegük volt lélegeztetőn, mostanra csaknem 200, és nem csak idősek – mondta Marco Verganoaki a torinói intenzív osztályon dolgozik. A legfiatalabb betegük 47 éves és teljesen egészségesen került be a kórházba, de a régióban vannak olyan kritikus állapotú betegek, akik a 30-as éveikben járnak.

Azt mondja, nagyon megviseli, hogy dönteni kell, kinek jusson légeztető gép. Szerinte más országokban is hasonló helyzet alakulhat ki, ha nem sikerül megállítani a betegséget. Azt mondja, az orvosi kamarájuk jó előre figyelmeztetett erre a helyzetre és ajánlást is készítettek, eleinte mégis sok kritikát és támadást kaptak.

Sokan nem fogták fel a helyzet súlyosságát, és csak most kezdik megérteni – nyilatkozta az RTL Klubnak az torinói kórház orvosa.

A riport itt tekinthető meg: Sokszor el kell dönteniük, hogy kinek adják meg a túlélés esélyét

Miért is alakult ez így Olaszországban, és mit kellene nekünk tennünk hogy ne ezt az utat járjuk be? Ezeket a dolgokat fogjuk most áttekinteni.

De előtte még pár rövid kis információ.

maszksz

Miként működik a szappan a vírusokkal szemben? Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kézmosás szerepét a vírus elleni védekezésben. De vajon hogyan is működik pontosan a szappan, miben rejlik az ereje?

A New York Times tudomány rovata készített egy rendkívül informatív ábrát, amelyből könnyen megértjük a lényeget. (Ábra készítői Jonathan Corum, ill. a cikkíró Ferris Jabr)

Forrás: Why Soap Works

Nagyon kevesen tudunk megfelelő módon kezet mosni. Eddig én is laza voltam, pár pillanat és kész is…. Na ez most így már a továbbiakban nem megy. Nézzétek meg a videót, és ha kell akkor tanítsátok meg  a gyermekeiteket is a jó és hatékony kézmosásra!

maszk.

Háztartásban található anyagok szűrőképessége

maszk

Maszk varrásához szabásminta: ( Pirosak a csípések, 1-es megy a szaggatott narancs középvonalra, 2-es a zöld szaggatotthoz, varrással lerögzít két oldalt. Szegő a szélére, gumi alá- vagy rávarr és kész.)

Mi magyarok mindig is találékonyak voltunk, ez a fenti maszk sem ad teljes védelmet, de talán azért jobb mint a semmi, akinek van otthon varrógépe az tud csinálni házilag ilyen maszkot. De természetesen nem ez a lényeg hanem az alábbi 5 fő pont betartása  a legfontosabb most a következő nehéz időszakban.

Mit tehetek én most?

Az 5 legfontosabb dolog, amit minden ember személyesen tehet a jelenlegi válság leküzdése és mérséklése érdekében:

 1. Tartsuk be az összes meghozott és jövőben meghozandó, társas érintkezéseket korlátozó intézkedést.Csak rendkívül indokolt esetben mozduljunk ki otthonról, ha szabad levegőre megyünk, kerüljük a másokkal való, 2 méternél közelebbi találkozást.
 2. Tartsuk be a személyes higiéniai előírásokat:mossunk sűrűn kezet, ne piszkáljuk az arcunkat és köhögjünk/tüsszentsünk zsebkendőbe vagy a könyökhajlatba.
 3. Ne csak a saját érdekeinket nézzük!Jusson eszünkbe, hogy viselkedésünkkel másokat is megfertőzhetünk (időseket és betegeket is!), gyorsíthatjuk a vírus terjedését és a fölösleges felhalmozással nehezíthetjük az embertársaink ellátását.
 4. Tájékozódjunk folyamatosan hiteles forrásokból.Olvassuk az országos online média legnagyobb szereplőit, a kormány hivatalos holnapját a témában, vagy ha értünk angolul, akkor a WHO (World Health Organization) weboldalát. Ne várjuk, hogy megkeressenek minket ezek az információk: minden nap olvassuk el a legfontosabb híreket, és maradjunk képben. De ne higgyük el, és főleg: NE TERJESSZÜK a megalapozatlan rémhíreket a kisebb-nagyobb közösségi oldalakon! (Ami mellesleg bűncselekménynek is minősül.)
 5. Készüljünk fel a várható gazdasági válságra.Tartalékoljunk, tervezzük a pénzügyeinket, becsüljük meg munkahelyünket. Nem lesz vége a világnak, épp ezért lesz bőven dolgunk a járvány utáni építkezésben – gazdasági és társadalmi szinten egyaránt.

Hagyj magadnak majd pár percet, hogy csendben és tudatosan átgondold azt, amit olvastál. Azután oszd meg ezt a cikket másokkal is, hogy ők is megtehessék ugyanezt.

Előre is köszönöm mindkettőt. Most pedig akkor vágjunk bele, nehéz és nagyon komoly téma következik.

Remélhetőleg a végén sokan közületek másként fognak majd tekinteni erre a dologra és sokkal felelősségteljesebben viselkednek majd  a családjuk, környezetük, és saját maguk jól felfogott érdekében. Ha már csak pár száz embernél ezt elértem, és egy ember élete megmentve, akkor nem volt hiábavaló ezt az összeállítást leközölni.

fold

Portugália iskola bezárás után — nem fogják fel még most sem, hogy mi is a helyzet, de ez volt olaszban is. Először ott is mindenki ment a játszóterekre, és kirándulni, mindenhová,,mert csak az jött le nekik első ütemre hogy suli szünet van és szabadidő…

Mire kapcsoltak már ott volt a nagy baj. Agyrém ez a március 12-én Portugáliában készült fotó szintén, és csodálkozunk hogy már a velük szomszédos Spanyolországban is kilőtt mint a rakéta a vírus?

Mi magyarok legyünk ezektől sokkal okosabbak és ne járjunk így! Felelősségteljesen kell viselkednünk és akkor nem lesz a hatodik fázis.

Nézzétek meg ezt  a két fotót. Szürreális, de most ez a korszak van, amiben okosan kell élnünk. Az intubálás már komoly dolog, és hason fektetik  a betegeket, a probléma mindenhol a világban a kevés számban meglévő intenzíves, lélegeztetőgépes ágy.

maskp

Thomas Frey  Március 12., 6:34

This is Carcavelos, Portugal after closing schools due to the Coronavirus!

maskorv

Orvosok az észak-olaszországi Cremona kórház intenzív osztály kezelői és koronavírusos betegek 2020. március 9-én. Fotó: La7 Piazzapulita / Reuters
fold

A helyzet drámai. Más szó nincs erre

Daniele Macchini a bergamói kórház, a Humanitas Gavazzeni orvosa, ahogy ő fogalmaz, a háború első frontjában harcol a koronavírus ellen. Több olasz újság, köztük a legnagyobbak is lehozták az elmúlt napokban a pénteki Facebook-posztját, amelyben a helyzet drámaiságát írja le hosszan, és amely e cikk írásakor 26 ezer megosztásnál jár.

maszkd

In una delle costanti mail che ricevo dalla mia direzione sanitaria a cadenza più che quotidiana ormai in questi giorni, c’era anche un paragrafo intitolato “fare social responsabilmente”, con alcune raccomandazioni che possono solo essere sostenute.

Dopo aver pensato a lungo se e cosa scrivere di ciò che ci sta accadendo, ho ritenuto che il silenzio non fosse affatto da responsabili. Cercherò quindi di trasmettere alle persone “non addette ai lavori” e più lontane alla nostr…  Tovább…

A doktor azzal kezdi, hogy felelősségteljes magatartást kértek tőlük, ő viszont azt gondolja, hogy pont a hallgatás nem lenne felelősségteljes, úgyhogy megpróbálja leírni, mi is történik most a kórházban.

Az írta, csodálattal nézte, hogyan szervezik át a kórházat két hete. A kórtermeket lassan kiürítették, az ágyakat felszabadították. Konténerek érkeztek a sürgősségi osztályhoz, hogy különböző útvonalakat lehessen kialakítani, ezzel a fertőzést meggátolni. A kórházi folyosókon súlyos és szokatlan csend és üresség lett emiatt, de ekkor még nem tudták az orvosok, hogy mi vár rájuk. „Emlékszem egy éjszakai ügyeletemre egy héttel ezelőtt, amikor vártam, hogy az első tesztnek mi lesz az eredménye, és annak vajon milyen hatása lesz a kórházra és ránk. Ha most visszagondolok, az akkori izgatottságom egyetlen beteg miatt szinte nevetséges és indokolatlan volt, látva, ami most történik.”

A helyzet drámai. Más szó nincs erre. A háború kitört, és most a csaták folyamatosan éjjel-nappal zajlanak.

A szerencsétlen emberek sorra érkeznek a sürgősségire. A tüneteik sokkal durvábbak az influenzánál. Felejtsük el végre, hogy ez egy súlyos influenza. Az elmúlt 2 évben megtanultam, hogy a bergamóiak nem nagyon mennek sürgősségire. Most viszont igen. Követték a tanácsot: otthon maradtak egy hétig, tíz napig a magas lázzal, de már nem bírják.

NEM KAPNAK LEVEGŐT, OXIGÉNRE VAN SZÜKSÉGÜK.

„Gyógyszeres terápia nem nagyon van. A lefolyás a szervezetünktől függ. Csak támogatni tudjuk a gyógyulást, és reménykedünk, hogy a testünk magától megszabadul a vírustól, lássuk be. Az antivirális terápia kísérleti szakaszban van, a vírus viselkedését napról napra tanuljuk mi is, az otthonmaradás nem befolyásolja a prognózist.

Most eljött az ideje, hogy kellenek azok az ágyak. Az üres termek gyorsan telnek. A kijelzőkön ott vannak a nevek, a táblák színe általában attól függ, hogy melyik műtőbe tartozik a páciens, most ezek mind pirosan világítanak, de műtét helyett a diagnózissal: kétoldali szövetközti tüdőgyulladás.”

„Mondjátok meg, melyik influenza okoz ilyen gyors romlást?” – írja a doktor, majd orvosi magyarázatba kezd arról, hogy a normál influenzában a vírus lerontja a védelmi mechanizmusokat, aztán baktérium okoz gyulladást. A Covid-19 viszont egyből a tüdőt fertőzi, és teszi nehézzé, hogy ellássa a feladatát.

Azt is írta, hogy nem nyugtatja meg, hogy főként idősek a legsúlyosabb esetek, ugyanis látott fiatalokat is lélegeztetőgépen, intenzív osztályon a vírustól.

„Járványügyi katasztrófa van. Nincs többé sebész, urológus, ortopédus, mind orvosok vagyunk, akik hirtelen ugyanannak a csapatnak a tagjai lettünk, hogy megküzdjünk ezzel a cunamival, ami ránk szakadt.”

AZ ESETSZÁM NŐ, 15-20 ÚJ EMBERT KELL ELLÁTNUNK NAPONTA UGYANAMIATT. JÖNNEK A TESZTEREDMÉNYEK EGYMÁS UTÁN: POZITÍV, POZITÍV, POZITÍV. A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLY MEG HIRTELEN ÖSSZEOMLIK.

Kiadták a parancsot: plusz segítség kell a sürgősségi osztályra. Az emberek egy gyors mítingen megtanulják a szoftver kezelését, aztán pár perc múlva már ott is vannak, a fronton. A PC képernyőjén mindig ugyanaz: láz és nehéz légzés, láz és köhögés, légzési problémák stb. A vizsgálatoknak, a röntgennek mindig ugyanaz az eredménye:

kétoldali szövetközi tüdőgyulladás, kétoldali szövetközi tüdőgyulladás, kétoldali szövetközi tüdőgyulladás.

Mind kórházi felvételre. Van, akit rögtön intubálni, és intenzívre. Másoknak már késő…

Az intenzív osztály tele, minden lélegeztetőgép aranyat ér, a műtőket is intenzívvé alakították. Elképesztő, legalábbis ebben a kórházban, hogyan tudták ilyen gyorsan úgy átalakítani az erőforrásokat, hogy ilyen jól felkészüljenek egy ekkora katasztrófára. Minden ágy, terem, dolgozó, műszak és feladat átalakítását napról napra felülvizsgálják, hogyan lehetne még többet nyújtani.

Az orvos ír arról is, hogy a személyzet elfáradt, rengeteget dolgoznak, túlóráznak, és óriási a szolidaritás az orvosok között, igyekeznek segíteni egymásnak, ágyakat tologatnak,  beteget mozgatnak, nővérmunkát is végeznek. A nővérek szemében sokszor könny ül, mert nem tudnak mindenkit megmenteni. Nincs már olyan, hogy műszak, munkarend. A társasági életüket felfüggesztették az egészségügyi dolgozók.

A posztot író férfi leírja, hogy a felesége a gyermekükkel külön él, és eddig mindig igyekezett a fiával minél többet találkozni, akár úgy is, hogy nem alszik, de most már majdnem két hete nem látja sem őt, sem más családtagját, nehogy megfertőzze őket. Most fotókon és videocseten látja őt.

„Úgyhogy legyetek ti is türelmesek, ha nem tudtok színházba, múzeumba, edzőterembe menni. Legyetek könyörületesek azokkal az idősekkel, akiket akár meg tudtok ölni egy fertőzéssel. Nem a ti hibátok, tudom” – írta a doktor, majd arra figyelmeztet mindenkit, hogy csak a szükséges esetben menjen boltba, és ne használjon orvosi (ffp2 és ffp3) maszkokat, mert az az orvosoknak kell. Arról is írt, hogy a protokoll ellenére is van fertőzött kollégája, aki a saját rokonait is megfertőzte. Ezek a családtagok most élet és halál között vannak. Ennek ellenére folytatni fogják a gyógyítást, ez a munkájuk, gyógyítani akarnak.

fold

A HATODIK FÁZIS

MÁSOLTAM ( változtatás nélkül, kérlek ne a helyesírási hibákat nézzétek, hanem a tartalmat )

EGY Olasz állampolgártol a világ többi részének: Fogalmatok sincs arról, hogy mi vár rátok…

VIRUS

Leszögezném, hogy a célom nem a pánikkeltés, hanem hogy információt tudjak nyútani az Olaszországon belül történő eseményekről.

Gondolom ahogy mindenki tudja, Olaszország karanténba lett helyezve a Koronavírus miatt. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek otthon kell maradnia, kivéve ha nagyon nyomós indokod van kilépni a házból. A szituáció rossz, de ami még rosszabb, az végignézni azt, hogy a világ többi része úgy viselkedik, mintha semmi komoly nem történne. Tudjuk hogy mit gondoltok, mert mi is gondoltuk azt.

Lássuk, hogy alakultak a dolgok. (Tartsátok észben, hogy ez mind két hét történéseinek lefolyása.):

ELSŐ FÁZIS:

Tudod, hogy a Koronavírus létezik, egy-egy fertőzött megjelenik az országodban. Semmi komoly, csak egy rosszabb influenza. Nem vagyok öreg, mi történhetne velem? Nincs mitől tartanom! Mindenki túlreagálja a dolgokat. Nem kell rohangálni össze-vissza maszkokért, meg felstócolni egy csomó WC-papírt. Nincs ok a pánikra, az élet megy tovább. (Jelenleg Magyarország itt tart.)

MÁSODIK FÁZIS:

A fertőzöttek és karanténban lévők száma megnő. “Vörös zónákat” állítanak fel, és karanténba zárnak egy-két kisebb várost, ahol az első fertőzötteket találták, akik megfertőzhettek további embereket. (Febr. 22 környéke Olaszországban.) Szomorú, és kicsit aggasztó, de hát kézben tartják az ügyet, semmi ok a pánikra. Néhány ember meghal, de hát úgyis idős emberek voltak, más súlyos kóros betegségekkel. A média csak felfújja az eseményeket, kattintásokért és nézettségért, ezzel pedig pánikot keltenek az emberekben. Milyen gyalázatos… Az emberek továbbra is élik békében megszokott életüket. “Mármint ennyi nem fog megállítani engem attól, hogy összejöjjek a barátaimmal, igaz?!” Biztonságban vagyok, nem leszek áldozat. Minden a legnagyobb rendben.

HARMADIK FÁZIS:

A fertőzöttek száma rohamosan megnő. Szinte megduplázódott egy napon. Még több halál. Több “Vörös zónát” iktatnak be, és négy régiót ahol a legtöbb eset történt szintén karantén alá vonják. Olaszország negyede karantén alatt áll, az egyetemek, majd az iskolák bezárnak sorban. A bárok, éttermek, munkahelyek, stb. ellenben továbbra is nyitva állnak. A kijárási tilalomról szóló rendeletet kiszivárogtatják egy újságnak, így nagyjából 10 000 potenciálisan fertőzött ember kiszökik a “Vörös zónákból”, a karanténba helyezendő városokból, régiókból, hogy hazatérjenek Olaszország maradék háromnegyedébe még aznap. (Ez később még fontos lesz.) Olaszország le nem zárt háromnegyedének lakossága továbbra is éli a megszokott életüket, sokan a “Vörös zónákban” is. Még mindig nem esik le nekik, hogy mennyire komoly a helyzet. Úgyértem persze, mindenhol ahova fordulsz, a Koronavírus folyik a csapból is. Arról beszélnek, hogy mennyire fontos állandóan és alaposan kezetmosni, hogy kerüljük a kilépést a lakásból, az összejöveteleket, ne nyúlj az arcodhoz, satöbbi. Minden ötödik percben felhívják ezekre a szabályokra a figyelmed. Még mindig nem realizálták az emberek a helyzet súlyát.

NEGYEDIK FÁZIS:

A fertőzöttek száma még mindig rohamosan nő. Az iskolák, egyetemek legalább egy hónapra bezártak. Nemzeti egészségügyi vészhelyzet van. A kórházak megtelnek, nem képesek több ember befogadására. Egész osztályokat, szárnyakat zárnak le, hogy legyen elég hely a Koronavírusos betegek számára. Nincsenek elegen az orvosok, nővérek, ápolók. Behívják a nyugdíjazott egészségügyi dolgozókat, illetve az orvosi egyetemi hallgatók egy részét is. Nincsen többé beosztás, csak dolgozz, amennyi csak kitelik belőled. Persze az orvosok, nővérek, ápolók azért szintén elkapják a vírust, terjesztik ők is a saját családjuknak. Túl sok tüdőgyulladásos beteg, túl sok ember akinek sürgősségi betegellátásra van szüksége, kevés alkalmazott, és még csak elhelyezni sincs mindenkit elég hely, nemhogy kezelni… Ugyanez vonatkozik a lélegeztetőgépekre is. Ezen a ponton már olyan, mint a háborúban. Az orvosok az alapján döntenek, hogy ki kap ellátást, hogy mekkora esélyük van a túlélésre. A céljuk, hogy minnél több embert sikerüljön megmentenijük, így az időseknek, műtétre szorulóknak, agyvérzéses betegeknak, satöbbi, nem jut ellátás, mivel a Koronavírusos betegek az első és egyetlen prioritás. Nincsen elég ellátmány mindenki számára, így úgy kell elosztani őket, hogy a lehető legjobb kimenetel kerüljön elérésre. Kívánom, bárcsak viccelnék, de nem. Ez történik. Emberek meghalnak, mivel nincsen elég hely. Egy orvos ismerősöm összeomolva hívott fel, mert 3 embert is kellett meghalni hagynia. A nővérek sírnak, mivel nem tehetnek semmit a maguk előtt haldokló emberekért, azon kívül hogy végignézik. Egy barátom hozzátartozója meghalt, mivel nem tudott ellátáshoz jutni. Káosz van. A rendszer összeomlik. A koronavírus, és a krízishelyzet minden, amiről hall az ember.

ÖTÖDIK FÁZIS:

Emlékszel arra a 10 000 idiótára, akik elmenekültek a “Vörös zónákból” Olaszország többi részébe? Nos, az egész ország miattuk karantén alá lett vonva. (Márc. 09 körül.) A cél az, hogy a vírus terjedését minél jobban megakadályozzuk. Az emberek bejárhatnak dolgozni, gyógyszertárba, az üzletek nyitva vannak, mert különben osszeomlana a gazdaság, viszont nem hagyhatod el a városodat, településedet. Mostmár az emberek félnek. Rájöttek a helyzet igazi súlyára. Sok embert látni maszkokban, kesztyűkben, de még mindig van pár gyökér, aki azt hiszi, hogy halhatatlan. Étterembe járnak nagy csoportokban, barátokkal járnak el inni, satöbbi.

HATODIK FÁZIS:

Két nappal később bejelentik, hogy (majdnem) MINDEN üzlet bezárásra kerül. Kocsmák, éttermek, plázák, boltok, satöbbi. Minden, kivéve a nagy üzletek bevásárlóközpontok, mint a Tesco, Spar, Lidl, Aldi. Csak, és kizárólag akkor hagyhatod el a házat, amennyiben HIVATALOS igazolásod van rá, amin szerepel a neved, honnan jössz, hová mész, és miért. Rengeteg rendőri ellenőrzö pont van. Ha kinnt találnak hivatalos igazolás nélkül, a bírság akár €205 (kb. 70 000 Ft.) is lehet, és ha tisztában vagy vele, hogy vírusos beteg vagy, és úgy hagytad el a kórházat, vagy a házadat, egytől tizenkét évig terjedő szabadságvesztéssel súlytanak gyilkossági kísérlet miatt. Ez a jelenlegi helyzet Olaszországban, március 12-én. Tartsd észben, hogy ez mind nagyjából két hét leforgása alatt történt, és ÖT NAP ALATT JUTOTTUNK EL IDÁIG A HARMADIK FÁZISTÓL.

Kínán, Olaszországon, és Koreán kívül a világ többi része még csak most kezdi elérni a második-harmadik fázisokat, szóval jól figyelj rám: FOGALMAD SINCS ARRÓL, HOGY MI KÖVETKEZIK. Tudom, mivel két hete én voltam az, akinek fogalma sem volt arról, hogy mi áll előtte, és azt gondoltam, hogy fölösleges felhajtás az egész. De nem. És nem azért, mivel a vírus kimondottan veszélyes, vagy halálos lenne, de a következmények miatt, amiket magával hordoz. Nehéz végignézni, ahogy a többi ország mit sem sejtve ül a seggén, mintha nem várna rájuk is ugyanez a sors, ha nem tesznek megakadályozó lépéseket, hogy megóvják a civileket, amíg még van rá esélyük. Szóval kérlek, ha ezt olvasod, tegyél meg mindent, amit tudsz. A probléma nem fogja önmagát megoldani, ha nem veszünk róla tudomást. Csak azon gondolkozni, hogy mennyi fel nem fedezett koronavírusos ember van ilyesztő.

Meg kell mondjam, hogy az Olasz kormány remek munkát végzett kivételesen. A lépsek, amiket tettek drasztikusak, de nélkülözhetetlenek voltak, és jelenleg ez az egyetlen módja annak, hogy megállítsuk a terjedését. Kínában működik, szóval reméljük, hogy itt is fog. (Jelenleg már működik az első pár “Vörös zónában”, amiket legelőször zártak le. Ez tanusítja, hogy a megelőző lépések sokkal hatásosabbak, mint a reaktív lépések.) […]

Megértem, hogy ezek a lépések nehezek, ha nem lehetetlenek néhány országban, és nagyon aggasztó belegondolni, hogy mit is jelenthet ez globális szinten. Nagyon sötét időszakot látok magunk előtt az egész világon, és nagyon idegesítő látni ezeket az országokat, hogy nem tesznek megelőző lépéseket, amíg még tudnak. Vajon ez a járvány egy fordulópont lesz társadalmunkban…?

Tehát, ha vannak Koronavírusos megbetegedésről szóló hírek az országotokban, akkor már elkezdett terjedni a járvány. Talán egy-két héttel jártok Olaszország mögött, de ha így haladnak a dolgok, akkor eljuttok oda, ahova mi. KÉRLEK, KÉRLEK, KÉRLEK TEGYETEK MEG MINDENT, AMIT CSAK TUDTOK, HOGY MEGELŐZZÉTEK, HOGY EZ MEGTÖRTÉNJEN! Ne tegyél úgy, mintha veled ilyen nem történhetne meg, és MARADJ OTTHON!

fold

Politikusok, közösségi és üzleti vezetők: Mit kellene tennetek és mikor?

Eredeti angol cikk frissítve — 2020.03.13-án. .

Annyi minden történik koronavírus ügyben, hogy nagyon nehéznek tűnik eldönteni, mit kellene tennünk. Várjunk még további információkra? Csináljunk már most valamit? Mit?

A következőkről lesz szó a cikkben, sok diagrammal, adattal és modellel, illetve rengeteg forrással:

 • Hány koronavírus-eset várható a környékeden?
 • Mi lesz, ha ezek az esetek ténylegesen megvalósulnak?
 • Mit kellene tenned?
 • Mikor?

Amit a cikk elolvasása után tudni fogsz:

A koronavírus el fog érni hozzád is.
Exponenciálisan növekvő sebességgel jön: először csak lassan közelít, aztán hirtelen érkezik meg.
Napok kérdése. Talán egy-két hét.
Ha ez megtörténik, akkor az egészségügyi rendszer teljesen túlterhelt lesz.
A betegeket a folyosón fogják kezelni.
A kimerült egészségügyi dolgozók összeomlanak. Néhányan meghalnak.
El kell dönteni, melyik beteg kap oxigént, és melyik hal meg.
Ha ezt el szeretnénk kerülni, egyetlen opciónk van: a TÁVOLSÁGTARTÁS. Nem majd valamikor. Most.
Ez azt jelenti, hogy minél több embert kell otthontartani, mostantól kezdve.

Politikusoknak, közösségvezetõknek vagy üzleti vezetõknek hatalmuk és felelõsségük is van, hogy ezt megakadályozzák.

Jelenleg talán aggódsz (főleg ha vezető vagy): Mi van, ha túlreagálom a dolgot? Ki fognak nevetni az emberek? Dühösek lesznek rám? Hülyének fognak nézni? Nem lenne jobb kivárni, hogy mások lépjenek először? Ártani fogok ezzel a gazdaságnak?

De 2–4 héten belül, amikor az egész világ korlátozva lesz, amikor az a néhány napnyi távolságtartás életeket mentett, senki nem fog kritizálni: meg fogják köszönni a helyes döntést.

Ok, vágjunk bele.

1. Hány koronavírus-eset várható a környékeden?

Növekedés világszerte:

Source: https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

Az esetek száma exponenciálisan növekedett, amíg Kína fel nem tartóztatta. De a vírus kiszabadult, és most már világjárványról beszélünk, amit senki nem tud megállítani.

Esetek Kínán kivül:

A fenti számokat jelenleg az olasz, iráni illetve dél-koreai esetek teszik ki.

Koronavírus esetek országonként:

Dél-Koreában, Olaszországban és Kínában olyan sok eset van, hogy nehezen látni a többi országot, de közelítsünk rá a jobb alsó sarokra.

Több tucat országban a növekedési ráta exponenciális. Mára a legtöbbjük nyugati ország.

Ha ez a növekedési ütem fennáll egy hétig, ezt kapjuk:

Ha szeretnéd tudni, hogy mi fog történni, vagy hogyan lehet ezt megakadályozni, akkor azokat az országokat kell vizsgálni, amik már keresztülmentek hasonlón: Kínát, a SARS-tapasztalattal rendelkező keleti országokat és Olaszországot.

Kína — és a Hubei történések idővonala:

Ez az egyik legfontosabb ábra.

A narancssárga oszlopokban látható a napi hivatalos esetek száma a tartományban: Hány embert diagnosztizáltak aznap.

A szürke sávok a valódi napi koronavírus-eseteket mutatják . A kínai egészségügyi hatóság ezeket úgy találta meg, hogy a diagnosztika során megkérdezte a betegeket, mikor kezdődtek tüneteik.

Lényeges, hogy ezek a valós esetek akkoriban nem voltak ismertek. Csak visszafelé tudjuk megbecsülni őket: A hatóságok nem tudnak arról, ha valakin éppen most jönnek elő a tünetek. Azt tudják, amikor valaki orvoshoz fordul és diagnosztizálják.

Ez azt jelenti, hogy a narancssárga oszlopok azt mutatják meg, amit a hatóságok tudtak, a szürkék pedig azt, ami valójában történt.

Január 21-én felrobbant az új diagnosztizált esetek száma (narancssárga): körülbelül 100 új eset vált hivatalossá. A valóságban 1500 új eset volt azon a napon, és ez a szám exponenciálisan növekedett. De a hatóságok nem tudták ezt. Annyit tudtak, hogy hirtelen 100 új eset fordult elő az új betegséggel.

Két nappal később a hatóságok bezárták Wuhant. Ezen a ponton a diagnosztizált napi új esetek száma ~ 400 volt. Jegyezzük meg ezt a számot: napi 400 új eset mellett úgy döntöttek, hogy bezárják a várost. A valóságban 2500 új eset volt azon a napon, de a hatóságok ezt nem tudták.

Másnap Hubeiban további 15 várost zártak le.

Nézd meg a szürke grafikont ahogy exponenciálisan növekszik január 23-ig, azaz amíg Wuhant le nem zárták. A valódi esetek száma szinte felrobbant. Amint Wuhan leállt, az esetek lelassultak. Január 24-én, amikor további 15 város bezárult, a valódi esetek száma (szürkével jelölve) megáll. Két nappal később elérték a valódi esetek maximális számát, és azóta csökken.

Azonban a narancssárga (hivatalos) esetek továbbra is exponenciálisan növekedtek: Újabb 12 napig úgy tűnt, hogy ez a dolog még mindig robbanásszaűen terjed. De nem így volt. Csupán egyre erősebbek voltak a még nem diagnosztizált betegek tünetei, és inkább orvoshoz fordultak, az őket azonosító rendszer pedig szintén erősebb lett.

A hivatalos és valós esetek ezen koncepciója fontos. Jegyezzük meg a későbbiekre.

Kína többi régióját a központi kormányzat jól koordinálta, ezért azonnali és drasztikus intézkedéseket tettek. Ez az eredmény:

Minden lapos vonal egy kínai régió, ahol koronavírusos esetek vannak. Mindegyiknek lehetősége volt exponenciálissá válni, de a január végi intézkedéseknek köszönhetően mindegyikük megállította a vírust, mielőtt elterjedt volna.

Eközben Dél-Koreának, Olaszországnak és Iránnak egy teljes hónapja volt, hogy tanuljanak belőle, de nem tették. Náluk gyanazzal az exponenciális növekedéssel kezdődtek a megbetegedések mint Hubeiben, de február még véget sem ért, és már minden kínai régió értékeit meghaladták.

Keleti országok

A dél-koreai esetek elharapóztak, de kíváncsi vagy miért nem történt ugyanez Japánban, Tajvanban, Szingapúrban, Thaiföldön vagy Hong Kongban?

(Tajvan még csak fel sem került erre az ábrára, mert nem volt meg az 50 esetnyi küszöbérték, amelyet használtam.)

2003-ban minden fent említett államot sújtott az SARS, és mindegyikük tanult belőle. Megtanulták, hogy milyen gyorsan terjedő és halálos lehet ez a vírus, ezért tudták, hogy komolyan kell venni. Ezért lehet az, hogy még mindig nem öltött exponenciális formát egyikük grafikonja sem (annak ellenére, hogy sokkal korábban kezdtek megjelenni náluk a megbetegedések).

Ezidáig olyan történeteket mutattam be, ahol a koronavírus robbanásszerűen terjedni kezdett, de a kormányok felismerték a fenyegetést és visszatartották a terjedést. A következő országok esetében azonban sajnos teljesen más a helyzet.

Mielőtt rájuk térnék, egy megjegyzés Dél-Koreáról: Az ország valószínűleg egy kivétel. A koronavírus terjedését az első 30 esetig kordában tudták tartani. A 31-es beteg szuper-fertőző volt, aki több ezer embernek adta át a vírust. Mivel a vírus már azelőtt terjed, hogy az emberek tüneteket mutatnának, mire a hatóságok felismerték a problémát, a vírus jelen volt. Most fizetik meg az eset következményeit. Az intézkedéseik azonban úgy tűnik működnek: Az olaszországi esetek száma már megelőzte a dél-koreaiakét, Iránban pedig ez holnap fog bekövetkezni(2020.3.10).

Washington állam

Az imént már láttad a terjedést a nyugati országokban, és hogy mennyire rosszul néz ki az egy hetes előrejelzés. Most tehát képzeld el, hogy nem történik meg a város leállása/elszigetelése, mint Wuhan vagy más keleti államok esetében, és látod mekkora járvány fenyeget.

Nézzünk néhány esetet, mint például Washington állam, a San Francisco-öböl térsége, Párizs és Madrid.

Washington állam az USA Wuhan-ja. Az esetek száma exponenciálisan növekszik. Jelenleg 140.

De valami érdekes történt, elég korán. A halálozási arány óriási lett hirtelen. Volt egy pont, amikor az államban 3 eset és egy halál volt (33%!).

Más helyekről tudjuk, hogy a koronavírus halálozási aránya 0,5% és 5% között van (erről később bővebben). Hogyan lehet a halálozási arány 33%?

Kiderült, hogy a vírus hetekig észrevétlenül terjedt. Nem csak 3 eset volt. A hatóságok csak háromról tudtak, és egyikük meghalt, mert minél súlyosabb az állapot, annál valószínűbb, hogy valakit tesztelnek.

Ez kissé hasonlít Kínában a narancssárga és a szürke sávhoz: Itt csak a narancssárga sávokról volt tudomásuk (hivatalos esetek), és ezek jól néztek ki: csak 3. De a valóságban száz, esetleg több ezer valódi eset volt.

Ez egy probléma: Csak a hivatalos eseteket ismerjük, nem a valós eseteket. De tudnunk kellene hány valós eset van. Hogyan lehetne megbecsülni? Van egy modellem mindkettőhöz , így a számokkal is játszhatsz ( közvetlen link a modell másolásához ).

Először is: a halálesetek révén. Ha vannak halálesetek a régiódban, akkor ennek segítségével megsaccolhatod a valódi esetek számát. Körülbelül tudjuk, mennyi idő telik el fertőzés és halál között ( 17,3 nap ). Ez azt jelenti, hogy washington államban a február 29-én elhunyt személy valószínűleg február 12.-e körül fertőzödött meg.

Továbbá tudjuk a halálozási arányt. Ehhez a forgatókönyvhöz az 1% -ot használom (a részleteket később tárgyaljuk). Ez azt jelenti, hogy 2/12 körül már körülbelül 100 eset volt a környéken (ezek közül csak egy halálos halálos volt 17,3 nappal később).

Most használjuk a koronavírus átlagos megduplázódási idejét (átlagosan az esetek duplázásához szükséges idő). Ez 6,2 . Ez azt jelenti, hogy a 17 nap alatt, ami a halálozáshoz vezetett, az eseteknek ~ 8-cal (= 2 ^ (17/6)) kellett megtöbbszöröződniük. Ebből az következik, hogy ha nem minden esetet sikerül diagnosztizálni, akkor 1halál igazából 800 valódi esetet jelent.

Washington államban ma 22 haláleset történt. A fenti gyors számítással ~ 16.000 valódi koronavírus-esetet kapunk. Ez az olasz és iráni hivatalos esetek száma összesen.

Ha megvizsgáljuk a részleteket, rájövünk, hogy 19 haláleset egy klaszterből származik, ami miatt valószínűleg nem terjedt el a vírus széles körben. Tehát, ha ezt a 19 halálesetet egynek tekintjük, akkor az államban összesen négy haláleset van. Frissítve a modellt ezzel a számmal, még mindig 3000 esetünk van.

Trevor Bedfordnak ez a megközelítése magukat a vírusokat és azok mutációit vizsgálja a jelenlegi esetszám felmérése érdekében.

A következtetés az, hogy Washington államban valószínűleg jelenleg ~ 1100 eset van.

Egyik megközelítés sem tökéletes, de mind ugyanarra a problémára hívják fel a figyelmet: Nem tudjuk a valódi esetek számát, de szinte biztosan sokkal magasabb, mint a hivatalos. Nem százzal magasabb, hanem ezerrel, vagy talán még többel.

San Francisco-öböl környéke

Március 8-ig nem volt haláleset az öbölben. Ez megnehezítette annak megismerését, hogy hány valódi eset volt. Hivatalosan 86 fertőzés volt. De az Egyesült Államok rendkívüli alacsony mértékben tesztel , mert nincs elegendő tesztelőeszköze. Az ország úgy döntött, hogy saját tesztelőeszközt hoz létre, amelyről később kiderült, hogy nem működik .

A különböző országok március 3-ig ennyi tesztet végeztek el:

Törökországban, ahol nem volt koronavírus fertőzés, lakosonként tízszer annyi tesztet végeztek, mint az Egyesült Államokban. Ma sem sokkal jobb a helyzet az Egyesült Államokban: ~ 8000 tesztet végeztek , ami azt jelenti, hogy mindössze ~ 4000 embert vizsgáltak.

Itt a a már regisztrált és a valódi esetek arányát használjuk. De hogyan lehet eldönteni, mi ez az arány? Az öbölvidéken mindenkit teszteltek, akik utaztak vagy kapcsolatban álltak egy utazóval, ami azt jelenti, hogy felderítették a legtöbb utazáshoz kapcsolódó esetet, de a közösségben terjedő esetekről egyátalán nem tudtak. A közösségben történő terjedés és az utazás közben történő terjedés összevetése által megbecsülhetjük, hogy hány valódi eset létezik.

Megvizsgáltam ezt az arányt Dél-Korea esetében, amely nagyszerű adatokkal rendelkezik. Mire 86 esetük volt, ennek a 86 esetnek a 86%-áért a közösségben történő terjedés volt a felelős (86 és 86% véletlen egybeesés).

Ezzel a számmal kiszámíthatod a valódi esetek számát. Ha az Öböl-térségben ma 86 eset van, akkor valószínű, hogy a valódi esetek száma ~ 600.

Franciaország és Párizs

Franciaország ma 1400 esetet és 30 halálesetet jelentett be. A fenti két módszer alkalmazásával a valódi esetek száma ennek a sokszorosára tehető: 24 000 és 140 000 között.

Hadd ismételjem meg: Franciaországban a valódi esetek száma valószínűleg a hivatalos adatoknál egy-két nagyságrenddel nagyobb.

Nehéz elhinni? Nézzük meg újra a Wuhan-grafikont.

Ha Jan. 22-ig összeadjuk a narancssárga oszlopokat, akkor 444 esetet kapunk. Most add össze az összes szürke sávot. Ezek összege akár 12.000 eset is lehet. Tehát amikor Wuhan azt hitte, hogy 444 eset van, akkor 27-szer több volt a valóságban. Ha Franciaország úgy gondolja, hogy 1400 esettel rendelkezik, valószínűleg több tízezer lehet.

Ugyanez a matematika vonatkozik Párizsra. ~ 30 hivatalos esettel a városon belül valószínűleg a valódi esetek százai, esetleg több ezrei vannak. Az Ile-de-France régióban ahol 300 hivatalos esetről tudnak, a régióban az összes eset már meg is haladhatja a tízezreket.

Spanyolország és Madrid

Spanyolországban nagyon hasonló a szám, mint Franciaországban (1200 eset vs. 1400, és mindkettő 30 halálos). Ez azt jelenti, hogy ugyanazok a szabályok érvényesek: Spanyolországban valószínűleg már több mint 20 ezer valódi eset fordul elő.

A madridi Comunidad régióban, 600 hivatalos esettel és 17 halállal, az esetek valódi száma valószínűleg 10 000 és 60 000 között lehet.

Ha elolvasod ezeket az adatokat, és azt mondod magadnak: „ Lehetetlen, ez nem lehet igaz ”, gondolj csak erre: Ilyen számú esettel Wuhan már zárva volt.

A mai esetek számával olyan államokban, mint például az Egyesült Államok, Spanyolország, Franciaország, Irán, Németország, Japán, Hollandia, Dánia, Svédország vagy Svájc, Wuhan már bezárult.

És ha azt mondod: „ Nos, Hubei csak egy régió ”, hadd emlékeztesselek, hogy közel 60 millió ember él itt, azaz Spanyolországnál és Franciaországnál is nagyobb a népessége.

2. Mi történik, ha ezek a koronavírus-esetek megvalósulnak?

Tehát a koronavírus már itt van. Rejtve és exponenciálisan növekszik.

Mi fog történni országunkban, amikor eléri? Könnyű kitalálni, mert már számos ország van, ahol ez történik. A legjobb példák Hubei és Olaszország.

Halálozási arányok

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a halálozási arány 3,4% (az emberek% -a, akik a koronavírussal megfertőződnek, majd meghalnak). Ez a szám nincs megfelelő kontextusban, ezért hadd magyarázzam meg.

Ez tényleg az országtól és a pillanattól függ: Dél-Koreában 0,6% és Iránban 4,4% között. Tehát mi az? Használhatunk egy trükköt, hogy kitaláljuk.

A halálozási arány kiszámításának két módja a halálesetek / összes eset és a halál / zárt esetek. Az első valószínűleg alulbecsült, mivel sok folyamatban lévő eset továbbra is halálos lehet. A második túlbecslés, mivel valószínű, hogy a halálesetek gyorsabban záródnak le, mint a gyógyulások.

Az volt a módszerem, hogy megnézem, hogyan fejlődik a kettő az idő múlásával. Mindkét szám ugyanahhoz az eredményhez konvergál, ha az összes esetet lezárják, így ha a múltbeli tendenciákat a jövőre vetítjük, akkor kitalálhatjuk, hogy mi lesz a végső halálozási arány.

Ezt látod az adatokban. Kína halálozási aránya most 3,6% és 6,1% között van. Ha ezt a jövőben előrevetítjük, úgy tűnik, hogy ~ 3,8% -4% felé halad. Ez kétszerese a jelenlegi becslésnek, és 30-szor rosszabb, mint az influenza.

Viszont két teljesen eltérő valóságból lett összerakva: Hubei esete teljesen más mint Kína többi részének esete.

Hubei halálozási aránya valószínűleg 4,8% felé konvergál. Ezzel szemben Kína többi részén valószínűleg ~ 0,9% hez fog közelíteni.

Felvázoltam Irán, Olaszország és Dél-Korea számait is, tehát azon országokét ahol a halálesetek száma elég magas ahhoz hogy releváns legyen az eredmény.

Irán és Olaszország haláleset / összes eset értéke mind a 3–4% tartományba esik. Azt hiszem, hogy a végső szám is körülbelül ennyi lesz.

Dél-Korea a legérdekesebb példa, mivel ez a 2 szám teljesen elkülönül: a halálesetek / összes eset csak 0,6%, a halálesetek / lezárult esetek pedig elképesztő 48%. Úgy gondolom, hogy néhány dolog máshogy történik ott. Először is mindenkit tesztelnek (a sok nyitott esetben a halálozási arány alacsonynak tűnik), és hosszabb ideig hagyják nyitva az eseteket (így gyorsan lezárják az eseteket, amikor a beteg meghalt). Másodszor, sok kórházi ágyuk van (lásd a 17.b ábrát). Lehetnek más okok is, amikről nem tudunk. Ami fontos, hogy a halálesetek / esetek kezdettől fogva 0,5% körül mozgott, ami arra utalt, hogy ott fog maradni, és valószínűleg ezt erősen befolyásolta az egészségügyi rendszer és a válságkezelés.

Az utolsó releváns példa a Diamond Princess körutazás: 706 eset, 6 haláleset és 100 gyógyulás után a halálozási arány 1% és 6,5% között lesz.

Vegyük figyelembe, hogy az egyes országok életkori megoszlása ​​szintén hatással lesz: Mivel az idősebb emberek halálozási aránya sokkal magasabb, az öregedő népességű országok, például Japán, átlagosan súlyosabban érintettek, mint a fiatalabb országok, például Nigéria. Vannak időjárási tényezők is, különösen a páratartalom és a hőmérséklet, de még mindig nem világos, hogy ez hogyan befolyásolja az átterjedést és a halálozási arányt.

Így lehet következtetni:

 • A felkészült országok halálozási aránya ~ 0,5% (Dél-Korea) és 0,9% (Kína többi része) lesz
 • A túlterhelt országok halálozási aránya ~ 3% -5% között lesz

Másképpen fogalmazva: A gyorsan cselekvő országok tízedére csökkenthetik a halálesetek számát. És ez csak a halálozási arány számlálása. A gyors fellépés drasztikusan csökkenti az esetek számát, tehát ez lenne a legegyértelműbb megoldás.

Azon országok, amelyek gyorsan cselekednek, legalább tizedére csökkentik a halálesetek számát.

Szóval hogyan kell felkészülnie egy országnak?

Mekkora nyomás lesz a rendszeren

Az esetek kb. 20% -ánál van szükség kórházi ápolásra, az esetek 5% -ánál intenzív ellátásra (ICU — intenzív osztály), és körülbelül 2,5% -uk nagyon intenzív segítséget igényelnek , például lélegeztetőgéppel vagy mesterséges keringést biztosító géppel.

A baj az hogy a lélegeztetőgépeket és mesterséges keringést biztosító gépeket (ECMO) nem egyszerű gyártani vagy venni. Pár éve az USÁban csak 250 ECMO gép volt.

Ezért ha hirtelen van 100 000 fertőzötted, sokukat le kell majd tesztelni. Nagyjából 20 000-nek lesz szüksége kórházi ápolásra, 5000-nek intenzív osztályra , és 1000-nek azokra a gépekre lesz szüksége, amelyekből ma sincs elég. És ez csak 100 000 eset.

És még nem vettünk figyelembe olyan tényezőket, mint a maszkok. Az USÁban az egészségügyben dolgozók részére szükséges maszkmennyiség 1%-a áll rendelkezésre (kb 3.5 és fél milliárd maszkra volna szükség, kb 42 millió van). Ha megnövekszik az esetek száma , ez két hétre lesz elég.

Az olyan országok mint Japán, Dél-Korea, Hong Kong és Szingapúr, és Kína Hubeien kívüli régiói fel voltak készülve és el tudták látni a betegeiket.

De a többi nyugati ország úgy tűnik, hogy Hubei és Olaszország nyomában jár. Szóval mi folyik itt?

Milyen egy túlterhelt egészségügyi rendszer

A hubei-i és az olaszországi történetek félelmetesen realisztikussá válnak. Hubei tíz nap alatt két kórházat épített, de akkor is teljesen túlterhelődött.

Mindkét ország panaszkodott, hogy a betegek elárasztották kórházukat. A folyosón, a váróban kellett elátni őket.

Az egészségügyi dolgozók órákat töltenek egyetlen védőeszközben, mert nincs elég. Ennek eredményeként órákig nem hagyhatják el a fertőzött területeket. Emiatt dehidratáltan és kimerülten esnek össze. A műszakok már nem léteznek. Az embereket visszavonják a nyugdíjazásból, mert szükség van a dolgozókra. Embereket, akiknek fogalma sincs az ápolásról, egy éjszaka alatt képeznek ki a kritikus szerepek betöltésére. Mindenki ügyeletes, mindig.

Vagyis addig, amíg beteg nem lesz. Ez nagyon sokszor előfordul, mert folyamatosan ki vannak téve a vírusnak, elegendő megfelelő védőfelszerelés nélkül. Amikor ez megtörténik, 14 napig karanténban kell lenniük, amelynek során nem tudnak segíteni. A legjobb eset, ha 2 hét elvész. A legrosszabb eset, hogy meghalnak.

A legrosszabb az intenzív osztályokon, amikor a betegeknek meg kell osztaniuk a ventilátorokat és a lélegeztető gépeket. Ezeket pedig lehetetlen megosztani, így az egészségügyi dolgozóknak el kell dönteniük, hogy melyik beteg fogja használni. Ez valójában azt jelenti, hogy melyik maradhat életben, és melyik hal meg.

„Egy pár nap után választanunk kell. […] Nem mindenki intubálható. Az életkor és az egészségi állapot alapján döntünk. ” — Christian Salaroli, MD olasz orvos.

Mindez oádig hajtja a rendszert, hogy a halálozási arány ~ 0,5% helyett ~ 4% legyen. Ha azt akarod, hogy a városod, az országod a 4% -os csoportba tartozzon, ne tegyél semmit.

3. Mit kell tennünk?

Laposítani a görbét

Ez egy világjárvány. Nem lehet megszüntetni. Csak annyit tehetünk, hogy megpróbáljuk csökkenteni a hatását.

Néhány ország megmutatta hogyan. A legjobb példa Tajvan, amely nagyon erős kapcsolatban áll Kínával, de jelenleg még mindig kevesebb mint 50 esettel rendelkezik. Az alábbi cikk összefoglalja az összes korai intézkedést, amit a elszigetelés érdekében hoztak.

Response to COVID-19 in Taiwan: Big Data Analytics, New Technology, and Proactive Testing

This Viewpoint describes the outbreak response infrastructure developed by the Taiwanese government following the SARS…

jamanetwork.com

A tajvaniak képesek voltak feltartóztatni a vírust, de a legtöbb országban hiányzott ez a szakértelem, és ezért ezeknek az országoknak most más stratégiát kell alkalmazniuk: a következmények mérséklését. A vírust valahogy ártalmatlanítaniuk kell.

Ha a fertőzéseket amennyire csak lehetséges csökkentjük, az egészségügyi rendszerünk sokkal jobban képes kezelni az eseteket, csökkentve a halálozási arányt. És ezt minél hosszabban tudjuk tartani, annál valószínűbb, hogy elérjük a pontot, ahol a társadalom még egészséges tagjai oltást kapnak, ami által teljes mértékben kiküszöböljük a kockázatot. Tehát a célunk nem a koronavírus-fertőzések kiküszöbölése, hanem azok elhalasztása.

Minél inkább lelassítjuk a megfertőződéseket, annál tovább működhet az egészségügyi rendszer, annál alacsonyabb a halálozási arány és annál nagyobb a lakosság azon része, amelyet oltani fognak, mielőtt megfertőződik.

Hogyan laposíthatjuk a görbét?

Távolságtartás

Van egy nagyon egyszerű dolog, amit meg tudunk csinálni, és működik: a másoktól való távolságtartás.

Ha visszatérünk a Wuhan-grafikonhoz, akkor emlékezni fogunk arra, hogy amint zárolás történt, az esetek elkedztek csökkenni. Ennek oka az, hogy az emberek nem léptek kölcsönhatásba egymással, és a vírus nem terjedt tovább.

A jelenlegi tudományos konszenzus az, hogy ez a vírus kb 2 méteren belül terjed, ha valaki köhög. Egyébként a cseppek a földre esnek és nem fertőznek meg.

A legrosszabb fertőzésveszély viszont ezután következik: A vírus akár 9 napig is képes életben maradni különböző felületeken, például fémen, kerámián és műanyagon . Ez azt jelenti, hogy a kilincsek, asztalok vagy liftgombok szörnyű fertőzés-terjesztők lehetnek.

Az egyetlen módja annak, hogy valóban csökkenjen a fertőződés, ha távolságot tartunk: az embereket otthon kell tartani, amennyire csak lehetséges, a lehető leghosszabb ideig, amíg ez elmúlik.

Ezt a múltban már bebizonyították, mégpedig az 1918-as influenzajárvány kapcsán.

Láthatjuk, hogy Philadelphia nem cselekedett gyorsan, és hatalmas csúcs volt a halálozási arányban. Hasonlítsd össze ezt St Louis-tal, amely viszont gyorsan lépett.

Ezután nézz Denverre, amely intézkedéseket hozott, de később lazított azokon. Kettős csúcsuk volt, a második pedig magasabb volt, mint az első.

Ha általánosítunk, ezt kapjuk:

Ez a táblázat azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban az 1918-as influenza esetében hány halálos áldozatot volt városonként, attól függően, hogy milyen gyorsan hajtottak végre intézkedéseket. Például egy olyan város, mint St Louis 6 nappal Pittsburg előtt tett intézkedéseket, és így náluk az egy lakosra jutó halálozás csak a fele volt annak, amit Pittsburgben mértek. Átlagosan a 20 nappal korábban tett intézkedések felére csökkentették a halálozási arányt.

Olaszország végre rájött erre. Először lezárták Lombardiát egy vasárnapon, majd egy nappal később, hétfőn rájöttek hibájukra és úgy döntöttek, hogy az egész országot lezárják.

Remélhetőleg az elkövetkező napokban látni fogjuk az eredményeket. Sajnos azonban egy-két hétbe is beletelik, amíg meg nem jelenik a csökkenés. Ne feledjük a Wuhan-grafikont: 12 napos késés volt a zárolás bejelentése és a hivatalos esetek (narancssárga) csökkenése között.

Hogyan járulhatnak hozzá a politikusok az emberek távolságtartásához?

A politikusok valószínűleg nem azt kérdezik maguktól, hogy kellene-e valamit tenniük, hanem azt, hogy mi lenne a megfelelő intézkedés.

A járvány kordában tartásának több szakasza van, kezdve a megelőzéssel és a felszámolással. De a legtöbb lehetőséghez már túl késő. Ezen a szinten a politikusok előtt álló két lehetőség az elszigetelés és a mérséklés.

Elszigetelés

A elszigetelés biztosítja, hogy az összes eset azonosításra, ellenőrzésre és izolálásra kerüljön. Szingapúrban, Hongkongban, Japánban vagy Tajvanon jól teljesítenek: Nagyon gyorsan korlátozzák a bejövő embereket, azonosítják a betegeket, azonnal elkülönítik őket, komoly védőeszközökkel biztosítják az egészségügyi dolgozók védelmét, minden kapcsolatukat nyomon követik, karanténba helyezik őket… Ez rendkívül jól működik, ha felkészülsz és korán csinálod, és nem kell megállítani a gazdaságodat, hogy megtörténjen.

Már említettem Tajvan stratégiáját. De Kína is jó példa. Elképesztő, hogy meddig voltak képesek elmenni a vírus megállításának érdekében. Például volt 1800, 5 emberből álló csapatuk, amelyek minden fertőzött személyt megfigyeltek, továbbá azokat akivel ők kapcsolatba léptek, majd mindenkivel, akivel utóbbiak kapcsolatba léptek, és elkülönítették a csoportokat. Így tudták a vírust egy milliárdnyi lakosú országban visszatartani.

A nyugati országok nem ezt tették. És most már túl késő. Az Egyesült Államok nemrégiben tett bejelentése, miszerint az Európából származó legtöbb utazást betiltották , egy olyan ország elszigetelési intézkedése, ahol jelenleg a fetőzések száma háromszorosa annak, amivel Hubeit lezárták, és ez az érték exponenciálisan növekszik. Honnan tudhatjuk, hogy ez az intézkedés elegendő? Úgy tűnik, hogy a Wuhan-i utazási tilalom példája segít eldönteni.

Ez a táblázat azt mutatja be, hogy Wuhan utazási tilalma milyen hatással volt a járványra. A buborékméret a napi esetek számát mutatja. A felső sorban az az eset van feltüntetve, ha az utazás nincs korlátozva. A másik két sor bemutatja a hatást, ha az utazás 40% és 90% -át megszüntetik. Ez csak egy epidemiológusok által készített modell, nem tudhatjuk biztosan.

Ha nem látsz sok különbséget, nem veled van a baj. Nagyon nehéz felismerni a járvány kialakulásának szakaszait.

A kutatók becslései szerint a wuhani utazási tilalom összességében csak 3–5 nappal késleltette a kínai elterjedést .

De mit gondoltak a kutatók a vírus átvitel csökkentésének a hatásáról ?

A felső blokk ugyanaz, mint amit fentebb láttunk. A másik két blokk csökkenő átviteli sebességet mutat. Ha az átviteli sebesség 25% -kal csökken (a távolságtartás révén), akkor a görbe lelapul, és a csúcsot egész 14 héttel késlelteti. Ha 50% -kal csökkentjük az átviteli arányt, még egy negyedév alatt sem kezdődik meg a járvány.

Az Egyesült Államok kormánya betiltja az európai utazást: valószínűleg vásárolt nekünk néhány órát, talán egy-két napot. De nem többet. Ez nem elég. Ez elszigetelés, amikor enyhítésre lenne szükség.

Ha már több száz vagy ezer eset van jelen és terjed a népességben, már nem elegendő megállítani az újonnan érkezőket, nyomon követni a meglévőket és elszigetelni az ismerőseiket. Tovább kell lépni és a következő szint a mérséklés.

Mérséklés

A mérséklés úgy érhető el, hogy az emberek távolságot tartanak egymástól. Be kell szüntetniük a találkozókat, hogy a vírus terjedési sebességét (R) az R = ~ 2–3 arányról (amelyet a vírus intézkedés nélkül követ), 1 alá csökkentsék, hogy végül elhaljon.

Ezek az intézkedések megkövetelik a vállalatok, üzletek, tömegközlekedés, iskolák bezárását, a lezárások kikényszerítését. Minél rosszabb a helyzet, annál erősebb kell hogy legyen a távolságtartás. Minél korábban vezetünk be szigorú intézkedéseket, annál kevesebb idő szükséges a megtartásukra, annál könnyebb azonosítani a kialakulóban lévő eseteket, és annál kevesebb ember fertőződik meg.

Wuhannak ezt kellett tennie. Ez az, amit Olaszország kénytelen volt elfogadni. Mivel ha a vírus tombol, az egyetlen intézkedés hogy lezárják a fertőzött terület, mert csak így lehet megállítani a terjedését.

Több ezer bejelentett eset után — ami több tízezer valódi esetet jelent — ezt kell tennie az olyan országoknak, mint Irán, Franciaország, Spanyolország, Németország, Svájc vagy az Egyesült Államok.

De nem teszik.

Néhány üzlet otthonról dolgozik, ami fantasztikus.
Néhány tömeges eseményt leállítanak.
Néhány érintett terület karanténba helyezi magát.

Ezek az intézkedések lelassítják a vírust. Csökkentik az átviteli sebességet 2,5-ről 2,2-re, talán 2-re. De nem elegendőek ahhoz, hogy tartós időtartamra 1-es szint alá kerüljünk a járvány leállításához. És ha nem tudjuk ezt megtenni, akkor a görbe lelapításához a lehető leghosszabb ideig az 1-hez kell közelíteni .

Így adódik a kérdés: Milyen kompromisszumokat tehetnénk az R csökkentésére? Itt a menü, amelyet Olaszország tett mindannyiunk elé:

 • Senki sem léphet be és nem léphet ki a lezárt területeken, kivéve ha bizonyítottan családi vagy munkahelyi okai vannak.
 • Kerülni kell a térségen belüli mozgást, kivéve ha sürgős személyes vagy munkahelyi okok indokolják, és nem halaszthatók el.
 • Tünetekkel (légúti fertőzés és láz) szenvedő embereknek „erősen ajánlott” otthon maradni.
 • Az egészségügyi dolgozók szokásos szabadidejét felfüggesztik
 • Minden oktatási intézmény (iskolák, egyetemek stb.), Edzőtermek, múzeumok, síállomások, kulturális és társadalmi központok, uszodák és színházak bezárása.
 • A bárok és éttermek korlátozott nyitvatartási ideje 6: 00–18: 00, és az emberek között legalább egy méter távolság legyen.
 • Minden kocsmának és klubnak be kell zárnia.
 • Minden kereskedelmi egységnek gondoskodnia kell az egy méter távolságról az ügyfelek között. Amelyek ezt nem tudják megtenni, azokat be kell zárni. A templomok nyitva maradhatnak, amíg garantálják ezt a távolságot.
 • A család és a barátok kórházi látogatása korlátozott
 • A munkaértekezleteket el kell halasztani. Ösztönözni kell az otthoni munkát.
 • Minden nyilvános vagy magán sporteseményt és versenyt törölni kell. A fontos események zárt ajtók alatt tarthatók.

Két nappal később hozzátették : Nem, valójában be kell zárni minden olyan vállalkozást, amely nem kritikus fontosságú. Tehát most bezárunk minden kereskedelmi egységet, irodát, kávézót és üzletet. Csak a tömegközlekedés, a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok működhetnek tovább. ”

Az egyik megközelítés az intézkedések fokozatos növelése. Sajnos ez időt ad a vírus terjedésére. Ha biztonságban szeretnél lenni, csináld Wuhan stílusban. Az emberek először panaszkodni fognak, de később megköszönik.

Hogyan járulhatnak hozzá az üzleti vezetők a társadalmi távolságokhoz?

Ha üzleti vezető vagy, és tudni szeretnéd, mit kell tenned, akkor a legjobb forrás a Staying Home Club

Ki marad otthon a COVID-19 miatt?A WFH társaságok vagy események listája megváltozott a covid-19 miattstayinghome.club

Ez egy olyan távolságtartási intézkedéseket soroló lista, amelyet amerikai technológiai társaságok vezettek be — eddig 328.

Ezek a megengedett és a szükséges otthoni munkavégzéstől, valamint korlátozott látogatásokról, utazásokról vagy rendezvényekről szólnak.

Vannak még olyan dolgok, amelyeket minden vállalatnak meg kell határoznia, például: mit kell tenni az óránkénti munkavállalókkal, hogy nyitva tartja-e az irodát vagy sem, hogyan kell interjúkat tartani, mit kell csinálni az étkezőkkel… Ha szeretné tudni, hogy az én vállalkozásom, a Course Hero ezeket hogyan bonyolította le, a munkavállalóknak szóló hirdetéssel együtt, itt van, amit használtunk ( az “olvasható” verziót lásd itt ).

4. Mikor?

Nagyon valószínű, hogy eddig mindennel egyetértettél, amit mondtam, és csak azon gondolkodtál a kezdetektől fogva, hogy mikor hozd meg az egyes döntéseket. Másképpen fogalmazva: mi a katalizátora egyes intézkedéseknek?

A kiváltó körülmények kockázatalapú modellje

Ennek megoldására létrehoztam egy modellt .

Coronavírus — Mikor kell bezárnia irodáját?Hogyan kell használni a Coronavirus Work otthoni modelljét? Ez a modell segíthet Önnek és vállalkozásának abban, hogy eldöntse, hogy Ön…docs.google.com

Ez lehetővé teszi, hogy felbecsüld az Te területeden valószínűsíthető esetek számát, annak valószínűségét, hogy alkalmazottaid megfertőződtek e már, ez hogyan változik az idő múlásával, és hogy ez mind hogyan befolyásolja hogy nyitva maradjon e az üzleted.

Olyan dolgokat árul el mint például:

 • Ha egy vállalat 100 alkalmazottal rendelkezik Washington állam területén, ahol 11 coronavírusos haláleset történt, 25% esély van arra, hogy legalább egy alkalmazottja megfertőződött, és azonnal be kellene zárnia.
 • Ha egy vállalkozása 250 főt foglalkoztat, leginkább a South Bayben (San Mateo és Santa Clara megyékben, amelyekben összesen 22 hivatalos eset fordult elő, és a valódi szám valószínűleg legalább 54), akkor Március 9-ig kb. 2% esélye lesz arra, hogy legalább egy alkalmazottja fertőzött.
 • Ha a vállalkozás Párizsban található (intramuros), és 250 alkalmazottal rendelkezik, jelenleg 0,85% esély van arra, hogy az egyik alkalmazottja rendelkezik a koronavírussal, holnap pedig 1,2% lesz, tehát ha csak egy 1 % esélyt tűr el, holnap be kellene zárnia irodáját.

A modell olyan címkéket használ, mint a „társaság” és a „munkavállaló”, de ugyanazt a modellt kell használni bármi máshoz: iskolákhoz, tömegközlekedéshez … Tehát ha pl Párizsban csak 50 alkalmazottad van, de mindegyikük vonattal jár munkába, több ezer más emberrel találkozva, hirtelen sokkal nagyobb annak valószínűsége, hogy legalább egyikük megfertőződik, és azonnal be kell zárnotok az irodát.

Ha továbbra is tétovázol, mert senki sem mutat tüneteket, akkor csak abba gondolj bele, hogy a fertőzések 26% -a akkor történik, amikor még nincsenek tünetek.

Egy vezetői csoport tagja vagy?

Ez a matematika önző. Minden társaság a saját kockázatát vizsgálja, annyit vállalunk, amennyit csak akarunk, amíg a koronavírus elkerülhetetlen kalapácsa bezárja irodáinkat.

De ha az üzleti vezetők vagy a politikusok körébe tartozol, a számításaid nem csak egy vállalatra vonatkoznak, hanem mindenkire. A matematika így alakul: Mi a valószínűsége, hogy valamelyik cégünk fertőzött? Ha 50 vállalatot nézünk, 250 alkalmazottal átlagosan, akkor a SF-öböl környékén 35% esély van arra, hogy legalább az egyik vállalat fertőzött alkalmazottat foglalkoztat, és 97% esély van arra, hogy a jövő héten ez bekövetkezik ha eddig még nem. Tettem egy tab-ot a modellbe, hogy számolgathass.

Következtetés: A várakozás költsége

Ijesztőnek tűnhet már ma döntést hozni, de nem így kell erre gondolni.

Ez az elméleti modell bemutatja a különböző közösségeket: az egyik nem alkalmaz távolságtartást, a másik a kitörés n. napján kezd távolságtartást alkamazni, a harmadik az n + 1. napon lát neki. Az összes szám teljesen fiktív (úgy választottam ki őket, hogy hasonlítsanak Hubeire, és a legrosszabb esetben napi kb 6000 új eset legyen). Csak arra szolgálnak, hogy bemutassák, mennyire fontos lehet egy nap egy olyan dolog esetében, amely exponenciálisan növekszik. Láthatjuk, hogy az egynapos késés később tetőzik és magasabban is, de aztán a napi esetek később szintén nullához konvergálnak.

De mi van akkor, ha sokszoros az esetek száma?

Ebben az elméleti modellben, amely lazán hasonlít Hubei-ra, egy napnyi várakozás 40% -kal több esetet eredményez! Tehát ha a Hubei hatóságok január 23 helyett január 22.-én deklarálták volna a lezárást, akkor akár 20.000-rel csökkenthették volna az esetek számát.

És ne feledje, ezek csak fertőzések. A halandóság sokkal magasabb lenne, mert nemcsak közvetlenül 40% -kal több haláleset lenne. Az egészségügyi rendszer sokkal hamarabb összeomlana, ami a halandósági arányt tízszeresére növelné, mint ahogy korábban láttuk. Tehát egy napnyi késlekedés a távolságtartás bevezetésében már sokszorozhatja a halálesetek számát

Ez exponenciális veszély. Minden nap számít. Ha egy nappal késlelteted a döntést, akkor nem csak néhány új esethez járulsz hozzá. Valószínűleg már száz vagy akár ezer eset is van az országodban. Minden nap ami távolságtartás nélkül telik el, az esetek exponenciális növekedéséhez vezet.

Oszd meg másokkal!

Az elmúlt évtizedben valószínűleg ez az egyetlen alkalom, hogy egy cikk megosztása életmentést eredményezhet. Mindenkinek meg kell értenie, hogy elkerüljünk egy nagyobb a katasztrófát. Most van a cselekvés pillanata.

írta: Tomas Pueyo

Eredeti angol cikk mégegyszer itt: https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

fordította: Szofi Molnar

fold

Köszönöm a figyelmet, remélem páran közületek most már jobban vigyáznak majd családjukra, ismerőseikre és magukra a következő időszakban. Mindenkinek minden jót, erőt és egészséget kívánok !!! Vigyázzatok magatokra, ne járjunk úgy mint ezek az országok.

Vigyázzunk az idősekre – fiatalokra – és egymásra, Együtt leküzdjük ezt a nyavalyás vírust !!!

Isten Óvjon Magyarország !!!

magyarorsz

korona

magyar

fold

fab8

Avatar – ne keresd, már régóta itt van a szemed előtt ezen a bolygón is

Hogy ne legyen ilyen komor az egész mostani oldal, és hangulat, egy más témakörből való cikket is olvassatok el. Zseniális  amit ez a kanadai professzornő véghezvitt. Pedig mindenki bolondnak tekintette az első időkben, de ő kitartó volt évtizedeken át, képezte magát és folyamatosan kutatott. Valamint azért plusz még bátorság is volt benne, párszor kergették őt kint a vadonban a medvék, stb.

A blogban a videó magyar szinkronnal nézhető. Az elején kissé lassú, de mindenképp érdemes végignézni, hogy megértsétek milyen nagy felfedezést tett. Ez majd remélhetőleg alapjaiban megváltoztatja az elkövetkezendő időkben a Föld bolygón az erdőgazdálkodást.

nov6

Senki sem hitt neki, amikor azt állította, hogy a fák nem csak kommunikálnak egymással, de a gyökereiken keresztül tápanyagot is el tudnak juttatni egy másik fajtársukhoz.

Egy talpalatnyi föld alatt több száz kilométernyi gombafonalhálózat lapul. Ahol az apró, láthatatlan gyökérsejtek és a szintén mikroszkopikus nagyságú fonalak találkoznak, ott megy végbe az információcsere. Ez gyakorlatilag egy erdei föld alatti internet, sőt sokkal több attól, egy avatar.

A blog elolvasása, és a videók megtekintése után remélhetőleg sokan fognak másként tekinteni a környezetükben lévő növényekre, – akár a benti szobanövényekre, de főleg a kinti erdők világára –  ezen a Föld nevű bolygón.

ava

További információ: Avatar – ne keresd, már régóta itt van a szemed előtt ezen a bolygón is

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s