Terülj, terülj asztalkám!

etel2

Néhány nem átlagos finomság következik – finoman fogalmazva

Rögtön az elején szögezzük le, hogy ennek a blognak nem célja az előítélet, vagy félelemkeltés, sem a megbotránkoztatás.

Csupán be szeretnénk mutatni hogy ezen a bolygón  a kb. 200 országban nem csak a kultúrák, nyelvek, vallások, hagyományok stb. hanem a gasztronómia is rendkívül változatos és sokszínű.

Majd látni fogjuk, hogy a fenti fotó még az alapkategóriába tartozik, mint a csiga, vagy a béka, stb. vannak ettől sokkal érdekesebb ételek.

Az étkezési szokások kultúránként eltérőek

Kezdjük is a barangolást, pár kambodzsai finomsággal. Van itt bőségesen pók, skorpió, béka, tücsök, bambuszféreg, csótány, kígyó – igazán nagy a választék.

etel1

Rántott taratula

A kambodzsai Skuon városát Pókvárosnak is szokták emlegetni, mivel az embereknek itt nagyon ízlenek a pókok. A helyiek leginkább a tarantula fajtát fogyasztják, amelynek elkészítésében csak a képzelet szab határt.
Eszik sütve, főzve, rántva, a pókokat előételként és főételként. Kiváló protein forrás. Akik kóstolták már, azok ropogós bőrről és puha belső részről számoltak be. A szőrös lábakon nem sok hús található, a hasaljával pedig vigyázni kell, mert méreganyagot tartalmazhat.

fold

etel3

etel4

Sannakji – Élő polip 

Koreában élő polipokat fogyasztanak, amiket sokszor szezámmaggal és szezámolajjal ízesítenek. A dél-korai fővárosban évente megrendezett polipfesztiválon a legnagyobb attrakciónak számít. A tengeri lábasfejűek elfogyasztása még gondos előkészítés után is trükkös, mivel a polip húsa megfőzve is csúszós és gumiszerű, nyersen, ráadásul élve pedig szinte lehetetlen megenni. Ennek ellenére a fesztivál nyerspolip-evő versenyén évente több százan próbálnak megbirkózni a feladattal, ami nemcsak gusztustalan, de meglehetősen embertelen is, főként a polip szemszögéből nézve.

fold

etel

etel16

Fugu – Halálos gömbhal

A legelegánsabb japán éttermekben szolgálják fel a mérges gömbhalat, melyből persze az ügyes szakács eltávolítja a mérget. Ha elvéti, a vendég felfúvódva, kínhalállal fullad meg, erre persze ritkán van példa. A legpuccosabb helyeken, külön kérésre benne hagynak egy kis mérget, amitől bizsereg a gazdag vendég nyelve. Egyes perverz japánok imádják, ha vacsora közben egy kicsit megcsapja őket a halál szele.Nagy gülüszemű, ha pedig megijed, egyből felfújódik – ilyen a gömbhal (japánul: fugu). Sokan talán a Némó nyomában című Disney-rajzfilm egyik jellegzetes karakteréből ismerhetik. Tény, hogy látványos állat, pedig valójában a világ legmérgezőbb hala. Emiatt a helyes elkészítése nemcsak fokozott körültekintést, hanem gyakorlott szakácsot is igényel. A Csendes-óceán nyugati szélén, Japán partjainál halászott példányok szervezetében ugyanis halálos adag tetrodotoxin méreg lapul, amely az állat szemében, bőrében, bélrendszerében, veséjében, petezsákjában és ikrájában található.

fold

etel5

Száznapos tojás – kínai ételkülönlegesség

Nyers kacsa vagy tyúk, esetleg fürjtojás az alapja, amit három hónapig egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékben érlelnek, bár a konzerválási módszer ettől eltérő is lehet. Eközben a tojásfehérje zselatinszerű, kocsonyás és sötétbarna színű masszává, a tojássárgája pedig krémes, túrós állagúvá alakul és bezöldül. A száznapos tojás hónapokig eltartható. Előételként szokták tálalni szójaszósszal, ecettel és gyömbérrel.

fold

etel10

Méhlepény

Az emlősvilágban teljesen természetes a méhlepény elfogyasztása a szülést követően. Az emberi méhlepényt roppant nehéz beszerezni, pláne ilyen célra. Ennek ellenére Kínában és Ázsia bizonyos részein elfogadhatónak, sőt, kifejezetten jótékony hatásúnak tartják a kannibalizmus e formáját. Az emberi méhlepény elfogyasztása Mexikóban, Hawaiin, Kínában és a Csendes-óceáni-szigeteken is népszerű. Az emberek úgy vélik, hogy ezzel megakadályozhatják a szülés utáni depressziót és más terhességi komplikációkat, szövődményeket.

fold

etel15

etel13

Denevér leves és sült ételek

Ázsia több pontján is élelmiszerként tekintenek a denevérekre, Indonéziában, Thaiföldön és Vietnámban is előszeretettel fogyasztják. A szakácsok egzotikus ételeket készítenek denevérből. Főtt leves, és mellé a készétel – olajban vagy nyárson sült denevér rizzsel. Az íze hasonlít a csirkehúsra, és többféle módon, grillezve, sütve, pörköltnek is elkészíthető, húsa alacsony zsírtartalmú, de nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét.

A denevér megjelenése meglehetősen gusztustalan a mi kultúránk számára, ráadásul az elkészítés során vizeletre hasonlító szagot áraszt. Ezt a főzéskor fokhagymával, hagymával és csilivel szokták elnyomni. Az állatot egyben belerakják a lábosba, és órákon keresztül párolják, mivel húsa igen rágós. Különösen népszerű a denevér levesként elkészítve, az ízesítéshez kókusztejet és gyömbért is használnak.

fold

etel19

etel20

etel17

etel21

etel22

Élő kobra szív

Bizonyos vietnami éttermekben a vendég kígyót választhat magának, amit felnyitnak az asztalánál. A még élő kobrát elevenen felvágják, majd az állat szívét kivágva azt azonnal elfogyasztják. Az igazán ínyencek még a kígyó véréből is isznak pár kortyot. A kevésbé bátrak rizsbor vagy vodka kíséretében fogyasztják el a finomságot.

fold

etel23

etel12

Patkány csemegék

Vietnámban grillezve, sütve, főzve, párolva és pástétomként is előszeretettel fogyasztják a rizsföldi patkányokat, ahol a különleges ínyencség meglehetősen sokba kerül. Igény viszont van rá, így a kereskedők olcsón felvásárolják a kambodzsai állatokat, melyeket aztán Vietnámban jó pénzért értékesítenek.

Noha a világ nagy részén tabunak számít a patkányok fogyasztása vallási meggyőződés vagy az állatok által terjesztett betegségektől való félelem miatt, máshol a hagyományos étrend alapvető része. Így van ez az indiai mishmiknél is például, a mishmi nők csak sertést, halat, vadmadarak húsát és patkányhúst fogyaszthatnak. Kínában, Thaiföld néhány részén és a Fülöp-szigeteken sem vetik meg.

fold

etel14

Balut – főtt kacsa embrió

A Fülöp-szigetekről származó balut kedvelői egy tojásban megfőzött kacsaembriót fogyasztanak. A tojást nagyjából 2-3 hétig hagyják fejlődni, így már megjelenik az állat feje, szárnya és érrendszere is. Elkészítése roppant egyszerű, akár otthon is könnyedén elvégezhető. Kell venni egy megtermékenyített kacsatojást, majd a benne fejlődő embrióval együtt úgy megfőzik. A meszes héj lefejtése után pedig már azonnal fogyasztható.

Gyakran látni Dél-Kelet Ázsai étlapjain, de Vietnámban, és Kambodzsában is lehet találkozni vele. Vietnamban a 19-21 napos tojásokat, míg a Fülöp-szigeteken inkább a 17 naposokat részesítik előnyben. Előbbi esetben természetesen az étel már kissé ropogósabb, hiszen a költési idő háromnegyedénél már kezd kialakulni a kiskacsa csontozata.

fold

etel24

Mókusagy – Amerika

Bármilyen megdöbbentő, ez nem egy távoli ázsiai régió megszokott csemegéje, hanem az amerikai Kentucky államé, mivel ott gyakori ez az aranyos kis rágcsáló. Ez a speciális fogás annak ellenére népszerű, hogy fogyasztása kergemarha kórt okoz, és erre akad is példa minden évben. A mókusagyat pörköltszerűen készítik el, de tojással és fehér mártással is szokták enni.

fold

etel7

Baby Mice Wine – Bébi egérbor

A Bébi egérbor Kínában népszerű, ami a helyi népi gyógyászat szerint állítólag szintén mindent gyógyít, elkészítése sajnos felér egy állatkínzással, ugyanis az érleléshez maximum három napos bébi egereket használnak fel, amiket belefojtanak a borba, majd egy évig hagyják ezeket a testeket az italban fermentálódni.

A kínaiak valószínűleg rájöttek, hogy a gyíkokat nehéz befogni, vagy tenyészteni, ezért dönthettek úgy, hogy egerekkel próbálkoznak, és hogy biztosra menjenek, bébi egereket választottak. Az ital olyan népszerű lett Kínában, hogy később Koreában is divattá vált az ital a bárokban. Azért mindenesetre az borzasztó, hogy apró, szőr nélküli, szinte csecsemő egereket élve dobnak bele a rízsborba, így azok belefulladnak, majd körülbelül egy éven át hagyják az italt így erjedni. Ez igazán szomorúsággal tölt el bennünket. Tegyük fel, hogy Te még ezen is túlteszed magad, és kedvet kapsz hozzá, hogy beszerezz egy ilyen üveget, felbontod és megkóstolod. Mire számíthatsz? Nos, szakavatott egérbor fogyasztók egyöntetű beszámolója szerint az egérbor íze olyan rossz, mintha benzint innál.

fold

etel6

Giant Centipede Whiskey – Óriás százlábú whiskey

Semmi sem olthatja jobban a szomjunkat, mint egy olyan whiskey, amelyben egy hatalmas, mérgező százlábú úszkál. Nos, egy thaiföldi szeszfőzde ilyen palackot kínál nekünk. A nagyjából 10-15 cm hosszú féreg még az előtt méregtelenítésre került, hogy a palackba tették volna. Ennek ellenére az ital megjelenése nem igazán bizalomgerjesztő. Ha mégis le tudnánk küzdeni a félelmünket, és megkóstolnánk, ne feledjük, hogy jó néhány délkelet-ázsiai gyógyszerész ajánlja a fogyasztását, mivel ez az ital enyhíti a hát és izomfájdalmakat.

fold

etel8

etel9

Rượu Thuố –  Kígyóbor

Ha Vietnamban jársz, és megkérdezed valakitől: “Mi a méreg?” – ne lepődj meg, ha az emberek mélyebben elgondolkodnak, majd ráncolják a szemöldöküket, végül kibökik, hogy “Uhh … kobra?” A Kígyóbor alapvetően a rízsborok egyik fajtája, amelybe egy kígyót dobnak bele. A kígyó sem a szokásos kerti fajta; a vietnámi emberek híresek arról, hogy a boraikat mérgező lények felhasználásával készítik, mint például a kobra. A szakértők szerint a Kígyóbor jellegzetes íze nem a kígyó húsából származik, hanem magából a kígyóméregből. Szerencsére a bor belső etanol tartalma semlegesíti a toxinokat, így emberi fogyasztásra alkalmassá válik, sőt fehérjében gazdag ital.

fold

Végezetül kis utószó

Hazánkban még a lóhúst, vagy lókolbászt sem mindenki szereti, holott a ló az nagyon tiszta állat. Valamint fogyasztása évszázadokkal ezelőtt teljesen elfogadott volt, mint ahogy a mai napig esszük az éti csigát vagy a békát, vagy a pacalt. Arról pedig, hogy Távol-Keleten mi mindent meg nem esznek, félelmetes még csak belegondolni is.

De senkit sem ítéljünk meg emiatt – más népek, kultúrák és a mienktől eltérő természeti környezet, élővilág, hasznosítható táplálékforrás áll rendelkezésükre amelyekhez alkalmazkodniuk kell. És persze van pár extra dolog, őrültség, ami nem is érthető hogy miért kell, mi szükség van rá – pld. gömbhal, kobraszív, mókusagy – de hát az ember már csak ilyen… keresi a kockázatot, veszélyt, a bajt, azután meg csodálkozik ha megtalálta őt mind a három.

fold

Köszönjük szépen a figyelmet, reméljük hasznos volt számodra pár információ.
Látogasd meg ezt a további néhány oldalt is! 

Kapcsolódó kép

rep29

“Szuper Krokko” és Brutus

fold

Népszava aszteroida

Csak 2×22 másodpercen múlt…. / TROODON

fold

meg2

ori10

Egy biztos: ezt ember nem építhette – vagy mégis?

fold

al2

evoluc

Véletlen evolúció vagy intelligens tervezés?

fold

gombhat

cropped-c682a-ship6

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 THANK YOU FOR VIEWING!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s