Kongó-medence, a világ második legnagyobb esőerdeje

afr

Kongó trópusi erdővidéke 1,7 milliárd km2 területe egyenlő Németország területének ötszörösével. A Kongó medencéje 6 állam felszínét foglalja magába, (Kongói Köztársaság, Kamerun, Közép-afrikai Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyenlítői Guinea, Gabon) tartalmazza és megőrzi Földünk trópusi esős erdei teljes, felhalmozott karbonjának 25%-át.

A Kongó-medence egy lépcsős medence Afrikában, Közép-Afrika legnagyobb természetföldrajzi képződménye. A medence az amerikai Amazonas-medence után a világ második legnagyobb trópusi erdővidéke. A medence egyetlen szűk kijáraton át kapcsolódik az Atlanti-óceán partvidékéhez.

kongo1

kongo2

A Kongó-medence csaknem egész területét trópusi esőerdők borítják. Az erdőben 50 méternél magasabbra nőnek a fák, köszönhetően a medence egész évben párás és csapadékos éghajlatának. A csapadékvizet több száz apróbb folyó gyűjti, majd a medence északi peremén kígyózó hatalmas Kongó-folyóban egyesülnek. A hatalmas folyam a torkolatánál 42 000 m³/s vizet enged az óceánba, víztelenítve ezzel a medencét.

kongo

Hosszúsága szerint a közép-afrikai Kongó folyó 4371 kilométeres hosszával a 12. a bolygón, de mélységét tekintve ez földünk legmélyebb folyóvize. A Kongó egyes szakaszai az Egyenlítőtől északra folynak, más részeivel pedig a déli féltekét érintve hömpölyög az Atlanti-óceán felé. Ennek köszönhetően kiegyenlített a vízhozama, mivel a folyam víztömegét egyenletes eloszlásban érik az esőzések. Az Amazonas után a Kongó a Föld második legnagyobb vízhozammal rendelkező folyama.

kongo6

A Kongó legmélyebb pontja a folyam szurdokvölgybe mélyülő szakaszán található 245 méteres mélységben. Ez már olyan mint egy alap tengeri szint. A világ legmélyebb folyójában különleges édes-mélyvízi élővilág található, olyan halfajokkal, amelyek tengeri társaikhoz hasonlóan a nyomáskülönbség következtében elpusztulnak, ha a mederaljzat körüli mélységekből a felszínre emelik őket.

Az erős sodrás és a lebegő hordalék miatt rosszak a látási viszonyok a vízben, így különleges kihívást jelent a Kongó mélyvízi szakaszának kutatása, sokkal nagyobb feladatot jelent, mint az ennél nagyobb tengermélységekben végrehajtott vizsgálatok.

kongo5

Az egyik helyi ragadozó: a tigrishal

Nincs még egy folyó a földön, amely ekkora, a tengereket idéző vízmélységet érne el. Hogy mit rejthet a Kongó mélye, azt többnyire csak találgatják a tudósok.

kongo4

kongo3

Olyan különleges állatfajok honosak a Kongó menti esőerdőkben, mint a csak 1901-ben felfedezett és a zsiráfok harmadidőszaki ősére emlékeztető, élő kövületként számon tartott okapi, vagy a színes pofájú erdőlakó nagytestű cerkófmajom-féle, a mandrill.

kongo8

Nemcsak a Kongó hatalmas víztömege, hanem a folyam vízgyűjtő területén burjánzó buja trópusi esőerdő is még sok felfedezni való titkot rejteget.

kongo7

A Kongó a helyi bennszülött törzsek legendáriumát is megihlette: a misztikus és az esőerdő mélyén élő titokzatos, dinoszaurusz szerű „Mokele Mbembe” – lingala nyelven ez azt jelenti, „egy, aki megállítja a folyót”.

kongo9

Soha ne ússz a Kongóban, és kerüld a sűrű sötét dzsungel mélyén Mokele Mbembet …. itt soha nincs második esélyed ….

gömb


gömb

0c4b5-zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Ahol megállt az idő – Kőkorszak a XXI. században

fold

30b8b-p30

Az Időkapszulák Nyomában

fold

kopterek2

C TERV 2222

fold

planets,

We love Earth | We love Mars | We love Space

gömb

THANK YOU FOR VIEWING!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s