2067 – Időhurok

film

Ez a film nem az űrcsatás mindenkit szitává lövő, vagy a minden ötödik percben embert evő alienek sci-fi kategória, hanem a logikailag elgondolkoztató. És van pár kérdés, amire nincs meg a végén a válasz a nézőnek, lehet rajta töprengeni, és a végtelenségig keresni a paradoxonokra a megoldást.

Hasonló téma mint a Csillagok között, a tér és idő viszonya, az átjárások — sőt ez bonyolultabb történet sokkal, csak itt nem volt annyi pénz a filmre a készítőknek. De attól még érdekes a történet, és vannak kérdések amelyeken gondolkozni kell még a megtekintése után.

Például a múlt átírása…. miért nem tudja átírni…. illetve ha megtörtént az átírás akkor hogyan nézheti meg a saját ottani múltját amikor odaér…. melyiket fogja látni…stb. Bonyolult…. mint akár kijönni egy örökösen körbemásolódó időhurokból.

Úgy is el lehet képzelni a múlt, a jelen, és a jövő együttállását, mint ahogy a hanglemezen is egyszerre jelen van a zenemű azon része, amit éppen hallunk, de ott van az a része is amit már hallottunk, illetve ott van az is amit majd hallani fogunk. Az időutazás is lehetséges, csak a ”tűt” kell áthelyezni a ”lemez” másik pontjára.

Tehát átmegyünk az itteni jelenből a jövőbe ( ami ott mást jelent, az ott élők akkori jelenébe érkezünk meg hozzájuk, a múltból ). A lényeg hogy ott vagyunk, szuper…. na de megérkezésünk után ott hogyan tudjuk átírni az ottani már megtörtént múltat és az ottani jelent, ami nekünk majd a jövőnket befolyásolja az itteni jelenben – ahonnan elindultunk a küldetésünkre?  Valamint, hogyan tudunk kivergődni a folyton ismétlődő időhurokból?

A jövőben megváltoztatott események akkor maradhatnak érvényben, ha az időutazó indulása után változtatják csak meg a jelenünket – a jövő múltját, mert, ha az indulás előtti múltat változtatják meg, akkor a jövőbe való indulás esetleg okafogyottá válik és nem indul el az utazó. A “nem indulás” következtében viszont nem változik meg a jelenünk, ezért az utazó mégis elindul. Kőr bezárul és addig tart, amíg a változás semmissé teszi az indulás okát.

A múltba utazásnál ugyanaz a kőr alakulhat ki, de a hatása elképzelhetetlen méreteket ölthet.

Ha létezik az időutazás, akkor a működtetői valami nagyon hatékony biztosítékot találhattak ki még az időhurok feloldására is.

És még van több más kérdés, gondolkodni való is, ami azért is jó, mert gondolkodni mindig hasznos dolog. De nézzük röviden a film alap koncepcióját.

A történet szerint 2067-ben járunk, amikor a világ már nem éppen egy bitang jó hely. A Földet szinte teljesen elpusztította az éghajlatváltozás és az emberiség kénytelen szintetikus oxigénen élni, az általa okozott betegség azonban megbetegíti a világ lakosságának nagy részét.

A gyógyulás egyetlen reménye a jövő üzenetének formájában jelenik meg: “Küldje Ethan Whyte-t”.

A tudósok így is tesznek, előkerítik az egyébként földalatti alagútban dolgozó Ethant és a jövőbe küldik, ahol nincs hiány veszélyekből, ám ő lehet az aki talán megmenti az emberi fajt.

Ethan hirtelen egy teljesen új, ismeretlen veszéllyel teli világba kerül, miközben az emberi faj megmentéséért kell küzdenie.

Lehet hogy sikerül neki – lehet hogy nem.  Mindenkinek jó filmnézést, és szuper gondolkozást kívánunk a témával kapcsolatban. Itt látható a teljes film, magyarul.

fold

Üdvözlet a Jövőből 

airport

Azt gondoljuk ez sci-fi, a távoli jövő 2100-2200 körül, és minket nem érint? Nos, rosszul gondoljuk, ez a jövő már a jelen. Az alapok már működnek 2008 évtől, és 2020-tól további fejlesztések vannak a világ számos pontján ebben a témakörben.

A csúcstechnológia mint a szuperszámítógépek és a műholdak hálózata, az AI, valamint földi térfigyelő rendszerek alkalmazásával ma már rutin feladat bárkit azonosítani. A szoftver arcról vagy akár járásról is felismeri a zárt láncú megfigyelőrendszer látóterébe kerülő személyeket, és elemzi a viselkedésüket. Az arcfelismerő és rendszám azonosító rendszer a bűnözők kiszűrése mellett a lopott tárgyak megtalálásában is hasznos lehet.

Néhány országban, bizonyos területeken már képes a rendszer azt is közölni hogy az utcán sétáló ember zsebében, táskájában milyen összegű és címletű készpénz van, illetve a bankkártyán lévő adatokat is. A PIN kódot nem  – még nem – az a kártya tulajdonosának a fejében van.  De az is csak idő kérdése – gondolat rendőrség – de ebbe az apró részletbe most mélyebben ne menjünk bele, az egy másik témakör és blog lesz majd.

space5

Üdvözlet a Jövőből – Pontok – Kasztok – Időlopók

A nem is olyan távoli jövőben a születésekor mindenkinek a karjába beépítenek egy chipet.  Majd amikor eléri a 25. születésnapot a karon másodperce pontosan megjelenik és pörög az egyenlege mindenkinek. Itt az IDŐ szó szerint az ÉLET.

Ahhoz, hogy valaki huszonöt éves koron túl is éljen, időre van szüksége. A gazdagok megvásárolják az időt, míg a szegények kétségbeesetten dolgoznak és küzdenek minden egyes percért. Ebben kapják a fizetést, és ebben van a hitel és a vásárlás is, nem a régi időkben használt elavult pénz pörög,  hanem az évek – hónapok – percek – másodpercek.

time3

A JÖVŐ MÁR A JELEN

A jövő már a jelen…pld. Kinában több városban kísérleti pontrendszer van – és már kasztok. Mindenhol térfigyelő rendszerek:  utcák, közlekedési járművek, munkahelyek, éttermek, színházak, kocsmák, stadionok,..stb.. mindenhol napi 24 órában folyamatosan.  És már van kialakult pontrendszer. Azt is figyelik hogy városlakók kikkel kommunikálnak, milyen közösségbe járnak, stb. Ha két fiatal össze akar házasodni akkor ha egyiküknek rossz a pontszáma ( alacsony, vagy pláne ha mínuszos ) – elvileg nem is jöhet szóba a dolog mivel lakáshoz ők nem juthatnak.

A világ legerősebb arcfelismerő adatbázisának felépítésére irányuló projekt, amely három másodpercen belül azonosítja Kína több mint 1,4 milliárd polgárát.

aiface

Több mint 200 millió térfigyelő kamera előtt zajlik a kínai állampolgárok élete. A cyberpunk művekből ismerhető jövő a szemünk előtt épül ki: a technológiai fejlesztéseket hosszú ideje prioritásként kezelő kínai állam megértette, hogy elérkeztünk ahhoz a rendszer fejlettséghez, amelynél már mindenhol mindenkit meg lehet figyelni, nyilván lehet tartani és automatikusan ki is lehet értékelni.

Digitális diktatúra. Így foglalható össze röviden Matthew Carney, az ausztrál ABC News kínai tudósítója szerint az, ami a 1,4 milliárd embernek otthont adó országban épül. Az újságíró két kínai ember példáján keresztül, sok képpel mutatja be, miként is zajlanak a mindennapok. Melyek mögött teszt jelleggel már ott húzódik az úgynevezett társadalmi kreditrendszer, amely 2020-tól mindenkire és mindenre kiterjed majd.

CHINA-POLICE-TECHNOLOGY

A társadalmi kredit olyan, mint a kaland- és szerepjátékokban a képességpont. Csak ezt nem játékból használják, illetve aki Kínában él, egyszerűen nem dönthet úgy, hogy nem játszik. A tesztben nyilvántartottak mindegyikét egy 800-900 pontos rendszerbe sorolják be. Pontszámuk csakis tőlük függ: amikor a kormányzat által jónak ítélt dolgot tesznek, pluszpont kapnak, ám ha a kormány erkölcsi vagy politikai érzéke szerint helytelen dologba mennek bele, máris csökken a pontszámok.

A társadalmi kreditrendszer bevezetése korábban egyszerűen lehetetlen lett volna. Alapját ugyanis a technológia fejlettség jelenti. Az országszerte kiépített, több mint 200 millió (kültéri és beltéri) kamerából álló megfigyelőhálózat kiépítése csak a kisebb falat volt, a nagyobbik kihívás a képeket elemző és “értő” háttérrendszer jelentette. Ez ugyanis felismeri az állampolgárokat, járműveket, valószínűleg még egy-egy kirívó cselekedetet (például erőszakot) is képes “felfogni”. Az okostelefonos alkalmazásokból – köztük üzenetküldőkből – és a különféle internetes szolgáltatásokból – például közösségi hálózatokból, talán még a Google készülő, kifejezetten Kínának fejlesztett keresőjéből is – szintén beérkeznek az adatok, melyeket a komplex rendszer rögtön a megfelelő állampolgárhoz kapcsol. Ahogy az illető egészségügyi és banki adatait is.

Ha teljesen elkészül – azaz a tervek szerint 2020-tól – a megfigyelőrendszer nem csak azt látja majd, amikor a polgár bemegy egy boltba, hanem az az adat is beérkezik majd a központba, hogy ki mit tolt ki a pénztáron a kosarában. Ha például valaki “túl sok” alkoholt vásárol, az felveti a gyanúját annak, hogy alkoholista. Bár ez csak spekuláció, de valószínű, hogy ilyenkor más faktorokat is számításba vesz majd a rendszer, például az illető vonatkozó orvosi adatait. Az viszont már hivatalos, hogy ha valakinél ezek alapján erkölcstelen iszákosságot vél felfedezni a rendszer, akkor rögtön levon tőle néhány pontot. Persze ez fordítva is igaz: a “megfelelőnek” ítélt vásárlások pontokat hozhatnak a konyhára. Mindezt valós időben: a rendszer nem egy-egy adatlekéréskor vagy nap végén összesíti, hanem az ígéretek szerint mindenkiről minden valós időben lesz lekönyvelve.

aiface2

Nehezíti a helyzetet, hogy nem csak a saját böngészési előzmények és vásárlási szokások, hanem a családtagok, sőt a közeli barátok viselkedése is befolyásolja az állampolgárok kormányzati megítélését. “Ha a legjobb barátod vagy az édesapád valami rosszat mond a kormányról, te is pontokat veszítesz” – írja az ABC kínai tudósítója.

A cikk képi anyagában szereplő Dandan Fan a példa rá: van, akinek tetszik mindez. A 36 éves marketingszakember szerint a rendszer nem tökéletes, de egy ilyen nagy és “összetett” ország esetében hasznos eszköz a stabilitás és a biztonság fenntartásához. A kínai nő nem csak kedveli a rendszert, de előnyeit is élvezi: a 800 pontos skálán 773 ponttal rendelkezik. Ennek köszönhetően kiemelt figyelmet, “VIP-ellátást” kap a hotelekben és repülőtereken. Ha hitelre van szüksége, nagyon kedvező feltételekkel nyújtja neki a bank. És persze hozzájuthat a legjobb egyetemi képzési programokhoz és az állásokhoz, melyekről az alacsonyabb pontszámmal rendelkezők nem is álmodhatnak. Ahogy a többi felsorolt előnyről sem. Bizonyos pontszám alatt pedig az állam alaposan megnehezíti a polgárok életét. A megítélés pedig örökölhető.

Forrás : abc.net.au

Ez tehát már a jelen, most mindezek ismeretében nézzünk meg egy elgondolkodtató filmet a jövőről.

Köszönjük szépen a figyelmet, reméljük érdekes volt számodra pár információ.
Látogasd meg ezt a további néhány oldalt is! 

dim4

THE FUTURE

Coming soon the robot marketing and 3D Internet, hologram shops, robots, cyborgs, responsive tech and wacky self-moulding objects, and life after AI…

94c1b-robotkek

gombt

robotcs

Robot evolúció, önmagukat fejlesztő és sokszorosító robotok

A vírusok ezt teszik. A férgek, emlősök, rovarok is. Minden élő dolog a földön ismétlődik, szaporodik. A robotok nem teszik meg: a gépek merevek és nem érdekeltek a reprodukcióban, – eddig még nem …

De talán tanulhatnak. Az evolúciós robotikának nevezett lenyűgöző területen a tudósok igyekeznek a gépeket alkalmazkodásra tanítani a világhoz, és végül önmagukat biológiai szervezetekhez hasonlóan sokszorosítani. Ugyanúgy mintha egy adott környezethez nagyon jól illeszkedő két robot kombinálná a génjeiket (OK, kód), hogy elkészítsen egy 3D-s nyomtatott baba robotot, amely két szülője erősségeit ötvözi.

Márpedig amikortól ez majd jól működik akkor olyan robotok hozhatók létre, amelyek önállóan tervezik meg magukat, és olyan adaptált morfológiákat és viselkedéseket építenek, amelyeket az emberi mérnök sosem álmodhatott.

 Információ:  Robot evolúció, önmagukat fejlesztő és sokszorosító robotok

fold

robotf

Technológiai Szingularitás – Mesterséges Intelligencia

The Winner Takes It All…..
Technológiai Szingularitás – Mesterséges Intelligencia
OLVAS AZ EMBERI GONDOLATOKBAN AZ MI
SAJÁT NYELVET HOZOTT LÉTRE ÖNÁLLÓAN AZ MI
FELISMERNI HOGY ROBOT VAGY EMBER AKIVEL TALÁLKOZUNK
MASTER AZ ÁLNÉVEN JÁTSZÓ GO BAJNOK

“Ez a laptop egyetlen nanoszekundum egy tízezred része alatt el tudna végezni az elmúlt tízezer év összes emberi gondolkodásának megfelelő gondolkodást (azaz tízmilliárd emberi agy tízezer éven keresztül végzett munkáját)

A technológia történelmének elemzése rámutat arra, hogy a technológiai változás exponenciális, szemben a jelenlegi ‘intuitív-lineáris’ nézetekkel. Ezért a 21. században nem 100 évnyi, hanem – a jelenlegi ütemmel – 20.000 évnyi fejlődést fogunk megtapasztalni. A fejlődés haszna, eredményei is, mint a chipsebesség és költséghatékonyság szintén exponenciálisan fognak növekedni. Még az exponenciális növekedés is exponenciálisan fog változni.

Pár évtizeden belül a gépi intelligencia meg fogja haladni az emberi intelligenciát, és ez a szingularitáshoz fog vezetni: olyan gyors és alapvető technológiai változásokhoz, amely szakadást fog létrehozni az emberi történelemben. Az esemény következményei olyan, jelenleg elképzelhetetlen jelenségek lesznek, mint a biológiai és nem-biológiai intelligencia keveredése, halhatatlan, szoftver alapú emberek, végül pedig egy hihetetlenül magas szintű intelligencia, amely fénysebességgel terjed az univerzumban.

Az emberi képességekben mélyreható és drámai hirtelenségű változást eredményező szingularitás dátumát 2045-re teszem. Az abban az évben létrehozott nem biológiai intelligencia egymilliárdszor erősebb lesz, mint az emberiség teljes intelligenciája ma.” Raymond Kurzweil jövőkutató.

Információ:  Technológiai Szingularitás – Mesterséges Intelligencia

fold

af7

Új technológiák amelyek teljesen átalakítják a gyártást a bolygón – III. Ipari Forradalom

MOSOLYGÓS ÜDVÖZLET KEDVES LÁTOGATÓ!

2033 Üdvözlet a jövőből | A 3D nyomtatás új korszakot nyit az építőiparban | Kobotok mindenhol

Hello, a nevem Ansyme XC722, hostess vagyok itt, én fogadom a látogatókat. Amint látod  nem csak karcsú derék, sportos alak, hanem még szép és bizalomgerjesztő, nagyon barátságos mosoly is kell ehhez  a munkához. :-))

Kerülj beljebb, csak bátran, – most egy érdekes téma következik : a Kobotok megjelenése.

Jól látod, és olvasod – nem elírás történt… a Kobotok hamarosan elfoglalják az őket megillető helyüket a világban. De előtte most röviden tekintsünk át pár dolgot közösen, mi volt – van – és lesz ezen a bolygón. Induljunk tehát mi ketten együtt. Humán – Robot, irány a Kobot 5…4…3…2…1…

READY … SET … GO …  ELKÉSZÜLNI … VIGYÁZZ … START

robotot

Információ:  Új technológiák amelyek teljesen átalakítják a gyártást a bolygón – III. Ipari Forradalom

fold

marsfold

2 Bolygó | 2 Jövő

Aki és ami ezt leközölte az már ezt megelőző időszakra közel 80% találati pontosságot ért el. Ez már nem a “szerencsés véletlen” kategóriába sorolható.

Információ:  2 Bolygó | 2 Jövő

fold

kvantum

Kvantummechanika

A kvantumfizikában teljesen más törvények vannak mint a makrovilágban. A kvantummechanika szerint egy részecske egyszerre több helyen lehet. A részecskék a mérés és megfigyelés alapján döntik el adott pillanatban, hogy hol legyenek, ráadásul az összhang fenntartása érdekében fénysebességnél gyorsabban küldenek egymásnak üzenetet. Ez minden idők egyik legnagyobb megoldatlan tudományos és filozófiai titka.

Információ:  Kvantummechanika

fold

ufo25

A negyedik dimenzió

Kétdimenziós élőlény alkothat némi fogalmat arról, hogyan nézhet ki egy háromdimenziós objektum, ha megfigyeli annak kétdimenziós árnyékát. Ugyanígy mi is tanulhatunk a negyedik dimenzió természetéről, ha megfigyeljük az ottani objektumok, jelenségek “árnyékát” a mi világunk fizikai rendszereiben.

4D-ben a tárgyakat nem pontok, vonalak vagy akár felületek határolják, hanem térfogatok. A 3D-s tárgyakat felszínük alakjából azonosítjuk. A 4D-s tárgyak szerkezetével kapcsolatos legtöbb információ azonban a burok belsejében rejlik.

Ha egy 4D-s lény a hiperkockára néz, tekintete először a kocka belsejére esik, nem magára a burokra. A burok csak mellékes, a kép belseje számít igazán. Amikor 4D-s tárgyak vetületét vizsgáljuk, mindig a belső szerkezetre koncentráljunk, ne engedjük, hogy a burok elvonja róla a figyelmünket.

Információ:  A negyedik dimenzió

dim,

fold

fc0dc-space18

Kőkorszak vagy űrhajó

ufo20

A CIVILIZÁCIÓK TECHNOLÓGIAI FEJLETTSÉGE, ALAPVETŐEN HAT FOKOZATBAN

Ez a besorolás az energiahozzáférés mellett a tudás birtoklását is elég jól jelzi. A két szempont az energiatermelés és a technológiai fejlettség, amelyek egymással szoros összefüggésben vannak: minél több felhasználható energiával rendelkezik egy adott civilizáció, annál gyorsabban tud fejlődni a technológia, és minél fejlettebb a technológia, annál hatékonyabban tudják kitermelni az energiát.

I. típus: civilizáció, amely a lakóhelyéül szolgáló bolygóra szórt csillagenergiát hasznosítja.
II. típus: szupercivilizáció, amely saját csillagának energiáját teljes egészében hasznosítja.
III. típus: szupercivilizáció, amely a saját galaxisának teljes energiáját uralja és hasznosítja.
IV. típus: univerzum szintű civilizáció, amely az egész világegyetem energiaforrásai felett rendelkezik.
V. típus: multiverzum civilizáció, amely uralja az egész multiverzumot, az összes létező univerzum minden energiája a rendelkezésére áll.
VI. típus: legfelsőbb szintű civilizáció, amely felette áll az időnek és a térnek, így képes akár új univerzumokat is létrehozni.

a0033

A Földön jelenleg az a helyzet hogy ez a civilizáció az energiát még a több millió évvel ezelőtt elpusztult, megkövesedett növényi és állati tetemekből, fosszíliából nyeri, amit nagyon rossz hatásfokkal éget el (kőszén, kőolaj) és a bolygóját sem nagyon tudja elhagyni. Jelenleg sajnos ezen a listán kívüli, 0-s típusú civilizáció, és még nagyon hosszú az út és idő az I. típusú civilizáció eléréséhez is.

Információ:  Kőkorszak vagy űrhajó

planetearth

space4

Enel X – Technologies for renewable generation

gal

spacei1

HOW IT WORKS: The International Space Station

moon

hold

We Are Going to the Moon

mars,

marsgy

Mars City State Design Competition Announced

marsplanet

marstimel

mars9

2020s – 2030s – 2040s – 2050s – 2060s – 2070s – 2080s – 2090s – 22nd century

Mars Colonization Timeline

gombh

We love ❤️ Earth | We love ❤️ Mars | We love ❤️ Space

planets,

We love  Earth | We love  Mars | We love  Space

gömb

planet5

Save the Planet Earth!  Business Opportunity | Innovations & Future Technology

Renewable Energy – Water Management – Cleantech – Ecosystem – Biogas and Biofuels – Projects – Innovative Technologies

gombhat

cropped-c682a-ship6

NATURE IS BEAUTY
BEAUTY IS NATURE
WE ARE ENGINEERS
BUT WHO ENGINEERED US?

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 Thank you for viewing!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s