A gigantikus Manta megindítja támadását az óceáni műanyag hulladékok ellen

manta2

Az első koncentrált ökológiai és technológiai gyár hajó, amely világszerte képes nagy mennyiségű tengeri műanyag hulladék összegyűjtésére, feldolgozására és hasznosítására.

Ennek a hajónak az lesz a célja, hogy megváltoztassa az emberek műanyagszennyezéssel kapcsolatos nézeteit, megmutatva hogy léteznek megoldások az ökológiai katasztrófával szemben. Valamint hogy a gyűjtési és hasznosítási technológiák hatékonyak, megfizethetőek és gazdaságilag életképesek.

Az óriás katamarán arra készül, hogy megindítsa az óceán hulladék műanyagjai elleni támadást. Egy svájci szervezet, a SeaCleaners bemutatta a Mantát, az első hajót, amelyet nagy mennyiségű lebegő műanyag makroszennyezés összegyűjtésére és feldolgozására terveztek a tengeren. A hároméves kutatás és fejlesztés eredményeként létrejött hajó élvonalbeli tudományos laboratóriumként is szolgál az óceán műanyag szennyezésének megfigyelésére, elemzésére és megértésére, valamint a nyilvánosság számára nyitott oktatási platformként.

A  Manta minimalizálja saját energiafogyasztását, szén-dioxid-kibocsátását és üzemeltetési költségeit azzal, hogy vitorlákat és napelemeket használ. Úgy tervezték, hogy az esetek 75% -ban fosszilis tüzelőanyagok nélkül működjön, és ezzel az első olyan munkahajó legyen, amely ilyen magas energia autonómiával rendelkezik.

manta

Egyedülálló vitorlás, amely eltávolítja az óceánok szennyezését:

  • két szélturbinát fog szállítani, amelyek akár 100 kW villamos energiát is termelnek
  • valamint a közel 500 m² fotovoltaikus napelemek hozzávetőlegesen 100 kWp villamos energiát termelnek (ezen panelek egyharmada visszahúzható szárnyakon helyezkedik el, amelyek ennek az hajónak a manta (rája) megjelenését adják, innen ered a neve is)
  • két hidrogenerátor, amelyek akár 100 kW teljesítményt is képesek biztosítani, ha a hajó vitorla meghajtása szünetel
  • hulladék-energia átalakító egység, amely akár 100 kW teljesítményt is képes előállítani a nemzetközi szabályozási követelményeknek megfelelően; két dízelmotor pedig lehetővé teszi a kis sebességű manőverezést és a személyzet biztonságát.

Ez a megnövekedett manőverezhetőség lehetővé teszi a Manta számára, hogy a műanyag összegyűjtése és feldolgozása közben közel kerüljön a partokhoz. Két kisebb hajót is szállít, amelyek keskeny és sekély területekre jutnak el, például folyók, patakok, kikötők.

A Manta vitorlás óriás katamarán, vizet enged át a hajótestei között, hogy megszűrje a műanyag szennyeződéseket, és táplálja a hulladék energia-átalakító egységét, hogy energiát termeljen a meghajtórendszeréhez, és ezáltal teljesítse a tengerek tisztításának fő küldetését.

Három év kutatásra és fejlesztésre, valamint több tízezer órányi munkára volt szükség a Manta végleges kialakításához és valamennyi technológiai újításának integrálásához.

Az eredmény? Egyedülálló vitorlás, amely eltávolítja az óceánok szennyezését:
– a teljesítmény és a realitás összeegyeztetése,
– beavatkozás mind a korrekciós, mind a megelőző szinten,
– teljes és sokoldalú választ adva a műanyag szennyezés eltávolítására.

Adatok:
– Hossza: 56,5 méter
– Szélesség: 26 méter
– Magasság: 62,5 méter
– Teljes súly: 1600 tonna üres – 1900 tonna élelmiszerrel és expedícióhoz szükséges felszereléssel
– Merülés: 3,1 méter
– Tranzit sebesség: átlagosan 6 csomó – 12 csomó (végsebesség)
– Gyűjtési sebesség: 2-3 csomó
– Fedélzeten emberek száma: 34 ember összesen
22 személyzeti tag, köztük 3 üzemeltető a hulladék szétválogatására és 2 üzemeltető a hulladék / energia átalakító egységre
12 utas (köztük 6-10 tudós)
– Gyűjtőrendszer fesztávolsága: 46 méter (kitámasztás telepítve)
– Gyűjtési kapacitás óránként: 1-3 tonna / óra
– Gyűjtési cél évente: 5.000 és 10.000 tonna között évente
– Az összegyűjtött hulladék mérete: 10 millimétertől
– Gyűjtési mélység: 1 méterrel a felszín alatt
– Egy gyűjtési út átlagos időtartama: 3 hét
– Évente működő napok: évi 300 nap
– Hulladék újrafeldolgozásának képessége (% pirolizált hulladék és energiatermelés): 95–100%
– Tárolási kapacitás (összes hulladék együttesen): 206 m3
– Hajó autonómia: 75% autonóm (fosszilis energia fogyasztása nélkül)
– A fedélzeten a figyelemfelkeltő események számára szánt terület: kb. 200 m ”
– A fedélzeten a tudományos kutatásra szánt terület: kb. 50 m ”
– Vitorlafelület: 1.500 m ”
– Mobilitás: 3.500 tengeri mérföld (6.500 km) egyenértékű egy transzatlanti átkeléssel
– A Manta fejlesztésén dolgozó emberek és szervezetek száma:
5 kutatólaboratórium
17 külső partner vagy alvállalkozó
58 mérnök, technikus és kutató
3 év kutatás és fejlesztés

manta1

A Manta küldetésének körvonalai azt mutatják, hogy négy gyűjtési módszerrel és fedélzeti pirolízisüzemmel rendelkezik az összegyűjtött hulladék 100% -nak feldolgozására, újrafelhasználására és kezelésére. A legkorszerűbb tudományos létesítményeket is magában foglalja – mint a műanyag szennyezés földrajzi elhelyezkedése, számszerűsítése és minden részleteinek rögzítése. A kapott információkat ezután megosztják a tudományos közösséggel.

Forrás: The Seacleaners

Ha minden jól alakul ezen a bolygón, 2040-ben már személyzet sem kell, automata hajók járják majd az óceánokat: teherszállítók és hulladék begyűjtők, feldolgozók—éjjel-nappal, folyamatosan. Addig is nézzük meg most ezt a videót.

Ez a 4 perces film bemutatja a Manta működését és főbb jellemzőit. Üdv a fedélzeten!

fold

Pacific Trash Vortex, Csendes Óceán

place19

Egy tulajdonképpen hivatalosan eddig még nem létező, de mégis valós hely a Csendes Óceán felszínén. Egyre több egy rajta átkelő hajós fotóját láthatjuk róla az interneten. Ez pedig nem más, mint a Pacific Trash Vortex, egy óriási hulladékokból összecsoportosult sziget. Az emberiség pazarló és felelőtlen életvitelének köszönhetően, a fogyasztással járó hulladék itt áll össze.

A múlt évszázad közepén kezdtek felfigyelni a jelenségre, North Pacific Subtropical Gyre óceáni áramlat hatására mintegy 2,3 millió négyzetkilométeres, tehát Grönlandnál is nagyobb területű szemétsziget egy több ezer milliárd műanyaghulladékot tartalmazó sűrű tömb alakult ki.

Ez a hulladéksziget 2.500 kilométer átmérőjű, és becslések szerint legalább 10 méter mély. Összehasonlításképp: Magyarország két legtávolabbi pontja között 600 km. a távolság, a vízmélységnél pedig a Balaton legmélyebb pontja 11 méter.

Minden bizonnyal extrém hátborzongató látvány lehet, mégis jobb elkerülni ezt az új szigetet. Bár a Csendes óceán felett repülve sokszor már elkerülhetetlen hogy szembesüljünk ennek a szörnyszülött szigetnek a látványával, mely napról napra egyre növekedik az emberi káros tevékenységek miatt.

fold

Köszönjük szépen a figyelmet, reméljük érdekes volt számodra pár információ.
Látogasd meg ezt a további néhány oldalt is! 

dim4

Coming soon the robot marketing and 3D Internet, hologram shops, robots, cyborgs, responsive tech and wacky self-moulding objects, and life after AI…

94c1b-robotkek

gombt

kobot4

Új technológiák amelyek teljesen átalakítják a gyártást a bolygón – III. Ipari Forradalomd

gombh

Enel X - POWERING UP NEW OPPORTUNITIES

The mission of Enel X is to provide innovative technological solutions to help businesses, cities and people around the world to create New Value by changing the paradigms of the energy industry

Enel X – Technologies for renewable generation

gömb

planet5

Save the Planet Earth!  Business Opportunity | Innovations & Future Technology

Renewable Energy – Water Management – Cleantech – Ecosystem – Biogas and Biofuels – Projects – Innovative Technologies

gombhat
cropped-c682a-ship6

NATURE IS BEAUTY
BEAUTY IS NATURE
WE ARE ENGINEERS
BUT WHO ENGINEERED US?

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 Thank you for viewing!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s