2033 Üdvözlet a jövőből | A 3D nyomtatás új korszakot nyit az építőiparban

apis2.

A 3D nyomtatás új korszakot nyit az építőiparban. A változás nem csak az építőiparban, hanem a gazdaság más területein is nagyfokú lesz az egész bolygón.

A „klasszikus” – 20. századi – gyártás lényege, hogy a részekből csavarozással, hegesztéssel stb. állították össze az egészet. A 21. században viszont számítógépen, CAD szoftverrel megtervezhető, rétegről rétegre haladva kinyomtatható az adott tárgy. Egy-egy kattintással bármikor változtathatunk a terven. Ha hiányzik valami, a legközelebbi nagyváros helyett online beszerezhető, csak le kell tölteni hozzá a megfelelő designt, és így a földrajzi kötöttségek/távolságok jelentőségüket vesztik.

A 3D printer minimális emberi felügyelet mellett is tökéletesen működik, hagyományos gyártóüzemek számára túl bonyolult dolgokat képes létrehozni. Újabb nyomtatóanyagokkal, a nyomtatási módszerek és a gépek minőségének folyamatos javulásával csak idő kérdése az „akárki akárhol akármit elkészíthet” jövőkép valóra válása  a bolygón.

Az új anyagok könnyebbek, erősebbek és tartósabbak a régieknél, szénszálak egyre több területen helyettesítik az alumíniumot és az acélt. A nanotechnológiával atomi szintű precizitás érhető el, gondos genetikai tervezéssel környezetbarátabb, organikusabb termékek készíthetők, miközben az internet globális méretű együttműködést biztosít.

A korábbi ipari forradalmakhoz hasonlóan, a digitális gyártás elterjedését is nagy változások jellemzik: eltűnnek vagy teljesen átalakulnak a gyárak.

robotgy

Az egyik legnagyobb jelentőségű új alkalmazási terület a 3D nyomtatásban az építőipar lesz, melynek fejlődése a Hold és a Mars programok miatt  most amúgy is rendkívüli mértékben fog gyorsulni.

Sok dolgot láthattunk már, ami 3 dimenziós nyomtatási technológiával készült:  játékok, makettek, apróbb alkatrészek, stb.  Ezek mind elkészíthetőek 3D nyomtatás segítségével.

Egy innovációs vállalat rendkívül gyors és megfizethető megoldást kínál az új házak építéséhez, 3D-s nyomtatással képes betonfalakat készíteni egy kis házhoz egy nap alatt.

Ezt a házat például rendkívül olcsón és gyorsan húzták fel, mindössze 10 ezer dollár,  kb. 3 millió Ft volt a költsége, ráadásul a legnagyobb oroszországi téli hideg közepette húzták fel 24 óra alatt. Az említett  2 bolygón még ettől is sokkal hidegebb lesz.

A ház mérete 38 m2, betonból készült teljes mértékben és akár 175 évig is kitart.

A Marson is  hasonló módszert kell majd alkalmazni, ráadásul csak az ott található anyagokból, azokat felhasználva van lehetőség az első ütemben ott építeni bázisokat.

fold

Az Apis Cor örömmel jelentette be a legutóbbi hatalmas elkészült új projektjét, melynek során a Dubai Önkormányzat részére 3D-ben kinyomtattak egy nagy kétszintes adminisztratív épületet. Ez a legnagyobb épület, amelyet valaha bárki is 3D-s technológiával nyomtatott a helyszínen! A projekt egyedülálló, új fejezetet nyit a 3D beton nyomtatásban, és az építőiparban egyaránt.

apis

A projekt fő célja az volt, hogy kiterjedt kutatási és fejlesztési munkát végezzen a berendezés szélsőséges éghajlati körülmények közötti tesztelésére, a 3D nyomtatási anyag és az építési technológiák fejlesztésére, valamint a berendezések hosszú időtartamú tesztelésére. A következő projektet Kaliforniában és Louisiana-ban tervezik megfizethető lakhatási kezdeményezések részeként.

A változás nem csak az építőiparban, hanem a gazdaság más területein is nagyfokú lesz az egész bolygón.

A gyors, megfizethető házak megjelenése megsemmisíti a jelzálogipart,  valamint a részleges takarékbanki tevékenység számára is nagy kihívást fog jelenteni, mivel a bankoktól lakásépítésre kért kölcsönök minimalizálódnak. Az egész bankrendszer hatalmas csapást szenved ezen a területen. Azok a fejlesztők, akik a luxuslakásokra koncentrálnak, látni fogják az árak drasztikus csökkenését.

Ingatlan spekulánsok, befektetők, haszonlesők kora végérvényesen lejár, mivel az embereknek végre van technológiája a lakhatás gyors és megfizethető kialakításához.

apis1

Első ütemben megindul a 3D nyomtatott házak létesítése nagyobb volumenben 2025-től a fejlettebb technológiával rendelkező országokban. Majd azután 2033-tól mindenhol beindul ez a folyamat az egész bolygón, és utána már megállíthatatlan a technológia elterjedése és alkalmazása.

Hatása a Földre, a technológia alkalmazás felfutása és fejlődése,  a változások előidézése hasonló  lesz mint az Internet megjelenése volt. (Ami gyakorlatilag beindította a III. Ipari Forradalmat  — és nemsokára megjelenik majd a 3D Internet, 50 évvel az elindulása után már pont ideje lenne… valamint a 3D hologram technológia mindennapi alkalmazásának is  – pld. ipar – kereskedelem – oktatás – egészségügy…stb.)

Egyre nagyobb kapacitású és gyorsabb, bárhol, bármilyen időjárási körülmények között működő, mobil 3D épületnyomtató gépek, komplett összekapcsolt rendszerek jelennek meg. Az ember csak az ellenőrzést végzi a folyamatokban, de rövid idő után felváltja majd a mesterséges intelligencia és a robotok. Illetve a Marson már eleve ők kezdik el, még az ember érkezése előtt a bázisok építését.

fold

robotm

A Kobotok | Új technológiák amelyek teljesen átalakítják a gyártást a bolygón

Jól látod, és olvasod – nem elírás történt… a Kobotok hamarosan elfoglalják az őket megillető helyüket a világban.

fold

robotkek

FUTURE TECHNOLOGIES

Coming soon the robot marketing and 3D Internet, hologram shops, robots, cyborgs, responsive tech and wacky self-moulding objects, etc. after the AI…

kobot4

marsplanet

Most pedig induljunk el a már említett Mars felé, nézzük meg, hogyan is fog kinézni ott azon a bolygón  ez a 3D háznyomtatás. Egyenlőre még csak a Földön tesztelve, de van amikor már a marsi talajhoz nagyon hasonlító alapanyagból.

marsplanet

Nézzünk szét  a Marson – Apis Printed Habitat Challenge

mars,

marsne

marski

This team focuses on regolith construction to provide radiation shielding and physical protection.

The competition for this stage challenged teams to use modeling software to create a full-scale habitat design. This level built upon an earlier stage that required 60 percent design completion; for this round, submissions were 100 percent complete.

Entries were scored on architectural layout, programming, efficient use of interior space, and the 3D-printing scalability and constructability of the habitat. Teams also prepared short videos providing insight into their design as well as miniature 3D-printed models that came apart to showcase the interior design. Points were also awarded for aesthetic representation and realism.

marsny

marsh

The NASA 3D-Printed Habitat Challenge is a competition to create sustainable shelters suitable for the Moon, Mars or beyond using resources available on-site in these locations. This multi-level competition put teams to the test in several areas of 3D-printing, including modeling software, material development and construction. In addition to aiding human space exploration, technologies sought from this competition could also lead to lower-cost housing solutions on Earth and other benefits.

marsot

marshet

marsha

The 3D-Printed Habitat Challenge is managed through a partnership with NASA’s Centennial Challenges Program and Bradley University. Bradley has partnered with sponsors Caterpillar, Bechtel and Brick & Mortar Ventures to administer the competition. NASA’s Centennial Challenges program is part of the agency’s Space Technology Mission Directorate, and is managed at NASA’s Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama.

marske

marse

For information about the 3D-Printed Habitat Challenge, visit: http://www.nasa.gov/3DPHab

Eleven team entries were scored and awarded points, with the top three teams being SEArch+/Apis Cor (first place), Zopherus (second place) and Mars Incubator (third place). The video submissions for the second and third place teams can be found below.


marsplanet

We love ❤️ Earth | We love ❤️ Mars | We love ❤️ Space  

marsut

Virtual Visit to Mars

marsplanet

NASA Releases New Amazing Images Of Mars – Surreal Montage

marsplanet

marstimel

marsplanet

mars9

2020s – 2030s – 2040s – 2050s – 2060s – 2070s – 2080s – 2090s – 22nd century

Mars Colonization Timeline

gombh

We love ❤️ Earth | We love ❤️ Mars | We love ❤️ Space 

planets,

We love Earth | We love Mars | We love Space 

gömb

planet5

Save the Planet Earth!  Business Opportunity | Innovations & Future Technology

Renewable Energy – Water Management – Cleantech – Ecosystem – Biogas and Biofuels – Projects – Innovative Technologies

gombhat
cropped-c682a-ship6

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 Thank you for viewing!

Köszönjük szépen a figyelmet, reméljük érdekes volt számodra pár információ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s