Narancsbor Projekt

nara3

Előzmények, bevezető

Andalúziában enyhe a tél, és az év 90 százalékában süt a nap. Itt nem csak az emberek, de a gyümölcsök is jól érzik magukat és valami mindig terem. Ezeket a körülményeket figyelembe véve, kidolgoztuk és megalkottuk a narancsbort.

A termékről és a piacról

Spanyolország, Európában a legnagyobb narancstermelő. Fajtáktól függően egy évben többször is szüretelik a gyümölcsöt. Termelői ára általában 20 euró cent körül mozog. A gyümölcsborok igen széles választékban kaphatók az egész világon. Svájcban málnabor, Angliában almabor, Franciaországban teabor, Floridában citrombor és ugye a meggy és eperbor Közép-Európában.

Narancsbort azonban csak Floridában állít elő egy vállalkozás, amely 18 dollár/palack áron kínálja a terméket, és ez nem jut el az EU-ba, valószínűleg az amerikai helyi piac nagy mérete és a logisztikai költségek miatt.

nara1

A saját termékünkről

Fejlesztési folyamat eredményeként kikísérleteztük a narancsborunkat. Ennek alkoholfoka 12%, aranyszínű, lehet édes és száraz is. Íze leginkább a testes, érett muskotályos szőlőborokhoz hasonlítható, de karaktere természetesen abszolút narancsos. Eddigi tapasztalataink szerint az édes változat népszerűbb. A narancsbor nem tartalmaz mesterséges vagy vegyipari anyagokat.

Nem kell érlelni, palackozás után maximális íz élményt nyújt. A bor elállítása utáni maradékot továbbfelhasználva párlat állítható elő minimális extraköltséggel, végül a hulladékot (narancshéj) is, szárítás után hasznosítani lehet bio-komposztként. Az alapanyag tehát teljes egészében feldolgozásra és értékesítésére kerül, termelési hulladék, maradvány nélkül!

a) Előállítási költségtételek és termelői ár
A narancsbor bekerülési költsége kevesebb, mint 1 € palackonként(0,7L), amit a gyümölcs, a bor előállítása, valamint a palackozás (palack, a dugó, a címke, a kapszli)Természetesen minél nagyobb a beszerzendő tétel, annál olcsóbb árat lehet elérni a beszállítóknál az összes összetevő esetében.

Természetesen számolni kell még a rezsivel és a munkabérekkel is, de minél több palackot gyártunk és értékesítünk, annál alacsonyabb az egy palackra jutó ilyen jellegű költség is.
A bor eladására jelenleg 5 euró (0,7L). Minden palack narancsboron, 5€ ár esetén, 4 € haszon keletkezik.

b) Az előállítási maradék hasznosítása – A párlat
A narancsbor előállítása közben keletkezett maradékból narancspárlatot desztilláltunk. A narancshéj magas illóolaj tartalma lehetővé teszi, hogy ezt kétszer egymás után desztilláljuk. Az eredmény 50 fokos (ez beállítható) párlat, ami egyedülállóan narancsos, a magas illóolaj tartalom miatt „jól csúszik”, valamint rendkívül elegáns, sárgás színű rövidital.

A párlat értékesítésével ugyanabból az alapanyagból egy másik terméket állítottunk elő, minimális extra költséggel (cukor, élesztő, lefőzés), ami nagymértékben növeli a bevételi lehetőségeket.

c) A hulladék hasznosítása – Biokomposzt
A párlat elállítása után visszamaradt narancshéjból egyszerű eljárással, helyben, kültéren a napon való kiszárítással biokomposzt állítható elő. Ennek magas tápanyag tartalma van, további összetevő hozzáadását nem igényli.

Az eljárás szinte költségmentes, egyedül a pakolás és zsákolás kell hozzá. A komposzt jó áron értékesíthető, így a hulladékból szintén egy új terméket állítottunk elő, amely amellett, hogy további bevételt ter

nara

Termelési ciklus, eszközigény, volumen

A narancs folyamatosan terem, fajtától függően. Átlagos mediterrán éghajlaton két-három hét alatt elkészül egy szériabor. A termelékenységet csak a feldolgozandó narancs mennyisége határozza meg.

A gyártás eszközigénye gyakorlatilag megegyezik a szőlőbor gyártás berendezéseivel: prés, erjesztő tartály, pasztörizáló berendezés, szűrőberendezés, szivattyú, palackozó gép, címkéző gép, és csomagolás technika.

Azonban a szőlőborral ellentétben, nem csak egyszer egy évben készül bor, a kapacitástól függően, havonta akár kétszer is.

Értékesítési csatornák, lehetőségek, célpiacok

A narancsbor lehetséges értékesítési piaca az egész világ. Új, innovatív és Európában egyedülálló termék, a narancs párlatról, illetve a teljes hasznosításról nem is beszélve. A narancs pedig, mint gyümölcs, az egyik legismertebb és legkedveltebb a világon.

Spanyolországban, illetve az Unió legtöbb országában a gyümölcsbor nem jövedéki termék, szabadon értékesíthető. ( Magyarországon zárjegyes.)

Az elsődleges célpiacok Észak-és Nyugat-Európa, ahol a termék egzotikusnak számít és, a jó vásárlóerő is.

Jelenleg több országban folytatunk tárgyalásokat az értékesítésről. Köztük van Norvégia is. Az elsőben két neves étteremlánccal, míg utóbbiban egy nagy hálózattal közel a megegyezés. Jobban preferáljuk a magyar piacon kívüli értékesítést, mind a magasabb árak, mind a szabad értékesítés, és az egyszerűbb ügyintézés miatt.

Az andalúziai logisztika megfelelő lehetőségeket kínál a szállításra az európai országokba való szállításra.

Az alkohol mindig a legjobb üzletek közé tartozott

nara2

Vállalkozásunk és üzleti céljaink

Aktív egyéni vállalkozás keretein belül jelenleg is készítünk és értékesítünk narancsbort. A kisüzemi (havi 500 liter) termeléshez minden eszközzel rendelkezünk. A termelt mennyiséget kisebb, környékbeli ügyfeleknek értékesítjük, illetve termékmintaként kerülnek terítésre a különböző országokban a potenciális nagyvevők között.

Partnereket keresünk a kapacitás növelésére, egy évi 100 ezer literes kapacitás létrehozására, egy közösen alapított startup vállalkozáson belül.

Ez eszközállomány bővítést, infrastruktúrafejlesztés és marketingköltségeket jelent. A befektetés igény 105 ezer euró, akár több partnertől is, az üzlettulajdonjogának 50%-ig. Ez a kapacitás már alkalmas a nagy volumenű megrendelések felvételére, nagy összegű beszállítói szerződések megkötésére is.

Marketing stratégiánkban szerepel a céges és brand arculat teljes kialakítása, nyomtatott anyagokkal és webes megjelenéssel. A potenciális nagy megrendelők, importőrök, idegenforgalmi láncok direkt megkeresése, termékmintával és marketinganyaggal.

Emellett az e-Kereskedelem adta lehetőségeket is szeretnénk kihasználni egy többnyelvű termelői webshop felállításával.

Hosszabb távú terveink közt szerepel egy teljes termékcsalád bevezetése, a haszon nagyarányú visszaforgatása és a kapacitás további bővítése, az értékesítés növelése a termék sikeres népszerűsítése kapcsán.

További információ az Intercontact-tól kérhető.

innova.

dim4

imn23

IMN Business Development  CN – EN – DE – FR – RU – IT – ES – HU

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 THANK YOU FOR VIEWING!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s