Sétánál, futásnál, biciklizésnél nem elég 2 méter távolságtartás!

anc

A következő pár fontos új információ mindenki figyelmébe ajánlott!

A karantén ideje alatt is szükséges a testmozgás, mert ha csak otthon egy székben ülve várunk hetekig akkor  a szervezet nagyon legyengül, és a vírusnak könnyű dolga lesz.

Akik kertes házakban laknak azoknak  most kedvezőbb  a helyzetük, de gondolni kell  a nagy lakótelepeken, és a társasházakban élőkre is. Nekik is kell a testmozgás, különben  leépülnek pár hét alatt fizikailag.

Több országban megengedett, sőt ajánlott a kültéri testmozgás bizonyos előírások betartása mellett.

Viszont most teljesen másképp kell ezt is végezni, mint amit eddig megszoktunk.

Nagyon fontos odafigyelni a mások által kibocsátott úgynevezett apró légrészecskék elkerülésére.

run1

Sokkal nagyobb távolságtartásra hívja fel az emberek figyelmét egy holland-belga tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy vajon milyen távolságtartás mellett biztonságos a futás, a biciklizés vagy a séta koronavírus időszakban.

A Leuveni és Eindhoveni Egyetemek közös tanulmánya ismerteti hogy a 2 méter távolság tartása akkor működik, ha az emberek sorban állás közben tartanak ekkora távolságot egymástól, de ha valamilyen aktív tevékenységet végzünk, akkor érdemes nagyobb távolságot tartani.

Amikor valaki futás közben levegőt vesz, tüsszent vagy köhög akkor annak a maradványait maga után hagyja a levegőben. Így, aki minket követve fut, részesülhet a mi általunk kibocsátott  apró részecskékből azáltal, hogy ebbe az így létre hozott úgynevezett “felhőbe” belefut. Tehát már köhögés nélkül is, de belemegy a mögöttünk futó, bicikliző, sétáló az általunk csak kilélegzett levegőbe is, ha túl közel van hozzánk.

run

A kutatók több szimulációt is lefuttatva arra a következtetésre jutottak, hogy érdemesebb nagyobb távolságokat tartani, még séta közben is.

Séta közben, amikor az előttünk haladóval egy sávban vagyunk, akkor legalább 4-5 méter legyen a követési távolság a kutatás szerint.

Futásnál 10 méter távolság tartás szükséges.

Biciklizés közben 20 méter távolságot kell hagyni magunk között.

Ha ezeket a távolságokat betartjuk, akkor nagyobb valószínűséggel el tudjuk kerülni ezen részecskék légutunkba jutását, azonban azt nem tudjuk így se kivédeni, hogy azok a ruhánkra kerüljenek.

Akkor van a legnagyobb esélyünk belemenni az előttünk haladó részecskefelhőjébe, ha pont mögötte megyünk. Lehetőleg másik sávban kövessük, és ne pont mögötte haladjunk mind a három fenti mozgás esetén.

Ezen tanulmány ismeretében kell most átgondolni a hétköznapi mozgásunkat is, és ezek alapján változtatni az eddigi gyakorlaton, akár a parkokban vagy futópályákon. Valamint kellően biztonságos, de inkább elhagyatottabb területeken futni, és elkerülni a tömeget. Ez most nem a tömegsport, és a kis követési távolságú csapatos futások, biciklizések, séták ideje.

Jó sportolást, és sétálást kívánunk mindenkinek, de közben nagyon vigyázzatok magatokra, most pár dolgot másként kell csinálni, mint eddig !!!

Nézzük meg ezt  a friss videót, ebben benne van a lényeg.

Facing COVID-19 Challenges: Leave Additional Space When Exercising

Standard social distancing guidelines are insufficient when exercising outside. Analysis by Ansys partners Bert Blocken and Fabio Malizia at TUe & KU Leuven has revealed that substantially more space is required to avoid droplets from the runner or cyclist in front of you. https://www.ansys.com/covid

Source:

(1): https://www.demorgen.be/nieuws/belgisch-onderzoek-fietsen-joggen-of-wandelen-doe-je-best-niet-achter-elkaar-in-tijden-van-corona~b60aece6/

(2): https://www.hln.be/wetenschap-planeet/wetenschap/belgisch-onderzoek-fietsen-joggen-of-wandelen-doe-je-best-niet-achter-elkaar-in-tijden-van-corona~a60aece6/

(3): http://www.urbanphysics.net/Social%20Distancing%20v20_White_Paper.pdf

dim4

Így terjed a láthatatlan vírus egy szupermarketben

koronav2

Sokkoló videó szemlélteti, hogyan terjed és marad életben percekig a koronavírus egyetlen köhögéssel egy boltban.

Sokan mondják mostanában, hogy muszáj bevásárolni menni, nem tudják ezt elkerülni – legalább hetente egyszer. Valószínűleg igazuk is van, hiszen a házhoz szállítók túlterheltek, és azok a dolgok, amik nem állnak el, értelemszerűen nem tartanak ki egy-két hétnél tovább. Mégis érdemes meggondolni, hogy legalább ne nagy szupermarketekbe járjunk, ugyanis félő, hogy a maszk és a kesztyű sem véd meg mindentől.

Nem kell ugyanis, hogy valaki kimondottan ránk köhögjön, elég, ha a „nyomait” ott hagyja a levegőben…

The Sun ijesztő animáción mutatja be, hogy egyetlen köhögéssel hogyan jutnak a térbe a koronavírus-részecskék, és mennyi ideig maradnak életben egy zárt folyosón. Tudósok készítették a számítógépes szimulációt, hogy tanulmányozzák a vírus terjedését. Elég ijesztő látni, hogyan fertőzhet tovább másokat egy beteg azután is, hogy elhagyta a helyiséget.

A kék részecskék az alacsonyabban, a sárgák a magasabban szállókat szemléltetik. Egy perc után nagyszámú részecske kering a bolti folyosón, és a vírusfelhő tovább tör előre a helyiség következő szakaszára. A felhő újabb felhőt eredményez, mindezt két perc elteltével.

A kutatást a finn Aalto Egyetem tudósai vezették. „A köhögő személy közvetlen közeléből terjed a vírusfelhő, és az említett módon oldódik. A parányi részecskék nem süllyednek le a padlóra, ehelyett a levegőben áramlanak. Ha egy koronavírussal fertőzött beteg köhög, majd elsétál, pici vírust hordozó részecskéket hagy maga után, melyek a közelben lévő emberek légutaiba kerülnek” – mondta el Ville Vuorinen, a finn Aalto egyetem professzora.

MERS virus, Meadle-East Respiratory Syndrome coronavirus
MERS virus, Meadle-East Respiratory Syndrome coronavirus in human lungs, 3D illustration

A videót kísérő közleményben így nyilatkoznak a kutatók: „Az előzetes eredmények azt feltételezik, hogy a vírust terjesztő légrészecskék hosszabb ideig maradnak a levegőben, mint azt eredetileg hitték, ezért fontos, hogy kerüljük a zsúfolt, zárt tereket. Ezzel csökkenthető a légúti fertőzés kockázata, mely továbbra is a koronavírus terjedésének legfőbb útja.”

Vourinen professzor így nyilatkozott a BBC-nek: „Olyan ritkán menjünk ilyen helyekre, amennyire csak lehet, és minél kevesebb ideig tartózkodjunk ott.”

Source: nlc.hu

dim,

koronav

VÉSZHELYZET | Figyelj minden részletre, növeld az esélyeidet hogy elkerüld a fertőzést!

Gondoljunk csak bele, vásárlás, közösségi terek vagy közös járművek, tárgyak használatát követően, még kézmosás előtt a szánkhoz érve, a szemünket megdörzsölve, még tünetmentes hordozó kontakt személy nélkül is elkaphatjuk a fertőzést!

Ha majd a járvány tetőfokán mégis ki kell menned egy boltba mert élelmiszert, gyógyszert kell venned, hiába van rajtad maszk és gumikesztyű, amennyiben a hazavitel után az áruk külső csomagolását nem fertőtleníted le. Hazamégy a vásárlás után, kesztyűdet és maszkodat leveszed, kezet mosol és azt hiszed otthonodban ezután már védve vagy.

De sajnos akár még a  fém – műanyag – papír csomagolásról is elkaphatod a vírust. Itt már tényleg csak a szerencsén múlik hogy előtted ki ért hozzá, és ki fogdosta meg az árut. Azt hogy ráköhögött, vagy tüsszentett véletlenül  egy szállító, pakoló munkás, vagy egy másik vevő már nem is tudhatod. Remélhetőleg senki, de ez már rizikófaktor, ha nagyon beindul  a járvány.

Az egészséged, életed múlhat ezen a dolgon is, bár erre csak kevesen gondolnak, mindenki főként  a maszk – kesztyű – szappan háromszögben van leragadva, de ez a mostani helyzet ettől bonyolultabb.

dim6

mask.

A Hatodik Fázis | Koronavírus

Olvassátok el, hasznos információk vannak benne, és mindenki legyen fegyelmezett, vigyázzunk a családunkra, kollégákra, ismerősökre!

Azért szedtem össze ezt a pár információt, mert ha ezáltal csak 1 azaz egyetlen egy ember életét megmentem akár közvetve – akár közvetlenül, már nem volt hiába való  a munka.

dim5

Köszönöm a figyelmet, remélem páran közületek most már jobban vigyáznak majd családjukra, ismerőseikre és magukra a következő időszakban. Mindenkinek minden jót, erőt és egészséget kívánok !!! Vigyázzatok magatokra, ne járjunk úgy mint ezek az országok.

Vigyázzunk az idősekre – fiatalokra – és egymásra, Együtt leküzdjük ezt a nyavalyás vírust !!!

Isten Óvjon Magyarország !!!

magyarorsz

korona

magyar

fold

We love ❤️ Earth | We love ❤️ Mars | We love ❤️ Space 

planetearth

space4

gal

spacei1

HOW IT WORKS: The International Space Station

mars,

zsextrem

Különleges helyek és információk | Múlt – Jelen – Jövő

Üdvözlet Kedves Látogató!

Most elindulunk egy időutazásra, emberi léptékkel nehezen felfogható időskála lesz amin utazunk.  Ahol nem évszázadok, évezredek, hanem 10-30 millió év egy beosztás. Nagy távolságok, méretek és hatalmas erők, csodálatos élőlények, helyszínek, valamit érdekes információk várnak ránk.

Térben és időben nagy utat fogunk megtenni a dinoszauruszok korszakától egészen a távoli jövőig, amint az a blog címéből is kitűnik.

gombh

We love ❤️ Earth | We love ❤️ Mars | We love ❤️ Space 

planets,

We love Earth | We love Mars | We love Space 

gömb

planet5

Save the Planet Earth!  Business Opportunity | Innovations & Future Technology

Renewable Energy – Water Management – Cleantech – Ecosystem – Biogas and Biofuels – Projects – Innovative Technologies

cropped-c682a-ship6

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 Thank you for viewing!

Köszönjük szépen a figyelmet, reméljük hasznos volt számodra pár információ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s