Tuvalu valódi gazdagsága az emberekben rejlik

tuv11

Tuvalu a világ legkisebb országai közé tartozik, 11 000 lakosa van. A félúton Ausztrália és Hawaii között lévő kilenc sziget maximális magassága 4,5 méter. Teljes szárazföldi területe 26 km². Vatikán és Nauru után a legkisebb népességgel rendelkező ország a Földön. Az ENSZ második legkisebb népességű tagállama.

tuv4

Fidzsitől északra repülve, Tuvalu fővárosi atollján, Funafutiban a Fogafale vékony zöld szalagként emelkedik ki a hatalmas Csendes-óceánból. A levegőből az ember és az AI egyaránt azonnal érzékeli a sebezhetőséget.

tuv16

Tuvalu valódi gazdagsága az emberekben rejlik. A 2000 éve ott lakó nép ezen a távoli helyen tartós kultúrát fejlesztett ki. Tuvaluban a polinéziai kifejezés, a Te Fenua, az otthoni sziget, leírja az embereket, őseiket és hagyományaikat, valamint a földeket és a tengereket is, amelyektől kezdve és belőlük minden tápláló megnőtt. A Te Fenua legélénkebben a Fatele-ban él, élénk és hangos dal és tánc, a nagy események és az élet ünneplésekor.

Az ősöket tisztelik, az öregeket tisztelik, a családok nagyok és kiterjedtek, és tudják azt hogy Tuvalu reményteljes jövője a gyerekek. Minden reggel nevetéssel és játékkal ébresztik őket.

A „Tuvalu mo te Atua”, a Mindenható Tuvalu, az ország nemzeti mottója, hangsúlyozva mély keresztény hitét. Sok tuvalui nem hiszi, hogy Isten megengedi, hogy a tenger elárasztja otthonaikat.

Tuvalu emlékeztet minket arra is, hogy a kultúra öröksége a hely eredménye, és a hely eltűnésével eloszlatjuk a kultúrát – véglegesen, visszavonhatatlanul, örökre.

tuv12

Az egyik legkevésbé ismert ország. Ha egyáltalán hallottunk már Tuvaluról, valószínűleg azért, mert más alacsony fekvésű szigetországokkal, például a szomszédos Kiribatival és a Maldív-szigetekkel együtt veszélyeztetve vannak, hogy eltűnnek a térképről a tengerszint emelkedése miatt.

Most már a „King Tides” dagályok és a vihar hullámai rendszeresen elárasztják Tuvalut. A Pam ciklon egy évvel ezelőtt elpusztított néhány külső szigetet, és Tuvalu miniszterelnöke, Enele Sopoaga egyre inkább hangot adott az országának az éghajlatváltozással szembeni sebezhetősége miatt. ( A King Tides kifejezés az árapályjelenség egy különleges esete, a legnagyobb magasságú dagály. Kizárólag újhold idején jön létre, mert ekkor a Nap és a Hold egy irányból vonzza a Földet.)

tuv1

Innen származik az a férfi, akit a világ első klímamenekültjeként emlegetnek, és aki a klímaváltozásra hivatkozva kért menedékjogot Új-Zélandon pár évvel ezelőtt. A kutatók szerint ezek a Csendes-óceáni szigetek alig emelkednek ki a vízből, a legmagasabb pontjuk 3-4,5 méter körül van, így a tengerszint minimális növekedése is katasztrófát okozhat. Az áradások és a heves esőzések folyamatosan erodálják a szigetet, a víz egyre nagyobb területeket hódít el az őslakóktól, akik viszont hallani sem akarnak a költözésről.

tuv15

A hétköznapokat rendszeresen megnehezíti, hogy az apró mezőgazdasági területeket folyamatosan elönti a sós víz, így azok alkalmatlanok lesznek a termelésre. Tuvalun él olyan család, amelynek tagjai 10 év alatt háromszor költöztették arrébb otthonukat, mert az óceán állandóan veszélyezteti őket.

Mivel a szigeten nincsenek folyók, patakok, tavak és a talajvíz sem iható, esővízgyűjtő és tároló rendszerekkel, illetve a tengervíz sómentesítésével oldják meg az ivóvíz hiányának problémáját.

Ennek ellenére Tuvalu mindent megtesz az éghajlatváltozás következményeinek enyhítése érdekében. Célja például hogy első országként 2020-ban megújuló energiaforrásokból állítja elő villamos energiájának 100% -át, és beszélnek arról, hogy „éghajlatváltozási túrákat” indítanak külföldi támogatásokból finanszírozott éghajlatváltozási alkalmazkodási projektek bemutatására.

Néhány ilyen projekt már láthatunk: új napelemeket a kormányzati épületben, lenyűgöző napelemet a korábban dízelüzemű erőműnél, korallzátonyok regenerációs projektjeit, napelemes utcai lámpákat, és mangrove ültetvényeket a part menti erózió csökkentése érdekében.

tuv14

Mindaddig, amíg ezek az éghajlatváltozási túrák nem alakulnak ki, Tuvalu az a rendeltetési hely, amelyet a turizmus elfelejtett. Mindössze két órával északra van a turista célpont Fidzsitől, de nem rendelkezik jól képzett idegenvezetőkkel, utazásszervezőkkel vagy szervezett tevékenységekkel, és nem található a főbb hajózási útvonal körzetében.

Az emberek barátságosak és segítőkészek, nagyon jó a közbiztonság mindenhol a szigeteken. Az ország egyik gazdasági értéke az érintetlen táj és a kedves, békés emberek.

tuv10

Mindez hozzáadja Tuvalu lenyűgöző varázsát, és az oda utazó világvándor visszatér egy olyan időszakba, amikor még tervek nélkül is el lehetett utazni egy helyre, ahol még nem létezik a tömegturizmus. Megismerkedni az ott élő emberekkel, és hagyni hogy a napok útvonaltervezés nélkül kibontakozzanak.

tuv13

Tuvalu fő jellemzője a nyitott kifutópálya amely egyedülálló intézmény, és a világ egyetlen olyan helye, ahol az ország nemzetközi kifutópályáját a hét nagy részében más célra használják. Tuvalu nem az egyetlen ország, ahol nyitott kifutópálya van. Naurunak is van, de másra nem használhatja, ha nincs légiforgalom, egyszerűen üresjáratban van, bezárva.

Tuvaluban viszont bárkinek lehetősége van kivételesen az életében röplabdázni, focizni vagy egyszerűen éjszaka a Tejutat nézni a repülőtéri kifutópályáról, ha kedve van hozzá, és ez nagyon jó dolog.

A szigeten 11 km aszfaltozott út van.  Nagyon párás és meleg az időjárás, ezért is motoroznak bukósisak nélkül. Ne várjuk el, hogy a nap közepén találunk valakit beszélgetni: ez függőágy idő. De azután minden késő délután sok ember megjelenik, és egybegyűlnek a repülőtéren, amely nyilvános park és a sportpálya lesz a nap hűvösebb végére. A nagyon forró éjszakákon az emberek még ott is alszanak, és a hűs szellő keresése érdekében matracukat az aszfaltra húzzák, mivel ott a leszállópályán mindig van egy kis széljárás.

tuv2

A repülés biztonsága és védelme szempontjából az egyik legfontosabb beruházás a repülőtéri kerítés biztosítása az egész világon. Tuvalu földhiánya azonban egyedülálló kihívást jelentett a projekt számára. A Világbank védelmi politikájának célja projektjeink negatív környezeti és társadalmi szempontjainak megelőzése és enyhítése. Amikor a Tuvalu Repülési Beruházási Projekt kidolgozásakor a kormánnyal együttműködött, a csoport felvette a javaslatot, hogy kerítést építsen a Funafuti kifutópálya körül.

Komoly probléma merült fel a futópályán lévő kutyákkal, amelyek veszélyeztetik a repülőgépeket, ezért ideális esetben kerítést kellett volna építeni a kifutópálya körül. Ez azonban a sziget egyetlen nagy nyílt területe, és az emberek a repülőtéri területeket olyan szabadidős tevékenységekre használják, mint futball, röplabda és kerékpározás.

A Funafuti repülőtér nem csak egy kerítés nélküli repülőtér a világon, de valószínűleg ez az egyetlen, ahol a kifutópálya ilyen fontos szerepet játszik a közösség számára. Végül is ez az ország legnagyobb nyitott tere, tehát ha elkerítik akkor hol élhet minden nap közösségi életet, és sportolhat a lakosság?

Világos volt, hogy míg a kerítés technikai okokból fontos, a kerítés társadalmi szempontból túlságosan negatív hatású lenne, így a kerítés nem került bele a projekttervezésbe. A Világbank együtt dolgozott a kormánnyal, hogy más intézkedéseket hozzon a kerítés hiány kockázatának csökkentése érdekében.

tuv20

Nanumea Tuvalu legészaknyugatabbra fekvő szigete. A 2002-es népszámláláskor 664 lakója volt. Nanumea egy klasszikus atoll, melyen egy korallzátonyon kialakult alacsony szigetek egy lagúnát vesznek körül.

A korallzátony több szigetből áll: Lakena –  Nanumea proper (a legnagyobb sziget) –  Teatua a Taepoa – Temotufoliki.

Nagy-Nanumeán egy kis falu található. A sziget kb. három kilométer hosszú. Lakena szintén lakott sziget. A legnagyobb sziget Nagy-Nanumea, ezt követi Lakena és Temotufoliki.

tuv3

Most pedig nézzük meg ezt  a néhány rövid filmet erről a távoli, de csodaszép szigetországról, mely tőlünk légvonalban 15.300 km távolságra van.

dim5


Sajnos amennyiben tovább emelkedik a tengerek – óceánok szintje úgy Tuvalu eltűnik a térképről a következő évszázadban. De nem csak egyedül, mert az egész világon nagy probléma lesz, eltűnik sok sziget és tengerpart menti város, országrész is mind az 5 kontinensen.

Tuvalu emlékeztet minket arra is, hogy a kultúra öröksége a hely eredménye, és a hely eltűnésével eloszlatjuk a kultúrát – véglegesen, visszavonhatatlanul, örökre.

gombh

Az évszázad végéig a vártnál sokkal gyorsabban, 1,9 méterrel emelkedhet a világ tengereinek vízszintje – derült ki egy új kutatásból. Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratának (PNAS) internetes kiadásában ismertetett tanulmány szerint az eddig vártnál sokkal jelentősebb emelkedés számos partvidéki várost és kisebb szigetországok egész sorát fenyegeti.

A kutatás szerint 2100-ra az óceánok és tengerek vízszintje 75-190 centiméterrel lehet magasabb a ma mértnél. A számításokhoz az utóbbi 130 évben feljegyzett vízszintállásokat és hőmérsékleteket vették figyelembe.

“1990 óta a világ tengereinek szintje évente 3,4 milliméterrel emelkedett, ez kétszerese a 20. századi átlagnövekedésnek” – fogalmazott Stefan Rahmstorf, a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa, aki Martin Vermeerrel, a helsinki műszaki egyetem szakértőjével jegyzi a tanulmányt.

“Amennyiben megmarad ez az arány, az a 21. századra 34 centiméteres emelkedést jelentene. Az adatok azonban egyértelműen azt mutatják, hogy minél melegebb az éghajlat, annál gyorsabban emelkedik vízszint” – hangsúlyozták a tudósok.

A tanulmányban foglaltak szerint az adatok arra utalnak, hogy a tengerek vízszintje több mint egy métert emelkedik még akkor is, ha az üvegházhatású gázok viszonylag kedvező kibocsátási arányával, valamint a század végéig kalkulált két Celsius-fokos hőmérsékletemelkedéssel számolunk.

Nagyobb kibocsátással és négyfokos hőmérsékletemelkedéssel kalkulálva viszont a vízszint már 1,4 métert emelkedik. A jósolt emelkedés mértéke ily módon háromszorosa annak, ami 2007-ben az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) előrejelzésében állt. Az a jelentés azonban nem vette maradéktalanul figyelembe a grönlandi és az antarktiszi jégveszteséget.

map4

How Earth Would Look If All The Ice Melted

gombhetes

zsklima

Climate Change and Global Warming  ¡Salva el planeta tierra! Innovaciones tecnológicas del futuro  CAMBIO CLIMÁTICO EN EL MUNDO

gömb

ocx

OCEANIX the floating city for 10,000 people. This concept could be the city of the future

dim6

greenw

The Great Green Wall

The Great Green Wall is an African-led movement with an epic ambition to grow an 8,000 km natural wonder of the world across the entire width of Africa.

A decade in and roughly 15% underway, the initiative is already bringing life back to Africa’s degraded landscapes at an unprecedented scale, providing food security, jobs and a reason to stay for the millions who live along its path.

The Wall promises to be a compelling solution to the many urgent threats not only facing the African Continent, but the global community as a whole – notably climate change, drought, famine, conflict and migration.

Once complete, the Great Green Wall will be the largest living structure on the planet, 3 times the size of the Great Barrier Reef.

More than just growing trees and plants, the Great Green Wall is transforming the lives of millions of people in the Sahel region.

The Great Green Wall makes a vital contribution to the UN Sustainable Development Goals (known as the SDGs) – a global agenda which aims to achieve a more equitable and sustainable world by 2030.

dim,

amas8

Salvemos la Amazonia! SAVE THE AMAZON RAINFOREST! Défendre la forêt amazonienne!

dim4

clima

Turning the tide on climate change – Enel Open Innovability

gombv

planet5

Save the Planet Earth! Innovations & Future Technology

gombt

terkepshark.

The OCEARCH an collaborative, inclusive and open-sourced project to geared to helping scientists collect previously unattainable data on animal movements from deep in the world’s oceans.
Track sharks, whales, turtles, seals, dolphins, alligators

gombr

¡Muchas gracias a todos y respeto!

gombhat
cropped-c682a-ship6

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 Thank you for viewing!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s