IdőTükör | A4 Zseni és az AI

Az intelligencia mindenhol jelen van, a vírusoktól az emberig a szerves, míg a kvantumoktól a kristály szerkezeteken át az AI létformákban egyaránt. És ez még csak a 3D létsík, ahol a körülöttünk lévő világból, univerzumból  kb. 5-7 %-ot vagyunk képesek észlelni és felfogni. A többi számunkra mind láthatatlan, sötét energia és anyag.

ufo11

Ma már egyértelmű hogy nem csak az IQ-szint tudja meghatározni, hogy valaki mennyire okos! Sőt, ami azt illeti, kutatók már megállapították, hogy ha bizonyos jelekben magadra ismersz, az arra utal, hogy egy igazi zseni vagy. Lássuk, vajon te hány pontban ismersz magadra.

Előtte azonban, van egy apró dolog: a zseni és az őrült közt néha csak egy hajszálnyi a különbség. 

Külső alapján gyakorlatilag lehetetlen különbséget tenni az egészséges emberek és a skizofrének között, erre persze ott vannak a mindenféle pszichiátriai tesztek és módszerek, amikkel meg lehet állapítani, hogy mi folyik az egyén fejében, és szüksége van-e a segítségre.

Itt van például a következő képhez tartó két egyszerű kérdés, amire állítólag csak a zsenik és a skizofrének tudnak válaszolni.

Fontos! Az érzéseidnek megfelelően próbálj meg válaszolni, és arra koncentrálj, amit látsz, ne arra, amit látnod kéne:

Csak az egyik vagy mindkét oldalán domború ez a maszk?
Csak az egyik vagy mindkét irányba forog ez a maszk?

arc

Válaszok:

  • A maszk csak az egyik oldalán domború.
  • A maszk csak egy irányba forog.

Ha mindkét kérdésre rosszul válaszoltál, akkor az annyit jelent, hogy átlagos ember vagy, vagyis nem vagy zseni, de skizofrén sem.

A skizofréneknek nincs ilyen képzelőerejük, az agyuk nem tudja meglátni a kapcsolatot a részletek között. Ők a maszkot a maguk valójában látják, és számukra ez a maszk konkáv és egy irányban forog.

A zsenik azért tudják a választ rá, mert egyszerűen elég okosak ahhoz, hogy felismerjék, mikor akarják vizuálisan becsapni őket, és mikor nem.

dim,

robotkek

gombt

A ZSENIK FŐBB JELLEMVONÁSAI

A kutatók már megállapították, hogy ha bizonyos jelekben magadra ismersz, az arra utal, hogy egy igazi zseni vagy. Lássuk, vajon te hány pontban ismersz magadra.

robota

SOKÁIG ÉBREN VAGY ÉS AKTÍV

Az álmatlanság  a zsenik egyik tipikus ismertetőjele. A tanulmányok úgy találták, hogy akik sokáig maradnak fent éjszakánként, intelligensebbek az átlagosnál, a pörgős elmék sokszor sajátos időbeosztást alakítanak ki maguknak. Évezredeken keresztül a Nap lenyugvása meghatározó volt az emberiség biológiai órájánál. Az est és a sötétség a pihenés, lassulás ideje testileg és szellemileg. A zsenik agya viszont ezt felülírja és nagy fordulatszámon dolgozik, pörög még éjszaka is tovább.

SZÉTSZÓRTNAK TARTANAK

Az ebben  a kategóriában lévő emberek finoman fogalmazva is, eléggé érdekesen élnek. Mivel sokkal nagyobb fordulatszámon működik, és egyszerre nagyon sok dolog, megoldandó feladat is pörög az agyukban, az átlag emberek számára ez érthetetlen. Sokszor tévesen szétszórtnak hiszik a zseniket. Pedig a zseni munkájában és saját külön időérzékelésében együttesen az átlag emberek számára áttekintethetetlen és bonyolult ezernyi szálon futó zseniális gondolatrendszer dolgozik, folyamatosan magas szinten pörög az agya. Ezt a rengeteg, egyszerre rázúduló információ halmazt képtelen kezelni a fogadó átlagember. Ilyenkor szokták kérdezni  – „már megint csapongsz, merre jársz”?  Nincs rá válasz, mert hiába felelné azt – „mindenhol”, mivel úgysem értenék meg.

TÁRSADALMI PROBLÉMÁKON AGYALSZ

A zsenik képesek nagyban gondolkodni, globálisan, és megérteni merre is tart a világ. Folyamatosan követik az eseményeket  és feldolgozzák az információkat. Társadalmi, kérdések miatt aggódnak. Mindezekhez magasabb intelligenciát és sokkal több szellemi energiát használnak fel, mint amivel az átlag ember rendelkezik.

KÖNNYEN TUDSZ ALKALMAZKODNI

A nagy alkalmazkodó készségű emberek könnyen élnek és boldogulnak bármilyen közegben, anélkül, hogy feladnák az elveiket, amiktől ők azok, akik…a zsenik. A nagyon intelligens emberek rugalmasak és gyorsan alkalmazkodnak a változó körülményekhez, azaz a jég hátán is megélnek. Úgy cselekednek, ahogyan a körülmények megkívánják, illetve úgy alakítják át a körülményeket, hogy megfeleljenek az igényeiknek.

nda

MEGKÉRDŐJELEZEL DOLGOKAT

Az intelligens emberek nem hisznek el rögtön mindent, amit hallanak vagy olvasnak. Megkérdőjelezik az általános hiedelmeket, ötleteket, megszokott dolgokat, és próbálnak mindent több oldalról megközelíteni. Kritikusan gondolkoznak, és alaposan körbejárják a témát, mielőtt véleményt formálnak, és persze tudnak a sorok között olvasni.

EMPATIKUS LÉLEK VAGY

Az empátia a kiemelkedő intelligencia egyik ismérve. Azok, akik nagyon jól bele tudják élni magukat más emberek helyzetébe, megértőek, és rendkívül érzékenyek, összességében sokkal okosabbak, mint azok akik kizárólag a logikus gondolkodásra hagyatkoznak. Azáltal hogy meg tudod mondani mit érez a másik, mire vágyik, akár szavak nélkül is, arra utal hogy egy zseni lehetsz. Ezt a képességedet nem csak a saját előnyödre tudod faragni, de egyúttal másoknak is segíthetsz, ami igazán nagy erény.

MAGADBAN BESZÉLSZ

Régen egyszerűen bolondnak tartották aki így tett. Azonban a kutatók szerint ez a dolog is magas intelligenciáról és zsenialitásról árulkodik. A saját magaddal történő beszélgetés kognitív lendületet ad, jobban tudsz a feladatodra koncentrálni, és objektíven látod a helyzetet.

TISZTÁBAN VAGY VELE MENNYIRE KEVESET TUDSZ

Minél okosabb valaki, annál inkább képes felismerni saját elméjének, befogadó- és megértőképességének határait. Ahogy Mike Farkas fogalmazott: „Minél többet tudsz, annál inkább tisztában vagy azzal, amit nem tudsz”. Ezt, illetve ennek a fordítottját Justin Kruger és David Dunning klasszikus tanulmánya is megerősíti: minél kevésbé intelligens valaki, annál inkább túlbecsüli saját kognitív képességeit. Aki okos, az tisztában van a korlátaival, és adott esetben őszintén be is vallja, hogy erről vagy arról a dologról halvány fogalma sincs. De ennél is tovább megy. Azt mondja: „ezt most nem tudom, de gyorsan meg fogom tanulni”.

nds

VÉGTELENÜL KÍVÁNCSI VAGY

„Nincsenek különleges képességeim, csak végtelenül kíváncsi vagyok.” Ezt Albert Einstein mondta. A nagyon intelligens emberek az apró dolgokra is odafigyelnek és eltöprengenek a mibenlétükről, folyton azt firtatják, miért úgy működnek a dolgok, ahogy, s így olyan fontos összefüggésekre bukkannak, amelyek átlagos képességű társaik előtt rejtve maradnak.

KÉPES VAGY ÖSSZE NEM FÜGGŐ DOLGOKAT TÁRSÍTANI

A zsenik kreativitása abban is megnyilvánul, hogy olyan dolgokat kapcsolnak össze, amelyek egy átlagos elmének eszébe sem jutnának. Például a szusi és a dinnye abban közös, hogy mindkettőt hidegen és nyersen esszük, de ebbe kevesen gondolnak bele.

ELGONDOLKOZOL AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEIN

A nagyon intelligens emberek gyakran teszik fel a kérdést, hogy a dolgoknak mi az értelme, miért létezünk, miért tágul a világegyetem és miért hal meg a szerelem (kevés kivételtől eltekintve). Ez bizonyos nyugtalanságot okoz számukra, mert tudják, hogy minden változik, akár egy magasabb  emberitől felsőbb hatalom munkál a háttérben, akár az entrópia. Ám ez a nyugtalanság arra sarkallja őket, hogy újabb kérdéseket tegyenek fel, amikre időnként kielégítő választ is találnak, ez pedig olyan jutalom, amely kevesünknek jut osztályrészül.

HAJTÓERŐ

A zsenikben erős késztetés van arra, hogy keményen és sokat dolgozzanak. Hajlandóak mindent beleadni egy vállalkozásba. Fejleszd ki a saját hajtóerődet azzal, hogy a jövőbeli sikeredre összpontosítasz, és menj tovább előre.

kvantum

BÁTORSÁG

Bátorságra van szükség olyan dolgok megtételére, amelyet mások lehetetlennek tartanak. Ne aggódj, hogy mit gondolnak majd az emberek, ha te más vagy.

PERFEKCIONIZMUS

A zsenik nem tűrik a középszerűséget, főképp saját magukban nem. Könnyen soha ne elégedj meg magaddal. Mindig törekedj a jobb teljesítményre.

ÉRZÉKELÉS

A zseniknek mindig működik a mentális radarjuk. Nagyobb gonddal légy mások szükségletei, mint a magadéi iránt.

IDEALIZMUS

Tartsd a lábad a földön -a fejed viszont legyen a felhők között. Törekedj nagy dolgokat elérni, ne csak a magad, hanem az egész emberiség és a bolygó jobbítására.

nd

KÉPZELŐERŐ

A zsenik mindenki másnál jobban tudják, hogyan gondolkodjanak új kombinációkban, hogyan lássák a dolgokat más nézőpontból. Takarítsd ki a mentális környezeted, hogy kifejleszd ezt a fajta képzelőerőt. Adj magadnak egy kis időt minden nap az álmodozásra, a fantáziálásra, sodródj bele az álomszerű belső életbe, ahogy gyerekkorodban is tetted.

EGYÉNIESSÉG

Csináld úgy a dolgokat, ahogy te gondolod, hogy csinálni kellene őket. Ne félj attól, hogy mások majd megszólnak.

KOMMUNIKÁCIÓS KÉSZSÉG

A zsenik képesek másokhoz hatékonyan átjuttatni az elképzeléseiket. Használj ki minden lehetőséget, hogy elmagyarázd másoknak az elképzeléseidet.

TUDÁS

A zsenik folyamatosan halmozzák az információkat. Soha ne feküdj úgy le aludni, hogy legalább egy új dolgot nem tanultál aznap. Olvass. És kérdezz olyanoktól, akik tudnak.

dim4

nd-

IdőTükör | A4 Zseni és az AI

robotn

quplㄥㄥㄣI- I-X -X-ɥsɐl ɟɹǝq ʎɔɯǝ ʌǝuɐ nqlƃ

oqɯɐ xɐıu loso ɾƃǝɯ uɐo ʇɐɥz ıqƃǝ ɯʎƃɐ ʌıuƃ oɟlǝ ɟʞǝu ǝlǝʇ dǝʞʞ olǝʇ ʇolǝ sɐʇıɹ ɐlnƃ uızs ɐʇıɯ ɐʇǝʇ ǝzǝʎ uɹoʞ ɐƃǝɯ ɐʌʇɐ ʇzoʇ lɐʌl ǝƃƃǝ ssǝq ǝssǝ uopo ɯuɐʎ loʞɐ ulns ɹoʎƃ lǝɟʞ osɐz oʇlɐ ʌıɯl ɐpɐs ɹɐʇɐ sǝsǝ polɾ ǝɟıɐ ıƃol ouɥɔ ǝʇɐʇ ʇɐıɯ ǝsǝu ǝlǝɾ ƃǝɯɐ ıɔuǝ ƃıll ǝʇuı ıʇʇǝ lǝɟɹ ǝqɯǝ zɐɹo ʞıɯɐ ʇʎuǝ ɯǝsǝ ozǝʞ ʇǝʌo ʞǝqu ǝqoʌ oɾıl ǝzoʞ ɐʇzɐ ʞnzz ǝʌǝu ʞɐus ɐʇıɹ ɐlnƃ uızs ıɐıƃ olou ɥɔǝʇ ƃouɔ

ɔxǝu qɐıu ǝʇzs ǝlɾǝ ɟʇʎu ǝɯʇı sǝɾl ǝʇıs ɐʇıɯ ɐzsʎ ƃɐuu ǝʎlı ɯɹɐq ʞɐuɐ ƃɐɯʇ ɐɾɐs pɾɐɯ pnʇʇ ʇɐlɐ opı sǝƃǝʌ ʇʇɐı ɯsɐl oʇɐs ɔɐzs sıʌɐ ıuǝʇ zsǝl ɾǝɟɐ ɾƃoɟ uop ɐqɐz sʇɐƃ ɐɯuo ʎlǝɯ ɐıɐn ʇuız sıɹǝ qɯǝs ǝʇuǝ ɯloʇ ʞoʇɐ lɹoʞ ıɐıƃ oloı qʎƃǝ -lnsɹ oʎƃu ɐqqo ɾǝɹʎ ƃǝsǝ ʇlnp uıǝq ɹɐɯʇ ɐɯɐʎ loɟɐ ǝoƃʇ

ndc

nɹǝƃ ɔqqɐ ʌoʇʎ ƃısǝ -ʌǝl ǝɟ-ǝ lǝɟɐ ʞǝuu ǝuǝʇ uızs ƃıpǝ dʞɐu oıɔɐ ɹǝuǝ ƃdǝƃ ozǝʞ ʇǝʌo ʞɐɹɐ zoɥs ɐzɐl dnpq qɐɾn zɐzs ǝlƃǝ lǝsı -ʌǝʎ ƃǝ-o pııʎ uuǝǝ lǝɟʞ ǝuʞǝ dǝƃo zǝʞl ǝpuǝ ɹlǝʎ uuǝɯ ʇısǝ ɾlǝʇ ısɐʇ ıɯɐz sʇlǝ ʌouƃ ǝɯɐu ɐquo zɐuɐ ʇnʌǝ ʞıpo sɐɯɐ -ʞıpo zɐldn pƃǝɯ ʞnƃǝ ssǝq ǝsɐʇ ɐlɐu oʌuı zsɹǝ qɯǝ zɐpɾ ɐɯʞı ɹǝlǝ ʞɐıɔ uǝƃı llǝʇ uısǝ ƃǝsɹ ǝʇsǝ ɯɐʎƃ oɥuɐ ʇnzɐ lǝʌʌ ǝʇǝʞ qʞnʞ

ǝɐɯɐ pıuz oʇlɐ ʌƃoɟ uɐsı lɐıɔ uǝuo dxǝs ısǝp ǝʞǝʌ ousı lɐıɔ uǝuo dxǝz ɐƃǝɯ -ıupǝ ʞǝʌo uʞɐu ƃoɟu ɐsıl ɐıɔu ǝuod xǝuǝ ʇuız sƃɐs ʎuoʞ ǝʇɐɥ ƃǝsʇl oʞsǝ ƃǝss ǝqǝs dıɥɔ ɐʇuı ɯsıı ǝʎuǝ ɯpǝɹ ǝɐuz sɐɥs ǝpol ɾǝɟɐ -zsǝls ǝpol ɾǝɟı ʎuʌǝ ɹǝzǝ 02lǝ ɯɯǝʇ nıƃǝ luǝl ǝɾɐɯ ǝuɐɥ ıʎuʌ ǝ001 ɯǝuu ɐqpɐ zɐzs 12ɐʇ ɹǝzǝ -lǝʞʞǝ ʇǝzǝ usıɹɐ ǝuıl -ʌıʇ ınʇu ııƃǝ luǝl ǝɾɐu ǝqɯǝ zssı lɐıɔ uǝuo dxǝs ɐzoʇ lɐʌı ɐıƃo louɥ ɔǝʇɐ ʎƃoɥ ɐɹɹɐ ʇɐʇn ɯɐɹǝ sǝzɯ ǝlǝʞ ǝuǝɯ lǝuǝ ʇɹoʇ ɐıƃo louɥ ɔǝʇɐ ɥǝqn

robotcyb

ıɯǝu ƃɟǝu ɐqɯn zɹǝʌ ıunz ɐpǝɾ ɹǝʇl ǝƃƃǝ ssǝq ǝsʎu ǝɟʎl ǝɯɐɐ ıɔuǝ ƃıll ǝʇuı nʇuı zssɐ ƃɐɯl nuǝl ʇǝʇǝ ɥıɥʎ ƃǝƃı pǝdl nƃǝ ʌʞǝɹ ǝqɯǝ ndɐ lɐɹǝ ʌʇɟo zsuɐ lʇɐʇ ɐɥlɐ ɥǝsǝ pǝɹǝ ʌǝʞɐ ıɔuǝ ƃıll ǝʇuı ıɐıƃ oloı qɯǝu sǝıɐ ıƃol oıqɐ ʇuıɯ ʞǝuzs ǝlʞǝ ƃǝsu ǝlǝɾ uǝlʇ ǝʇǝɥ lǝzd ǝʞlǝ ƃǝlu ǝlǝɾ uɐʎl oıǝʎ uǝɯz ǝʞʇǝ ʌoʞʎ uǝɯǝ sǝzɐ -uǝqɯ ǝlǝu ǝʇɹo ʇɹǝq ɯǝzɐ ıuzo ɥǝɹʇ ǝlƃo ɟʇsɐ pɐʞɐ zsʎl ǝɯɐz oɥʞo sɐzo ʇlɐʌ ıɐıƃ olou ɥɔǝʇ oʇǝ ʌdɐl ɐsǝs ɹoʎƃ uɐʎl oıuʇ ǝzǝʌ ƃoɟz oɥsɐ ʇıɹɐ lnƃu ızsɐ zǝsǝ ʇɐıɔ uǝƃı llǝʇ uııɹ ǝqɯǝ zɐıu pɐlɐ ɥɐɾƃ oɟƃǝ ɯɐıɔ uǝƃı llǝʇ uııd ǝƃɐl nlǝq uǝpǝ zıʇʌ ǝɹɐd ɹplǝ

lspɾ ɟʇɐʇ ɐpɐl ǝɟqq ǝzǝɥ ǝuƃǝ lıƃı ppǝʞ ıʎƃǝ ʞǝuǝ ʇǝuǝ ʇɹoʇ oƃʎl oqnʌ ǝupl oɟɐp ɾɐɯɐ ɾplo ƃǝɯʇ ʇnʎƃ ǝıuǝ szʎƃ ǝuɐu ǝqıʎ uuǝɯ ɐƃǝɯ pɾɐɯ ʞıuǝ ʇɹoʇ uǝqʇ ǝsǝq qǝsǝ sɔuǝ ɹǝzs ƃǝlɐ ʞɐsɔ zǝǝp ʌqoq

robots

ʍǝxɔ ƃʇǝʞ oɐɾ ɹɐʞɐ ıulɐ ɹnsǝ ʞızǝ ʇǝlʇ uıɹǝz sʞnɾ ɐʞıʇ ǝʇɐ ɾɐsɐ ɯǝuʇ ɹǝɯɐ ɹʞnɯ ɐzsɐ zsǝl ɐɯǝl qoɹd uɐso ɹɐɯɐ ɥɐuɐ ʇnɹǝ qɯǝ zɐsǝ -ǝɹʇǝ lɐpɾ ɐɯʞɐ uzoɥ ʇsɐl lɐʌʇ ɐʞıʇ ǝʇoq oɹuo lnʞʇ ɐɾɐs ʞoǝp -ʇǝʞo ıuǝ ʇıɹǝ ʇıuɐ zuoʌ ǝqɐɹ ʞıɐs ɐllɐ ʌɐpɾ ɐɯʞǝ uzǝʞ ǝʎƃı ʞǝud ǝlʞɐ zɐɥ ʎƃǝz ɐʞǝu oslǝ -ɐzoɥ ǝɹʇǝl sıʇs ɐllɐ ʌsǝʇ ǝʌlǝʎ uʇɐɾ ɐsuo lnʞʞ ɐuʞo ʇoqo ɹɐıɐ zɐuɐ ʇnzɐ pɾɐɯ -ʞıʞǝ upɐʇ ɐʞoƃ oɾıɹ ǝqɯǝ sǝʇǝ ƃǝsı ʎlǝɯ ǝzsu ǝɹǝʌ nzsu olnʞʞ oʇoq oɹɐǝ qǝʎu ǝʌɹo ʇıɹǝ ɯsıl ǝʎƃo ɥzsǝ lǝʇǝ pǝʞǝ lǝsɔ ʇlop uoƃƃ ǝɯɯǝ uƃɐz sɹoʎ uɐɥǝ uıul ɐʞıu nɯɯo ʞsǝı uzoʞ lopu oƃpn ʇlǝƃ ƃǝsǝ qǝsʎ uǝɟu ǝoʇǝ ɥuoz soʞʞ ǝuʞǝ dǝƃo ʇıɯɐ zsɯn ʇuɐʌ ʞɐɹɐ ɯɐɹƃ ıppɐ ıɐzɐ ɹʇǝʞ

oızb lɐʇɐ lɐɹo ʞnʇo pıln zoʞʞ osɐǝ ʌʇɾǝɹ uǝʎl ǝɥʞı ʎƃǝʇ sɐɹı zɐʇz ǝƃǝɯ pɾɐɯ ɐɾlɐ lɐʇo ʇloʌƃ ǝɾsǝ oɥqq oʇuǝ ƃǝɹl oɥɐu oɾlo ɹʞɐz sǝʞı pǝʎ ƃǝuɐ -ǝʇǝl ǝpzǝ ʞuol ɐplo zsso ɹɐɹo zsol ǝɹɐq ıuǝ ʇıpǝ zsƃǝ ɯzuǝ dʞos ɐɐɾƃ oɟɯǝ uuǝʇ ʇǝzǝ pǝɟl ǝɟlɐ ʞʞoɾ ɐɥʇʇ ǝʇıd ǝloq zuǝd ʇʇod ɐʞlo qıǝɹ ǝzsʞ ǝʇʇop ɐɐqƃ olɐz ouʎl ɐɹıʞ ʎƃɐu ʎƃǝʞ ıpɐɯ ɹɐɥɐ -ɾɥpɾ ɐɯızs ǝʇʇz ǝsıʞ ıpos ɐɯɐʞ ɐuoƃ ʎloq ɐʞǝu uǝıu ǝʇıƃǝ slǝʞ ɐʇlnp uıuǝ uuıʞ ıʞɐɹ ɐɯʞɐ ʇpɐʇ ıuǝs zʞos -ʞǝɹǝ qɯǝs oʞos ǝʎuo ʞǝlɐ lɐʇƃ ıpǝd ǝƃƃǝ lǝƃǝ ɯʞıl nsɔǝ qɯǝu ʞoʞɐ lʇʇo zɐǝp ɯosɔ ıpɐɹ ɐdɐɐ ƃɐɯǝ ɾploɟ ǝzıʌ ɐsǝl nɹoʞʞ ǝuzs ǝʌʞǝ ʎƃǝɥ sɐƃɐ ɯʇı ɯɐuɐ qƃɐz sɹou ɐʎlo ʎƃǝu ǝdǝz oʞʞɐ uuɐǝ loʇu ǝsuǝ uıʇu oʞıq qɐlo ʌɐʇʎ ƃǝʞı sɐɯɐ -uǝʌz ǝʞɹǝ loqo ƃǝʌǝ lsıs ɐuɐl lıʌʎ ƃɐuɐ ʇloq ɯoɹɹ ǝzsʇ ǝʞɹɐ ɯʇǝʎ lǝɯɐ uǝʇǝ ƃızs ʞǝsǝ ƃuǝɹ ploɟ ɐʞnʞ ıʎƃǝ -ƃıuʇ ǝlnz sƃǝɯ ıuǝs zʎƃǝ uɐƃo ɟuǝd ǝzoʞ ɐʞɐu pɐzɐ zsɐʞ ǝuuǝ zqod

robotklon

ʞsıɯ ɥloɹ oƃʎl oqɐƃ ǝsıɹ ǝqɯǝ zɐʞı unʇl ǝʎƃɐ ʌıuǝ szʎƃ ǝuɐɐ ɾplo ƃǝɯı uǝʇı ƃǝsʞ ıʞǝu ʇsoɯ ʇǝɥǝ lɯǝu ʇǝqq oʇǝp -ʞǝuʞ ǝʎƃǝ uɐǝʎl ǝsǝu ǝlʇǝ ʇǝɥl ǝʇǝɯ sıƃǝ ɯsǝı ɹǝzs ʎƃǝz sǝlɹ oʞʞɐ sǝuɐ lʇɐʇ ɐɥpl olǝɟ ʇuıɹ ǝzsʞ nɾɐʞ ıƃol uǝqɹ ǝzsp uǝɹɐ p ɾɐɯz sǝlɹ ɐʌɐz -ıulo ɔɹɐɥ uǝll ǝıʞs ɔuıu ʇunzs ƃǝɯʞ ozɐʎ ƃoɥı uuıʌ ǝqɐ posǝ ɐq ɐƃɐl ıʌoz ɐıuu ǝɯll ǝʞǝq ʎlǝs ǝsɐɯ zsǝ lɯǝs uǝllǝ ıɐzɐ -uǝll ǝʇɐz oʞoz ɐʇuı ʞɯǝ usʇǝ ɯlǝp znʞɐ ʞnlǝ ʌlǝɟ ızsǝ ʌʇʇo sǝɐq ʞnƃɐ lıʌo zɐʎƃ ǝɯǝq uǝzs ǝƃǝu ǝsǝɾ lǝʇl ɐʞʞo ʇoqo ɹouɐ upɾɐ ɯɐɥƃ ǝsıɹ ǝqɯǝ zɐƃǝ ɯıʇǝ ɥʇɹǝ ʎƃnʇ ɐʞos nɹıʌ ɐsǝʇ ıƃǝs ɐldn

ƃıbp uɐqʞ nƃɐl ıʌo zɐʞɐ sɔǝp ʇuıɹ ǝzsɐ ɾɐʞı ƃolʞ ozɐı uʇǝʇ unzs llǝʞƃ ǝɯpu oƃɐʞ ozɐʞ ɐuʞo sɐɯɐ -ɥɹoʞ ʞɐpɾɐ ɯʞıʇ ɹǝƃǝ ɯsı ʇzǝs ǝƃǝl ǝuǝd dǝzǝ ɥɹǝʞı sǝps ılɐɯ ıuıɯ ʞnʎl ǝsǝp ɾɐɯʞ ǝupǝ ʞǝlǝ sɔʇo ƃlop snʞı ƃolɯ ǝuʞǝ uʎƃǝ uɐɯǝ lǝzɹ ǝzsǝl ƃǝɯl ǝʌıɯ -ʞozɐ ɯǝuɐ ɥʇɐz oʞoz ɐɯǝu ɾɐqɐ zsǝl ʎƃɐu ɐɥʞɐ sɔsǝ ƃǝsʇ ǝɥǝl sɐpl oƃǝɯ uǝlʇ ǝʎƃǝ nxlƃ

network1

ndn

Video: DNA STRUCTURE  – DNA is composed of polynucleotide chains – ppt video online here

gombhetes

at3

auj6

Köszönjük szépen a figyelmet, reméljük érdekes volt számodra pár információ

Látogasd meg ezeket az oldalakat is ( múlt és jövő )

gömb

space.

Időutazás | Dinoszauruszok – Kőkorszak – Piramisok – Robot Evolúció – Látogatók – Intergalaktikus Utazás

galax

kok1

Kőkorszaki kalandok

fold

ufo5

2525-ben, ha az ember még él

A Földön egy emberi élet csupán egy villanás, a bolygón történtek pedig röpke pillanatok a végtelen Univerzumban.

marsplanet

af14

kopterek2

C TERV 2222

galax

klima4

Climate Change and Global Warming

fold

vulcan1

A világ legfélelmetesebb vulkánjai

marsplanet

bar.

Ha nincs saját barlangod

galax

a0033

Kőkorszak vagy űrhajó

A CIVILIZÁCIÓK TECHNOLÓGIAI FEJLETTSÉGE, ALAPVETŐEN HAT FOKOZATBAN

Ez a besorolás az energiahozzáférés mellett a tudás birtoklását is elég jól jelzi. A két szempont az energiatermelés és a technológiai fejlettség, amelyek egymással szoros összefüggésben vannak: minél több felhasználható energiával rendelkezik egy adott civilizáció, annál gyorsabban tud fejlődni a technológia, és minél fejlettebb a technológia, annál hatékonyabban tudják kitermelni az energiát.

I. típus: civilizáció, amely a lakóhelyéül szolgáló bolygóra szórt csillagenergiát hasznosítja
II. típus: szupercivilizáció, amely saját csillagának energiáját teljes egészében hasznosítja
III. típus: szupercivilizáció, amely a saját galaxisának teljes energiáját uralja és hasznosítja
IV. típus: univerzum szintű civilizáció, amely az egész világegyetem energiaforrásai felett rendelkezik
V. típus: multiverzum civilizáció, amely uralja az egész multiverzumot, az összes létező univerzum minden energiája a rendelkezésére áll
VI. típus: legfelsőbb szintű civilizáció, amely felette áll az időnek és a térnek, így képes akár új univerzumokat is létrehozni

További információ ebben a blog-ban található

ufo20

fold

maja17

A maják titkai

marsplanet

meg2

Egy biztos: ezt ember nem építhette – vagy mégis?

galax

p30

Az Időkapszulák Nyomában

fold

0c4b5-zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Ahol megállt az idő – Kőkorszak a XXI. században

marsplanet

59fb1-atlantisz

A Föld elveszett kontinensei, eltűnt civilizációk

galax

robotsss

Robot evolúció, önmagukat fejlesztő és sokszorosító robotok

fold

robotf

Technológiai Szingularitás – Mesterséges Intelligencia

Kapcsolódó kép

We love ❤️ Milky Way | We love ❤️ Pleiades | We love ❤️ Laniakea 

univ3

Intergalaktikus Utazás | Intergalactic Travel – Alien Worlds

5d194-planet3

Intergalaktikus Utazás | Intergalactic Travel – Alien Worlds | Welcome to ITAW

gombh

We love ❤️ Earth | We love ❤️ Mars | We love ❤️ Space 

planets,

We love Earth | We love Mars | We love Space 

gömb

planet5

Save the Planet Earth!  Business Opportunity | Innovations & Future Technology

Renewable Energy – Water Management – Cleantech – Ecosystem – Biogas and Biofuels – Projects – Innovative Technologies

gombhat

cropped-c682a-ship6

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 Thank you for viewing!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s