We are not alone – Messages from the Universe

Seven Earth-sized planets have been observed by NASA’s Spitzer Space Telescope around a tiny, nearby, ultra-cool dwarf star called TRAPPIST-1. Three of these planets are firmly in the habitable zone.

The discovery of 7 Earth-sized planets orbiting around it made headlines around the world, let’s take a trip!

TRAPPIST-1 is an ultra-cool dwarf star that is slightly larger but much more massive than the planet Jupiter, located 39.5 light-years from the Sun in the constellation Aquarius. Seven temperate terrestrial planets have been detected orbiting the star, a larger number than detected in any other planetary system.
Astronomers first discovered three Earth-sized planets orbiting the dwarf star in 2015. A team led by Michaël Gillon (fr) at the University of Liège in Belgium detected the planets using transit photometry with the Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope (TRAPPIST) at the La Silla Observatory in Chile.On 22 February 2017, astronomers announced four additional exoplanets around TRAPPIST-1. This work used the NASA Spitzer Space Telescope and the Very Large Telescope at Paranal, among others, and brought the total number of planets to seven, of which three are considered to be within its habitable zone.The others could also be habitable as they may possess liquid water somewhere on their surface.
A TRAPPIST-1 ultrahűvös vörös törpe csillag a Vízöntő csillagképben, amelyet 2010-ben a TRAPPIST chilei robotteleszkóp segítségével fedeztek fel. A megfigyelésben a Spitzer űrtávcső is részt vett, mivel a csillag az energiája nagy részét az infravörös tartományban sugározza.
2017. február 22-én a NASA bejelentette, hogy a TRAPPIST-1 csillag körül hét földszerű exobolygót fedeztek fel. Ezt 34 bolygóátvonulás fényességmérése alapján számították ki, az első három bolygót 2016 májusában azonosították.
A csillag körül keringő bolygó mind kőzetbolygó, ezekből három (TRAPPIST-1 e, TRAPPIST-1 f, TRAPPIST-1 g) a TRAPPIST-1 lakható zónájában kering, azaz a felszínén folyékony víz jelenléte valószínű, bár a víz jelenléte mind a hét bolygón lehetséges. A víz kimutatása valószínűleg az ESO vagy az E-ELT teleszkópok feladata lesz. A bolygók a saját csillagjukhoz közel keringenek, és a pályáik is közel helyezkednek el egymáshoz. A bejelentés időpontjában ez a bolygórendszer tartalmazta a legtöbb földszerű bolygót.
A bolygók keringése „kötött”, azaz ugyanazt az oldalukat fordítják a központi csillag felé, illetve egymással is rezonanciában vannak. Ez azt jelenti, hogy a csillag felé forduló oldalon nagy a forróság, az átellenes oldalon nagy a hideg. A kettő közötti átmeneti régióban heves szelek áramlanak a napos oldal
felől a hideg oldal felé.
 .
 
A TRAPPIST-1 csillagrendszer adja az egyik legjobb lehetőséget arra, a felfedezést követő tíz évben, hogy a Föld-méretű bolygók körül lévő légkört tanulmányozzuk.
A James Webb Space Telescope, amit 2018-ban terveznek indítani, nagyobb érzékenységgel rendelkezik, képes lesz a víz, a metán, az oxigén, az ózon és más összetevők kimutatására az exobolygók légkörében. Ugyancsak képes lesz az exobolygók felszíni hőmérsékletének és nyomásának mérésére – ezek kulcsfontosságúak a biológiai lakhatóság szempontjából.
Az egyik bolygóról nézve a következő bolygón felismerhetők a felhők és a felszíni geológiai formációk, és a bolygó esetenként nagyobbnak látszik, mint a Földről nézve a Hold.
Image credit:JPL-Caltech/R. Hurt T. Pyl / NASA
Source:Wikipedia
 
Jupiter Icy Moons Orbiter (from James Cameron’s Aliens of the Deep) 
Nemrégiben a NASA egy óriási bejelentés keretében sajtótájékoztatót tartott arról, hogy folyékony víz és
vízgőz jelenlétét fedezték fel az Európa nevű hold egyik gejzírjénél. A NASA szakemberei gőzerővel dolgoznak egy nagyon izgalmas misszió előkészítésén: a Jupiter egyik jég borította holdjára, az Európára akarnak kutatókat küldeni, vagy elsődlegesen egy szondát, mely képes lefúrni a mélybe.
Titan Touchdown
Ez volt a valaha legmesszebb égitesten leszállt ember alkotta szerkezet. Hatalmas utat tett meg, mire
küldetése a Titánon véget ért. A Huygens volt az első űrszonda, amely leszállt a Szaturnusz Titán holdjának felszínére,1997-ben indították útjára, és hosszú utazás során jutott el végül a Titánhoz.
WEIRDEST PLANETS discovered by NASA Kepler Satellite Documentary!
 
NASA – Moon, Mars, and Beyond
 
A Colorful ‘Landing’ on Pluto
 

Ten Years of Discovery by Mars Reconnaissance Orbiter

Mission to Venus – an Orbiter movie
 
Soaring Over Titan: Extraterrestrial Land of Lakes
.
Save the Planet Earth! 
 
 
.
Thank you all for viewing!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s