“Szuper Krokko” és Brutus

krokko13

Vessük figyelő tekintetünket a Sarcosuchus imperator, és néhány ma is élő legnagyobb leszármazottainak méretéről, élőhelyéről és életmódjáról szóló blogra. Érdekes információk várnak ránk, nem átlagos élőlényekkel fogunk megismerkedni, finoman fogalmazva.

Figyelmeztetés! Közülük mindegyik szó szerint “nehéz fiú” -nem csak súlyosak, hanem rendkívül balhésak, nagyon veszélyesek, különösen agresszívek is,  – nem barátkozó típusúak – finoman fogalmazva.

 • Cápákkal verekedik, turistákat riogat
 • 24 napig üldözték, mire sikerült elkapni
 • Sorozatgyilkos, megölt egy hatalmas vízilovat, és mintegy 300 embert
 • Videó filmkészítőket zaklat
 • Három bombázást is túlélt
 • 1903-ban a vének tanácsa büntetésképpen életfogytiglani fogságra ítélte
 • Szarvasmarhákat lopott és csónakokat támadott meg
 • Közülük soknak hiányzik valamelyik végtagja, testük tele van hegekkel

fold

Sarcosuchus imperator  — a “Szuper Krokko”

krokko1

Laza bemelegítésként rögtön ismerjünk meg egy olyan krokodilt, amelynek az utódai, leszármazottai még ma a 21.században, az űrhajózás korában is vidáman úszkálgatnak és napoznak a velük együtt – az akkori és a mostani – adott, egy környezetben élő kortársaik nem túl nagy örömére.

Kiállították a világ valaha élt legnagyobb krokodilja, a Sarcosuchus imperator pontos mását a dél-franciaországi Pierrelatte-ban. Az óriáshüllő a mai Szahara területét borító erdők édesvizeiben vadászott dinoszauruszokra 110 millió évvel ezelőtt.

krokko4

krokko5

krokko7

Akkora, mint egy turistabusz, a 11-12 méteres, 8-10 tonnás Sarcosuchus imperator kétség kívül a legnagyobb krokodil, amely valaha élt bolygónkon. Az ősállat koponyáját 1964-ben Nigerben fedezte fel társaival Philippe Taquet, a párizsi Természettudományi Múzeum kutatója, az intézmény jelenlegi igazgatója. 1973-ban került elő az első teljes Sarcosuchus-csontváz, amely ma a párizsi múzeum paleontológiai gyűjteményében látható.

A Sarcosuchus imperator nagytermetű halakra és kisebb dinoszauruszokra vadászott, majd áldozatait a mélybe húzta azokban a folyókban, amelyek a mai Szahara területét szabdalták 110 millió évvel ezelőtt, a földtörténeti kréta időszakban. Ekkor a Szaharát végeláthatatlan trópusi erdők borították, s a számos, itt előkerült maradvány arra utal, hogy a tavak, folyók, patakok vizében hemzsegtek az óriáskrokodilok.

rep28

Valószínűleg a legnagyobb Sarcosuchusok voltak a legöregebbek. A felnőtt állatok 80%-ától vett pikkelygyűrűk vizsgálata, azt mutatja, hogy a Sarcosuchusok egész életükben nőttek. Egy ilyen állat, átlagosan 50-60 évig élhetett. A mai krokodilok az első 10 évben érik el a felnőtt méretet, ezután növekedésük csökken.

Csak a koponyája akkora volt, mint egy kisebb felnőtt ember, 1,6 méter. A felső állcsontja nagyobb volt, mint az állkapocscsontja. Az állkapcsok eléggé keskenyek voltak, de ez inkább a fiatalokra jellemző. Az orr 75%-ot foglalt el a koponyából.

rep29

Sarcosuchus koponya | ember és mostani krokodil koponya

A hatalmas állkapocsban 132 vastag fog ült. A fogak kúp alakúak voltak, fogásra és tartásra voltak jók, nem pedig harapásra. A Sarcosuchus valószínűleg 80 kilonewton erővel haraphatott.

Az állat hátán egy sor egymásra boruló csontos pikkely futott, ezekből a legnagyobb elérte az 1 métert. A pikkelylemezek védőként szolgáltak, és biztosan tartották a nehéz súlyát, de akadályozta a mozgékonyságát.

rep34

A halak könnyű zsákmányt nyújtottak a kis aranyos picurka (hmm.) krokodil csemeték számára, de ahogy növekedtek, több táplálékra volt szükségük a túléléshez, és így valószínűleg megkezdték a dinoszauruszok beépítését is az étrendjükbe. Ha nem is mint főétel, de azért dolgoztak szorgalmasan az ügyön.

rep31

Noha valószínűtlen, hogy Sarcosuchus szándékosan vadászott dinoszauruszokat ebédre, viszont az biztos hogy nem tolerált más ragadozókat akik korlátozott erőforrások miatt bementek a területére.

rep32

Egy teljesen felnőtt “Szuper Krokko” simán, gond nélkül képes volt megtörni egy nagy theropoda nyakát, például a kortárs Spinosaurusét, amely a legnagyobb halevő, halászó dinoszaurusz volt, amely valaha is élt a bolygón. Tehát ő sem kispályás versenyző volt a maga idejében a sekély vízekben és a partokon egyaránt.

rep26

Viszont egy Sarcosuchus imperator — T-Rex vízparti mérkőzésen… hmm… valószínűleg már nem érdemes nagy tétben fogadni a ” hazai győzelemre ” – habár ” pillanatnyi formától, erőnléttől ” is függ meccs, de a T-Rex harapása az tiszteletre méltó, és aggodalomra ad okot – finoman fogalmazva a végeredményt illetően. Már az első jól sikerült harapásnál eldől a dolog, ugyanis képes lenne akár egy mai autót is ketté harapni a valóságban is.

Fogai nem lendületből sújtottak le az áldozatra, hanem különösen nagy nyomást fejtettek ki. Mivel a T- Rex kúp alakú fogai nagyon robosztusak voltak és négyzetcentiméterenként több mint 30 tonnányi nyomást tudtak kifejteni, a hatalmas ragadozó áldozatai csontjait felapríthatta és szétmorzsolhatta. Ez a csonttörő képesség segítette a T-Rexeket abban, hogy a nagy, szarvakkal rendelkező dinoszauruszokat és a csőrös állatokat is teljesen megemésszék. Így az óriáshüllők hozzájutottak az értékes ásványi sókhoz és a gerincvelőhöz is.

Egy esélye lenne a hazai versenyzőnek: lesből támadni, és egyből víz alá vinni az ellenfelét. De… a víz alatt is valahogy el kellene kerülni egy harapást a T-Rex-től, mert különben hamar game over a játszma. Ketté harapva már nehéz ügy a győzelem, és könnyen a vadászból lesz az ebéd.

rep25

Nos tehát, belátható hogy a hüllők minden tekintetben vesztettek. A part menti kisebb dinókat sem tudták már levadászni, mert azok sokkal gyorsabbak, és ami lényeges – okosabbak és óvatosabbak voltak tőlük. Nekik már a nagy szárazföldi ragadozó húsevő dinókkal kellett versenyezniük nap mint nap az életben maradásukért, a hüllők már nem a fő veszélyt és gondot jelentették számukra.

A Sarcosuchus imperatornak – képletesen szólva tudomásul kellett venni, hogy lejárt az uralkodásuk ideje. A hüllők után  a dinoszauruszok vették át a földön az uralkodó szerepet. A hüllőknek egy útjuk, lehetőségük maradt csak a túléléshez — hasonló mint előttük a rovaroknak a Devon időszak végén ( ahol ugye 8,5 m. nagy tengeri skorpiók, 3,5 m-es szárazföldi rovarok, óriási csúszómászók, 50 cm-es szitakötők..stb. voltak az akkori kor urai ).

Mit is csináltak, mit próbáltak meg  a túlélés érdekében a rovarok? Ahogy változtak a légköri viszonyok, oxigénszint, hőmérséklet, páratartalom, valamint megjelentek a gerincesek, úgy kellett a rovaroknak az egyre kisebb méret, és a leghatékonyabb álcázás irányába venniük az evolúciós fejlődést. Ami kis méretű és gyors, és amit nem látnak, azt nem eszik meg a következő korszakokban sorra megjelenő gerincesek és csúcsragadozók.

A hüllők is ezt az utat választották, néhány fajuk ma is velünk él: a krokodilok, teknősök, gyíkok, kígyók, madarak. Ők a nagy túlélők. Kissé néha félelemmel vegyes, de mindenképp nagy tisztelet illeti őket.

fold

Ennyit röviden a múltról, most pedig irány a XXI. század
2021. év – napjaink

ufoido

fold

A három legnagyobb – Brutus, Lolong, Gustave

Főként az édesvízi területeken szeretnek élni, de jelen vannak a sós tengeri vízekben is. Srí Lanka, Indonézia szigetei, Ausztrália északi partjai, India keleti partjai, a Salamon-szigetek és a Fülöp-szigetek közelében találhatók a legnagyobb krokodilok. A kifejlett krokodil hímek 7 m hosszúak, súlyuk elérheti az egy tonnát.

Figyelmeztetés! Mind a három szó szerint “nehéz fiú” -nem csak súlyosak, hanem rendkívül balhésak is, finoman fogalmazva.

BRUTUS – cápákkal verekedik

A tiszteletbeli harmadik helyen a Brutus nevű ausztrál krokodil található. Hossza 5,5 m. Erről a krokodilról közismert, hogy élvezi a húsugrást, amelyet rudakon kínálnak neki a turistahajók. Sokan nem hittek létezésében, azzal érvelve, hogy ilyen krokodilok nem élhetnek a természetben. Az utazási cég alkalmazottai által készített fotók minden kétséget kizártak. Brutust könnyedén fel lehet ismerni ezer közül, mert a jobb elülső lábát elvesztette egy cápa elleni harc során.

krokko9

LOLONG – 24 napig üldözték

A második helyezett  Lolong nevű és ő a Fülöp-szigetekről származik. Hossza 6 m 19 cm, súlya több, mint egy tonna. Naponta mintegy 500 ember jön el a természet csodájához. Sok kutató egyetért abban, hogy a legnagyobb krokodilok a Fülöp-szigetek partjai közelében élnek.

Mielőtt elkapták, a Fülöp-szigetek déli partjainál Lolong hosszú időn át tartotta rettegésben a környezetét.:Feltételezések szerint felfalt egy környékbeli halászt, egy 12 éves kislányt és egy vízibivalyt is. 24 napon át tartott utána a hajtóvadászat, mire kézre került nagy nehezen Mindanao szigetén, Bunawan város külterületén.

Az óriási krokodil a Bunawan határában fekvő új ökoturisztikai park legfőbb látványossága lett, a nyitás óta már több ezren voltak kíváncsiak a hatalmas állatra. A belépődíjakból származó bevétel a krokodil gondozására és etetését, valamint a park fenntartási költségeit fedezi..

krokko11

krokko21

krokko12

GUSTAVE – megölt egy hatalmas vízilovat, és mintegy 300 embert

Mégis az első helyet a  Gustave nevű nílusi krokodil tartja, hossza körülbelül 7 m. Minden idők egyik leghíresebb emberevő krokodilja. A helyi legenda szerint, az óriás mintegy 60 éves. A nílusi krokodil közismert emberevő fajta, a sósvízi krokodilfajtákkal együtt több embert ölnek meg évente, mint a többi emberevő faj együttvéve.

krokko18

Gustave hosszú élete során megölt egy hatalmas vízilovat, és mintegy 300 embert. Gustavtól  Burundiban az afrikai Tanganyika-tónál, a Ruzizi-folyó környékén rettegett az egész környék lakossága, hogy elkapja és megeszi őket. Nem nagyon szerette a nyilvánosságot, sem azt ha videózzák, de egy rövid film készült róla.

krokko17

A helyiek azt mondták, Gusztáv sokszor elkapta a zsákmányát, de végül nem ette meg, csak megölte – ez szintén hozzájárult a rossz híréhez. A szakértők szerint ez érthető: a krokodilok akár hónapokig is bírják evés nélkül, így Gusztáv alighanem megválogatta, hogy mi az, amit nemcsak a szájába vesz, hanem le is nyel.

krokko19

A többiekkel sem árt vigyázni, és mindig jobb óvatosan elkerülni őket

A nagyobb krokodilok nem csak apró állatokat esznek, pld. madarak, kígyók, teknősök, gyíkok, halak, de zsákmányolnak nagyvadakat is: vaddisznók, antilopok, majmok, bivalyok. Általában a hüllő áldozatára az ivóhelyek közelében leselkedik: amikor az állat túl közel kerül, a ragadozó elkapja és a víz alá rántja a zsákmányt, hogy megfulladjon. Fogaival nem tud rágni, hanem csak nagy darabokat tép ki az áldozatából és azt nyeli le.

Napközben a vízben vagy a tengerparton napozik, de nem érdemes túl közel kerülni a hüllőkhöz, mert főleg  a krokodil nagyon agresszív és megtámadja az embert is.

krokko15

fold

ma élő legidősebb aligátor és krokodil – Muja, Cassius

krokko3

A fenti kép az Amasonasnál készült. Jól látható a különbség az aligátor és a krokodil között.

MUJA 85 éves

Muja a világ legidősebb aligátora. 2012-ben amputálni kellett az egyik lábát, az mentette meg az életét. Muját még 1936-ban szállították Németországból Belgrádba, már akkor is kifejlett példány volt.

Három bombázást is túlélt (kettő a második világháborúban volt, 1941-ben és 1944-ben, a harmadik pedig 1999-ben, az akkori Jugoszlávia NATO-bombázásakor), és ma is él a belgrádi állatkertben a Muja nevű aligátor. 85 évre teszik Muja életkorát. Ez azért nagy dolog, mert a hozzá hasonló aligátorok életkora 30-50 év közötti.

krokko20

HENRY 120 éves

1900-ban a  botswanai Okavango-deltában született Henry. A nílusi krokodil emberevő hírnévre tett szert, terrorizálta a helyi törzseket és több gyermeket megevett. Az egyik törzs egy Sir Henry néven ismert elefántvadász segítségét kérte, hogy megölje őt. De nem ölte meg, hanem elfogása után élve szállította le a törzshöz, ahol 1903-ban a vének tanácsa büntetésképpen életfogytiglani fogságra ítélte.

A hüllő elfogásában játszott szerepe jutalmaként az elefántvadász kapott jogot arra, hogy nevet adjon a krokodilnak, és Sir Henry végül önmagáról nevezte el.

Henry, a krokodil a botswanai hatóságok védelmét élvezve túlélte a két világháborút és az afrikai országok függetlenségi harcait. 1985-ben Dél-Afrikába került, a scottsburghi rezervátumba, ahol a féltonnás, majdnem öt méter hosszú krokodil jelenleg is saját medencéje partján sütkérezve, hat “felesége” társaságában tölti szépkorát. Becslések szerint 7.000 leszármazottja van.

krokko25

CASSIUS 110 éves

Jelenleg az ausztráliai Green Islandon a Marineland Melanesia krokodilparkban tartózkodik, további 50 krokodil mellett. Ausztrália Északi területéről elfogása után teherautóval és hajóval vitték az állatkertbe, több mint 3.200 km-es utazás során. 1984-ben fogták el, mert nagyon agresszív volt, szarvasmarhákat lopott és csónakokat támadott meg rendszeresen a vidéken.

George Craig, az a személy, aki elhozta Cassiust a Marineland Melanesia állatkertbe, Cassius Clay-nek nevezte el, a neves bokszoló, Muhammad Ali születési nevéről. A név illik Cassius kemény életéhez, mivel hiányzó lábbal és testén nagy csatákban szerzett hegekkel fogták el. Nagy balhés volt ő is.

krokko10

fold

Végezetül egy csodálatos történet, az ember aki a valódi  Krokodil Dundee !

krokko24

A valódi élő Krokodil Dundee! A 90 éves ausztrál vadász a világ legnagyobb fogságban tartott krokodiljával él már régóta – de bevallja, hogy a hüllő megenné őt, ha erre bármilyen esélye lenne.

( A Gustave szabadon él a vadonban, míg a Cassius fogságban – igaz hogy luxus körülmények között, de fogságban.)

Hossza még nagyobb lehetne, ha nem veszített volna el 20 centit farkából egy dulakodás során, amikor még a szabadban élt és garázdálkodott.

Egy krokodilvadász, aki 17 évet töltött a veszélyes állatok üldözésében, most a világ legnagyobb fogságban lévő krokodiljával él.

George Craig 90 éves, az ausztráliai Green Islandről,  és Cassius a veszélyes krokodil – amely 5,48 m. hosszú és egy tonna súlyú – 37 évvel ezelőtt találkoztak, és a pár azóta együtt él.

George fiatalemberként 17 évet töltött vad és veszélyes krokodilok vadászatával, és elfogásuk után áthelyezte őket egy biztonságos helyre, ahol nem jelentettek veszélyt az emberekre.

George 1984-ben elfogta Cassiust az Északi terület egyik folyójánál, ahol híres volt hatalmas méretéről – és várható volt, hogy a helyi lakosság levadássza és megöli. Cassisust, akinek a  kemény harcok miatt hiányzik a bal első lába és a farkának csúcsa. Hatalmas veszélynek tekintették az emberekre is, miután a jószágok lopása után megtámadta már a csónakokat is. Mindenképp végeztek volna vele a helyiek.

Ezért George elfogta, hogy megmentse az életét, és elhozza őt az oltalmazó birodalmába. Cassius tehát Marineland Melanesia -ban élt az elmúlt 37 évben, de még azután is, hogy minden nap etette, George tudja, hogy Cassius egy másodperc alatt megtámadja őt és megeszi, ha van rá esélye.

Billy Craig, George unokája, aki segít az intézmény vezetésében, most közzétett egy fotósorozatot, amely nagyapja Cassius-szal töltött életét ábrázolja.

Billy 30 éves, azt mondta:

 • George szereti személyesen etetni Cassiust, és 37 éve gondviselés alatt van egy biztonságos helye Cassiusnak, ahol nyugodtan élhet.
 • Cassius tisztában van vele, hogy kicsoda George, de nincsenek illúzióim afelől, hogy kétségkívül bármikor megenné, ha lehetősége lenne rá.
 • Cassius mint krokodil nagy probléma volt, nagyon agresszív természetű.
 • Egyre hírhedtebb lett, és szinte biztosan megölték volna, ha a nagyapám nem távolítja el és nem viszi biztonságos helyre.
 • A régi, hagyományos módon fogta el – kötelekkel és bátor lélekkel.
 • Ezután egy teherautóval szállították át Cairns -be, majd hajóval a Green Island -re. George tisztelete jeléül Cassius Clayről, vagyis Mohamed Ali ökölvívóról kapta a nevét.

Cassius jelenleg George családi vállalkozásában, a Marineland Melanesia nevű krokodilparkban él Queensland szövetségi államban, amelyet 1969 -ben hoztak létre, hogy biztosítsa a krokodilok biztonságos életét.

krokko26

George régóta bátor kalandor. Itt Pápua Új -Guineában van az 1970 -es években

krokko27

George 1984-ben kimentette Cassiust az északi területről, Ausztráliából

krokko28

A krokodilvadász csak kötelet és bátorságot használt az agresszív állat elfogására

krokko29

George élete 17 évét töltötte azzal, hogy veszélyes krokodilokkal küzdött, és biztonságos helyre vitte őket

krokko30

Ez a valós Krocodil Dundee birtokolja a Marineland Melanesa-t, a krokodilok szentélyét

krokko31

Hosszú út volt hazahozni Cassiust. George teherautóval utazott Cairns -be és hajóval Green Islandre

krokko32

Cassius 110 éves

fold

MAXIMÁLIS TISZTELET George Craig életművéhez!  RESPECT

krokko33

Információ: greenislandcrocs.com.au

fold

Tekintsük meg ezt a 2 nagyon rövid videót – Múlt és Jelen – és átmegy a filmeken keresztül is, tudatosodik, érződik majd bennünk a méretek és a nyers erő. Brutál.

Sarcosuchus imperator  — a “Szuper Krokko”

 Gustave – Az Óriás nílusi krokodil

fold

Köszönjük szépen a figyelmet, reméljük hasznos volt számodra pár információ.
Látogasd meg ezt a további néhány oldalt is! 

dim4

rep13

rep24

Szörnyek a dinoszauruszok előtt

fold

A 230 millió éves Galaktikus Rulett

fold

megalodon

Megalodon és a Kék Bolygó

fold

Népszava aszteroida

Csak 2×22 másodpercen múlt…. / TROODON

fold

al2

evoluc

Véletlen evolúció vagy intelligens tervezés?

fold

gombhat

cropped-c682a-ship6

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 THANK YOU FOR VIEWING!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s