2030 – Utazás kevesebb mint 90 perc alatt Európa és Ausztrália között

A hiperszonikus utasszállító repülőgépek 2030-ig valósággá válhatnak: a rakétával hajtott SpaceLiner 100 utast szállíthat, akik kevesebb mint 90 perc alatt utazhatnak Európából Ausztráliába.

rep1
2030-ig készen lehet egy olyan hiperszonikus SpaceLiner, amely képes a hangsebesség 20-szorosát elérni, és az utasokat Londonból Sydneybe szállítani 90 perc alatt.

A német repülőgépipar vezető mérnökök először 2007-ben javasolták a tervet – túl korán, és azt akkor a befektetők elvetették – de most azt mondják, hogy ebben az évtizedben megtörténhet a megvalósítás, amennyiben 33 milliárd dollárt tudnak a projekthez szerezni.

A német Spaceliner projekt utat jelentene Európa és az Egyesült Államok között.

Az utazás Európa és az Egyesült Államok között alig több mint 60 percre csökkenne.

Martin Sippel, a DLR Space Breinerben lévő németországi Space Lainer rendszerek elemző csoportjának SpaceLiner projekt vezetője, a skóciai Glasgowban, az AIAA – az American Aeronautika és Űrhajózási Intézet konferenciáján, a repülési héten elmondta, a rendszer tovább haladhat.

“Fejlesztési ütemtervet akarunk kidolgozni” – mondta. “Szükségünk van egy küldetés meghatározására, és ebben az évben ezt az A szakaszban fogjuk megtenni.”

Hogy a projekt életképesebbé váljon, a DLR bemutatott egy 100 üléses, képes verziót is, amely képes interkontinentális és transzpacifikációs repülésekre egyaránt.

A jegyek várhatóan százezer dollárba kerülnek. “Több száz millió utas tesz meg évente kontinentális távolságokat, és úgy gondoljuk, hogy ennek az üzletnek csak egy apró részén kell  jelen lennünk” – mondta Sippel.

“De ha a részesedés csak 0,2% lesz, miért is csináljuk? Az űrutazás szempontjából ez potenciálisan óriási jelentőségű.”

A kétlépcsős, teljesen újrafelhasználható rendszer – egy utas szállító és egy gyorsító részből áll, környezetbarát rakétameghajtó rendszerrel, amelyet folyékony hidrogén és oxigén táplál.

A motorok kevesebb mint 10 perc alatt gyorsítják fel a SpaceLiner-t a hangsebesség több mint 20-szorosára.

Ezután a gyorsító rakétafokozat egység leválásakor és körülbelül 80 kilométer tengerszint feletti magasságból az utastér nem hajtott repülés állapotában siklik, és leszáll a rendeltetési helyére.

A SpaceLinernek nyolc perc alatt el kell feljutnia 50 mérföld magasságba, ahol eléri a Föld felső légkörét, mielőtt visszacsúszna a Földre, és utána hiperszonikus sebessége több mint 15. 000 mérföld óránkénti lesz.

rep2

“A projekt igéretes – az utas beszáll Európában, hátradől, és 90 perc elteltével a világ másik végén kiszáll Ausztráliában” 

“A Spaceliner előtt a Német Űrközpont (DLR) Űrrendszerek Intézetének fejlesztése  először repülhet ezen az útvonalon, azonban új technológiák tesztelését és a feltételeket még meg kell határozni.”

rep3

A térkép a javasolt SpaceLiner utazási útvonalakat mutatja. London és New York között körülbelül egy óra lenne az utazás ideje.

rep4

A SpaceLiner mérnökei folyékony oxigén és hidrogén rakétaüzemanyag felhasználását remélik, így a vízgőz marad hulladékként.

A Spaceliner-hez valószínűleg szükség lenne egy külön indítóhelyre és gondos útvonal tervezésre, hogy a szónikus hangrobbanások ne kerüljenek a lakóövezetekbe.

Az SpaceLinerből származó üres rakétafokozat az indulás után visszatér a Földre, hogy újra felhasználható legyen.

A SpaceLiner végső tervezését jól befolyásolhatja a közelgő, az EU által finanszírozott FAST20XX tanulmány (Future High Altitude High Speed Speed Transport 20xx).

rep5

A mérnökök azt jósolják, hogy az anyagfejlesztés kombinálható új hűtési technológiákkal és hővédelemmel, hogy megvédjék a SpaceLiner szerkezeteit a hiperszonikus repülés intenzív melegétől.

Szintén figyelni fogják az űrvállalkozások sikereit vagy kudarcát  mint például a Virgin Galactic. Ha az űrutazás megragadja az utazók érdeklődését, Sippel biztos benne, hogy egy SpaceLiner flotta napi 15 járatot tud indítani.

” Hosszúnak tűnik ez a projekt a jövőbe, de el kell érnünk a 2020-ra kitűzött finanszírozási célt, különben nem tudjuk megtartani ezeket a későbbi dátumokat” – mondta Sippel. Szerinte a tesztprogram legfeljebb hat prototípust tartalmaz.

rep7

A SpaceLinernek körülbelül nyolc perc alatt kellene feljutnia 50 mérföld magasságba, ahol eléri a Föld felső légkörét, mielőtt leválna a a folyékony oxigén és hidrogénüzemű rakétáról.

dim4

rep

Techstars Anywhere Virtual Accelerator Program for Startups worldwide

dim,

wi5

wi6

Windowless planes will give passengers a panoramic view of the sky

wi2

Coming soon the robot marketing and 3D Internet, hologram shops, robots, cyborgs, responsive tech and wacky self-moulding objects, and life after AI…

94c1b-robotkek

gombt

space5

Enel X – Technologies for renewable generation

planetearth

space4

gal

spacei1

HOW IT WORKS: The International Space Station

moon

hold

We Are Going to the Moon

mars,

marsgy

mars9

Mars City State Design Competition Announced

We love ❤️ Earth | We love ❤️ Mars | We love ❤️ Space

planets,

We love  Earth | We love  Mars | We love  Space

THANK YOU FOR VIEWING!

NATURE IS BEAUTY
BEAUTY IS NATURE
WE ARE ENGINEERS
BUT WHO ENGINEERED US?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s