Puma Punku két fő rejtélye

peru

Az ősi építészet rekonstrukciója a bolíviai Tiwanakuban
A 3D nyomtatás lehetőségei a régészetben

” És egyszer s mindenkorra elmondhatom, gondosan mérlegelve szavaimat, hogy a világ egyetlen részén sem láttam olyan matematikai pontossággal és csodálatra méltó készséggel vágott köveket, mint Peruban (fenti képek). Azonban Peru egyetlen részén sem volt olyan, amely felülmúlná azokat, amelyek szétszórva vannak a bolíviai Tiahuanaco síkságán. A síkságon szétszórt kőtömbök szinte mindegyikén láthatók az úgynevezett T-bilincs befogadására készült vágások, és a kerek lyukak a fémcsapok befogadására, amelyek a tömböket függőlegesen a helyükön tartják.”

Puma Punku („Puma kapu”) egy hihetetlen pontossággal megmunkált, hatalmas monolitokból álló komplexum Bolíviában.

puma46

Puma Punku két legnagyobb rejtélye

Puma Punku két legnagyobb rejtélye a szállítás, valamint a kőművesmunka. A tömbök rendkívúl súlyosak. A vörös homokkő és az andezit köveket olyan pontosan vágták el, hogy tökéletesen illeszkednek egymáshoz és ezáltal külön rögzíteni sem kell őket, tehát habarcsot sem használtak. Megdöbbentő az a technikai finomság és precizitás, ami ezekben a kőtömbökben megjelenik. Még egy borotvapenge sem fér el a sziklák között. Ezeknek a blokkoknak egy része a  21.századi technológiát alkalmazó minőségben készült, ami lehetetlen. Olyan lyukakat fúrtak a tömbökbe, amelyek tökéletesek, és mindezt fúrók és gépek nélkül. És mindezt egy olyan civilizáció érte el, amelynek nem volt írásrendszere, és nem volt tisztában a kerék létezésével sem.

A Puma Punku falainak összeszerelésekor minden követ finomra vágtak, hogy összefonódjanak a környező kövekkel, és a tömbök puzzle-ként illeszkednek egymáshoz, mindezt habarcs használata nélkül. Mérnöki technikával az alsó kő tetejét úgy vágták egy bizonyos szögben, hogy a másik kő tökéletesen elhelyezkedik a tetején, tökéletes szögben vágva és illesztve. Az a pontosság, amellyel ezeket a szögeket felhasználták a süllyesztett kötések létrehozásához, a kővágás rendkívül kifinomult ismeretére és a leíró geometria alapos megértésére utal. Sok illesztés annyira pontos, hogy még egy borotvapenge sem férne a kövek közé. A blokkokat olyan pontosan vágták le, hogy az előregyártás és a tömeggyártás technológiáját sugallják, amelyek messze megelőzik a Tiwanaku több száz évvel későbbi inka utódait.

A kövek mamut méretűek. Méretük miatt a Puma Punkuba történő szállítás módja a templom felfedezése óta egy másik rejtély. A kémiai elemzések azt mutatják, hogy a vörös homokkőtömböket egy meredek lejtőn szállították fel a Titicaca-tó közelében lévő kőbányából, nagyjából 10 kilométerre. A kőburkolatokhoz és faragványokhoz használt kisebb andezit tömbök a Copacabana-félszigeten található kőbányákból származtak, körülbelül 90 kilométerre a Titicaca-tó túloldalától. Kerekek nélkül…meredek hegyeken és dombokon felfelé….

puma59

Közvetett bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy a Puma Punku-t soha nem a Tiwanaku népe építette, hanem egy fejlettebb civilizáció. Sokan arra következtetnek, hogy a szén-dioxid-mérésének eredményei tévesek voltak a minták szennyeződése miatt, vagy hogy a Puma punku-t egy másik civilizáció építette, amely átjött az óceánon, felépítette a komplexumot majd távozott. Egyesek úgy vélik, hogy a Puma Punku-t nem lehetett volna idegen lények segítsége nélkül építeni.

Mind a tervezés, mind a kivitelezés, munkaszervezés, a nagy súlyú kőtömbök megmunkálása, szállítása, valamint az óriás puzzle kirakása, és hogy ezt melyik akkor civilizáció tudta kivitelezni…nos, mindez egyenlőre további rejtélyek sora a két legnagyobb után.

puma27

A lézerprecízséggel vágott kövek úgy illeszkednek egymáshoz, mint egy kirakósjáték elemei. Puma Punku egy ősi vallási és kultikus központ volt Bolíviában, a Titicaca-tavat körülvevő fennsíkon 3900 méter magasságban a boliviai Tiahuanacóban, és a legkülönösebb építmény lehetett. Egy kőlapokkal burkolt mesterséges teraszra épült. A  XVI-XVII. századi spanyol hódítók és utazók úgy írták le, mint egy csodálatos, bár befejezetlen épületet, amelynek kapui és ablakai egyetlen tömbből vannak kifaragva. Majd egészen a 19. századig tartott a hely rombolása. A helyiek és kincskeresők szétverték az építményt, akár a teraszt burkoló homokkő és andezitlapokat. Csak azért, hogy beássanak alá, kincsek vagy titkos járatok után kutatva. Pedig a legnagyobb tiahuanacói kőlap is itt van: 131 tonnás!

puma51

Ezek a barbárok annyira tönkretették a helyet, hogy gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy nézett ki az építmény. A tömbök szanaszét vannak, illetve sokat nyilván el is hurcoltak. 2018-ban azonban, kihasználva a legújabb technikákat, Alekszej Vranics amerikai régész vezetésével megpróbálták összerakni, mint egy kirakós-játékot a megmaradt 157 kőtömböt. Ezekből sok olyan nagy súlyú, hogy lehetetlen mozgatni, ahhoz, hogy kipróbálják az összepárosítást!

“A kövek miniatűr 3D-s modelljeinek kinyomtatása lehetővé tette számunkra, hogy a blokkokat könnyen kezeljük és újra összeállítsuk, hogy megpróbáljuk újraalkotni a szerkezetet.” – nyilatkozta az amerikai régész. Vranich és munkatársai összesen 140 andezitdarab és 17 homokkő lap 3D-s méretarányos modelljét nyomtatták ki a különböző tudósok által az elmúlt másfél évszázadban a Tiahuanaco helyszínén talált tömbök magasságáról, hosszáról és szélességéről összeállított mérések alapján. Erről a kísérletről beszámoltak a Heritage Science-ben. Itt adtak több képet is a folyamatról és a 3D-s rekonstrukcióról.

puma50

Absztrakt

Az elvont, vagyis absztraktgondolkodás az a képesség, amikor egy amúgy egyszerű feladatot csak kreativitással tudunk megoldani.

A modern Bolíviai Köztársaságban található Tiwanaku (i. e. 500–950) romjai régészeti kihívást jelentenek a gyarmati időszak alatti intenzív fosztogatások miatt, amelyek gyakorlatilag lerombolták a helyet. Konkrétan az egyik épületet, a Puma Punku-t, a spanyol hódítók és utazók a 16. és 17. században csodálatos, bár befejezetlen épületként írták le, egyetlen tömbökből faragott átjárókkal és ablakokkal. A Kolumbia előtti Újvilágban páratlan, ennek a falazatnak a kidolgozottságát sokáig az andoki prekolumbiai litikus technológia építészeti csúcsának tekintik.

Sajnos az elmúlt 500 év során a kincsvadászok annyira feldúlták ezt az épületet, hogy az álló építészet mintegy 150 tömbjének összetört maradványai közül egy sem található meg eredeti helyén. Az elmúlt másfél évszázad során több különböző tudós gondosan felmérte az összetört építészetet, és még több töredéket is sikerült egyesítenie, hogy teljes darabot alkossanak. Ez a kutatás felülvizsgálta ezeket a történelmi helyszíni jegyzeteket, azzal a céllal, hogy ennek a másfél évszázadnak a dokumentációját szilárd 3D-s formává alakítsa. Ezeket a méréseket kézzel vittük be egy építészeti modellező programba; a virtuális űrlapot ezt követően 3D-s formában nyomtatták ki 4%-kal csökkentett léptékben.

Ellentétben a nagy építészeti darabokkal  vagy jegyzetekkel vagy modellekkel a számítógép képernyőjén  – a 3D-nyomtatott darabok gyorsan és intuitív módon manipulálhatók, lehetővé téve a kutatók számára, hogy kombinációkat próbáljanak ki és gyorsan keressenek összefüggéseket, megfordítsák a darabokat és teszteljék a lehetséges illeszkedéseket. Ez a tapintható elköteleződés, valamint a 3D-nyomtatott darabok kombinációinak gyors kipróbálásának lehetősége friss és gyakran váratlan felismerésekhez vezetett. Finomítás és egyszerűsítés után ezt a módszertant bemutatták a bennszülött telephely vezetőinek, akik megkapták a nyomtatott építészeti töredékek teljes másolatát a kutatás folytatása és a munka bemutatása érdekében a látogatóknak, az érdekelt feleknek és más tudósoknak.

puma47

Háttér

Ez az erőfeszítés technológiai visszalépést jelent a töredékes adatok virtuális összeállítására irányuló közelmúltbeli erőfeszítésekhez képest, fejlett számítógépes programozás használatával, és ehelyett azt a kísérletet jelzi, hogy hasznot húzzon a régész tanult képességéből, hogy 3D-s térben vizualizálja és mentálisan elforgatja a szabálytalan objektumokat. Az esettanulmány a Puma Punku (a Puma vagy Jaguár átjárója) néven ismert, erősen megrongálódott Kolumbia előtti emlékmű Bolívia magas Andokban. A leggyakrabban használt szó ennek az összetett romnak a leírásában az „elképzelhetetlen” – ez a szó a hely első leírásában, 1549-ben szerepel, és ezt a szót ma is használják a népszerű irodalomban és az idegenvezetők által.

A projekt célja tehát az volt, hogy az elképzelhetetlent elképzelhetővé fordítsa, pontosabban a bonyolult és körülményes, nehezen vizualizálható és tesztelhető adatokat olyasmivé, amit kezünk és elménk is meg tud fogni.

Ellentétben a kerámiákkal vagy csonttárgyakkal, amelyeket a régészek kisebb méretük miatt megszoktak és újra felszerelnek, a tömbök többsége túl nagy volt ahhoz, hogy elmozdítsák. Ennek a kihívásnak a leküzdése érdekében a projektcsapat különféle tereprögzítési technikákat tesztelt, végül szinte kizárólag a különböző tudósoktól származó archív tereprekordok kiterjedt készletére támaszkodva manuálisan bevitték és létrehozták az építészeti töredékek virtuális 3D-s modelljeit. Ezt követően a projekt additív gyártást, közismertebb nevén 3D nyomtatást alkalmazta, hogy kicsinyített és pontos modelleket hozzon létre a töredékekről.

Az, hogy a darabok mind láthatóak és azonnal hozzáférhetőek voltak, egy lebilincselő és megállás nélküli próba- és hibafolyamatot, valamint a betekintés pillanatait eredményezte, amelyeket gyorsan lehetett tesztelni a modelleken. Az elveszett vagy feltáratlanul maradt kővek mennyisége miatt ennek az épületnek a teljes rekonstrukciója nem valószínű, legalábbis jelenleg; ennek ellenére ez a kutatás eleget rekonstruál az épületből ahhoz, hogy megértsük az épület formáját. Ezek az értelmezések túlmutatnak a dolgozat keretein; helyettük jelen kiadványban arra fókuszálunk, hogyan tudjuk átértékelni a múlt századi terepmunkákat, és megalkottuk a szétzúzott építészet rekonstrukciójának újszerű, hatékony és non-invazív módszertanát, amely az érintettek széles köre számára is érthető.

puma23

Helyzetkép, és idővonal

A Nílus folyóhoz és az Indus völgyéhez hasonlóan a Titicaca-medence is azon kevés helyek egyike a földön, ahol a civilizáció sui generis keletkezett. A Titicaca-medencében a nyilvános rituális építészet legkorábbi példája, az elsüllyedt udvar i.e. 1800-ból származik. A titicacai építészet e jellegzetessége 1000 körül ér véget, amikorra a becslések szerint 800 elsüllyedt udvar épült a medencében. Chiripa (i.e. 550-től i. e. 100-ig) és Pucara (i. e. 200-i. e. 300) helyén – a Tiwanaku-jelenség előtti két nagyobb és ismertebb helyszín – az elsüllyedt udvarokat belsőleg összetett, egyenes vonalú épületek vagy „házak” veszik körül. ” földből ( vályogból) és kőből készült.

A medence déli völgyének hozzávetőleges közepén piramisok és platformok sora található, amelyek Tiwanaku romjainak központját jelzik, kb. i.sz. 500–1000 (1. ábra). A monumentális Tiwanaku leírása két zónára összpontosít, amelyek Tiwanaku modern városától keletre és délnyugatra helyezkednek el (2. ábra). Keleten hét kőből és földből álló építmény fő magja található: a félig földalatti templom, a Kalasasaya, a Putuni, a Chunchukala, a Kherikala, a Kantatallita és az Akapana platform (1. zóna). Délnyugatra fekszik ennek a tanulmánynak a tárgya, a Puma Punku, a terek és rámpák elrendezése egy emelt platformon (2. zóna). A romok kihívás elé állítják a nyomozókat, mind a későbbi érett politikai változások, mind a zord időjárás, mind pedig a gyarmati időszak intenzív fosztogatása miatt, amely a legnagyobb objektumok kivételével mindent elpusztított.

puma1

1. Titicaca-medence és a főbb régészeti lelőhelyek

puma2

2. Tiwanaku helyének elsődleges műemlékei

A romok jelentős szerepet játszottak a területet irányító különböző államok és birodalmak történelmi és mitikus elbeszéléseiben. Az inkák a romokat születési helyükké választották; a spanyolok szorgalmasan igyekeztek elpusztítani; a fejlődő mesztic osztályok, hogy valóban az inka császár építette, hogy megpróbálja újrateremteni Jeruzsálemet. A Spanyolországtól való függetlenségi háborúk alatt a híres Napkapu álló helyzetbe került, hogy egy új rend kezdetét jelezze. A függetlenedés után a romok a két nagyváros – La Paz és Sucre – közötti kötélhúzás részeként jelentek meg, és az ideológiai indoklásért versengve az újonnan megalakult Bolíviai Köztársaság székhelyéül szolgálhattak.

A huszadik század közepén ambiciózus erőfeszítések kezdődtek egy olyan lenyűgöző romhalmaz létrehozására, amely vetekszik a perui Machu Picchuval és a mexikói Teotihuacannal. Bármely monumentális helyszín a medencén, sőt az Andok déli részén is egy elképzelt Tiwanaku-birodalom műholdjának vagy előőrsének városa volt. Magukban a romoknál egy kiterjedt ásatási program és nehézkezű restaurálás alakította át a festői erodált kőmaradványokat a jelenlegi túlrekonstruált állapotba. Az építészet teljes részeit eltávolították és alaphelyzetbe állították, hogy a helyszín monumentálisabb hangulatot kölcsönözzen a későbbi Inka Birodalomhoz hasonló arányú és méretű prekolumbusz előtti birodalom nacionalista narratívájának.

E szerencsétlen beavatkozások eredményeként a romok a kontinens egyik legrosszabbul rekonstruált helyszínének számítanak. Ennek ellenére a romok kötelező látogatást tettek a nemzetközi utazók, valamint az őslakosok és a mesztic állampolgárok számára, akik mindegyike hozta a saját napirendjét és értelmezését . Különösen az 1980-as években, a huszadik század közepén egy rövid újjászületés után újraindult napforduló ünnepe keltette fel a romok nemzetközi figyelmét és a helyi érdeklődést, mivel a helyi őslakosok a szertartást bevételi forrásként és identitásként is használták. A fesztivál egy kis összejövetelből egy jól szervezett, ezreket befogadó eseménnyé fejlődött, és vitatható, hogy az első bennszülött elnök megválasztását – és beiktatását maguknál a romoknál – az évenkénti összejövetel tette lehetővé, amiből szilárd politikai találkozó lesz. alap.

A politikai indíttatású rohanó ásatások és a nehézkezű helyreállítások időszaka nagyrészt véget ért, de a romok helyzete ugyanolyan bonyolult marad, mivel a hatalom decentralizálódik a központi kormányzattól a régiókra és a tartományokra. 2001-ben az őslakos közösségek birtokba vették a romokat, és kiutasították a központi kormányzat összes dolgozóját. Az idő múlásával a kapcsolatok javultak, és az őslakos vidéki hatóságok, valamint a nemzeti és nemzetközi szervezetek közötti együttműködés fokozódik. Ennek ellenére a helyszínen az érintettek többsége nem régész vagy akadémikus, hanem olyan, aki számos hagyományos, helyi és országos politikai pozíciót tölt be. Bármilyen jó szándékú is, az érdekelt felek e sokszínű csoportja korlátozottan ismeri a világörökségi helyszín megőrzésének és megfelelő kezelésének egyezményeit.

Az akadémiai publikációk és a vastag állami természetvédelmi jelentések még a legjobb körülmények között sem befolyásolják a terület megőrzésének, helyreállításának és fenntartásának mikéntjéről folyó vitát, és az érintettek közötti megbeszélések ritkán találnak közös nyelvet. Például 2006-ban a Puma Punku köveit átrendezték annak a projektnek a részeként, amelyet az ország ideiglenes elnöke rendelt el, hogy rövid hivatali ideje alatt „megjavítsák” a helyszínt. A nagyméretű homokkő táblákat kiegyenlítették és több blokkot alaphelyzetbe állítottak, de mind a helyük, mind az elrendezésük helytelen a könnyen hozzáférhető publikációk szerint.

puma38

Puma Punku

A templomegyüttes első ismert alaprajza, amelyet 1848-ban Léonce Angrand készített, négy koncentrikus burkolat töredékes maradványait helyezi el egy emelvény körül. Az 1970-es évek közepétől ásatások sorozata megerősítette a valódi vízszintes futás koncentrikus burkolatainak maradványait, valamint a nyugati oldalon egy széles, kopott homokkő lépcsősort. A platform lábnyoma T alakú, a nyugati oldalon 167 m, az északi és déli oldalon 116 m. A „T” szárnyai 27 m-re nyúlnak ki, és 20 m szélesre becsülik (3. ábra). Az emelvény részlegesen leszerelt külső burkolatai azt tanúsítják, hogy az oldalfalak és az aljzat teljesen elkészült, mielőtt a megfelelő pályákra állna. Tökéletesen illeszkedve elöl és hátul, a teljes pályát lecsiszolták, hogy egy folyamatos sík, valódi vízszintes pályát képezzenek.

puma3

3. Puma Punku topográfiai és alaprajzi képe

Ez a kutatás a platform keleti oldalára összpontosít, a nagy homokkőlapok egyvonalára, amelyet bonyolultan faragott andezittömbök vesznek körül (4. ábra). A tizenhatodik és tizenhetedik század számos spanyol krónikása megdöbbent a szétzúzott és felborult építészet ezen lenyűgöző gyűjteményén, és csodálatos, bár befejezetlen átjárókról és más érdekes faragott tömbökről írt, amelyek ciklopi homokkő kőlapokon és azok körül helyezkedtek el. Az építészeti tanulmányok megerősítették azt a korai megfigyelést, hogy mind az andezit építészet, mind a homokkő lapok befejezetlenek voltak. Az 1600-as évek elejére úgy tűnik, hogy csak egy átjáró és egy „ablak” maradt a helyén, és ezek az 1700-as évek közepéig állhattak. A korai gyarmati leírások az állandó andezit építészet teljes pusztulását megelőzően többnyire a félelem érzését közvetítik, semmint egy konkrét építészeti formát; A későbbi leírások néhány további betekintést nyújtanak – és sok spekulációt – arról, hogy a tizenkilencedik századra mi volt az erősen sérült szerkezet.

puma4

4. Történelmi fénykép a Puma Punku platform keleti oldalán lévő építészetről, amelyet Max Uhle készített 1893-ban

Ennek a szerkezetnek két alapeleme van: az alapként szolgáló homokkőlapok és a felépítményként szolgáló andezittömbök. Az előbbire 17 darab homokkő található, amelyek egy 6,75 x 38,72 m-es lapos területet határoznak meg (5. ábra). A homokkőlapok figyelemreméltó tulajdonságai – méretük, sima felületük – évszázadok óta vonz véleményt. Valójában a legnagyobb, 8,12 × 3,86 × 1,2 méteres homokkő táblát, amelynek becsült tömege 83 tonna, az évszázadok során többször is felpörgették, és ennek megfelelő szintű áhítatot és csodálatot váltott ki a homokkő eredetéről és szállítási módjáról. ez a hatalmas kő. A kőlapok másik kulcsfontosságú eleme ebben a tanulmányban a süllyesztett geometriai körvonalak, amelyek a helyszín más helyeinek in situ építészete alapján az álló építészet találkozási pontja vagy ágyazata volt.

puma5

5. Leonce Angrand rajza 1848-ból a homokkőlapokról. Figyeljük meg az egykor álló építészetet hordozó födémekbe vésett geometriai körvonalakat

Ennek az épületnek a második eleme körülbelül 150 különálló darab finomra vágott andezit tömböt tartalmaz szétszórva a homokkőlapok körül (6. ábra); több további található a helyszínen és a helyi múzeumban. Ezt a kőművet sík felületek, geometrikus forma, pontos élek és belső derékszögek jellemzik. Méretük az ember által könnyen felemelhető geometrikus tömböktől (34 x 26 x 14 cm, 8,5 kg-os becsült súly esetén) a sokat hirdetett „H” kövekig (97 x 99 x 55 cm becsült súly esetén) terjed. 600 kg), az ikonikus átjárókhoz, amelyeket egyetlen tömbből faragtak, valamivel kevesebb mint három méter magas, és becsült tömege 9 tonna (lásd 12. ábra). Egy adott andezit blokk mérete 3,5 × 3,2 × 0,64 m, becsült tömege 20 metrikus tonna, ami óriási méret, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a kőbánya a tó másik oldalán található.

puma6

6. Andezit blokkok

A tiwanaku falazat és építészet alapelvei

A klasszikus korabeli műemlékeken dolgozó régészek és restaurátorok előnye, hogy hozzáférhetnek az írásos dokumentumok részletes korpuszához, a grafikus ábrázolásokhoz és a jól megőrzött analógok kontinenséhez. Egy romos műemlék, például az athéni Akropolisz rekonstrukciója megvan a maga kihívásai, de legalább az egyes töredékek – mondjuk egy főváros vagy a párkánytöredék – felismerhetők, ahogyan az általános helyzetük is. a nagyobb szerkezeten belül.

Sajnos Tiwanaku szilárdan beágyazódott az írástudás előtti múltba, és kevés reménye van arra, hogy őslakos írásokat fedezzenek fel az építők gondolatairól és ötleteiről. A helyszínen az alapokon túl nincs olyan álló építészet, amely analógként szolgálhatna. Ismeretlen számú blokk hiányzik, és a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Puma Punku soha nem készült el, ami azt jelenti, hogy lényegében egy több mint évezreddel ezelőtti építész íratlan szándékát próbáljuk rekonstruálni. Ennek eredményeként ennek az épületnek a rekonstrukciói hipotetikusak, ha nem némileg spekulatívak (lásd Sangines 1970-ben egy rajzsorozatot.

A korábbi tudósok több töredéket egyesítettek, hogy teljes darabokat alkossanak, leginkább az átjárók esetében a díszlécek és bilincsek jelenléte pedig megmutatta, hogy ezeket az átjárókat hogyan tervezték egy nagyobb építészeti kontextus részévé (7. ábra). Emellett a megfigyelések és tanulmányok több generációja egy sor építészeti szabályt vezetett le, amelyek szabályozzák az épület általános formáját és kialakítását. Például, mivel sok blokk egymás tökéletes másolata, beleértve ugyanazon forma bal és jobb oldali változatait is, az ismétlés és a szimmetria a tervezés részét képezte. Ezenkívül a mindenütt jelenlévő niche vagy átjáró motívum méreteit és arányait egy matematikai arány határozta meg.

puma7

7. Egy átjáró virtuális rekonstrukciója és a szomszédos falak vetülete

A tiwanaku falazat egyik egyedi aspektusa, amely megkönnyítette az újjáépítést, az volt, hogy az andezittömböket is teljesen kidolgozták és befejezték, mielőtt a helyükre állították volna az andezitbe bonyolultan átfaragott emelőfogantyúkkal. Ez a fáradságos és kihívásokkal teli feladat lehetővé tette a blokk lassú leengedését anélkül, hogy a pontos morzsalékos élt megsértette volna, ami tökéletes derékszöget eredményezett a blokk és a padló között. A kidolgozott dekoratív frízek több sziklán átívelnének; azonban ellentétben a világ más részein, ahol ezeket a finomabb részleteket a tömbök összeszerelése után faragják ki, a tiwanakui kőművesek mindent befejeztek, beleértve a faragott frízt is, mielőtt összeszerelték volna a szerkezetet. Következésképpen ez az egyedülálló építési mód azt jelentette, hogy ha a szerkezetet ténylegesen soha nem is szerelték össze, a fríz és a többi díszített elem visszacsatolásán alapuló virtuális anasztilózis valóban lehetséges volt.

A habarcs nélküli illesztések pontossága lehetővé tette, hogy néhány háztömböt újra egyesítsenek valószínű szomszédaikkal. JP Protzen építésznek sikerült még több felújítást végrehajtania, de az egyik legjelentősebb az volt, hogy felismerte, hogy az „Escritorio del Inca” (az inkák íróasztala, ezentúl Model Stone 1) néven ismert, sokak által csodált faragott blokk pontos és egy teljes léptékű építészeti forma kicsinyített méretű modellje (8. ábra). Az építészeti „Rosetta-kő” formálásakor a faragott ornamentika arányai és kapcsolatai indokolták több andezittömb összeillesztését egy építészeti kompozícióvá. Bár ezeket és számos más blokkot átépítették, egyelőre még mindig hiányzik a teljes szerkezet képe. Különösen az andezittömbök és a homokkőlapok közötti kapcsolat megállapítása vár még hátra. Protzen óvatosan azt sugallja, hogy az általa újra összeállított építészeti kompozíció egy átjáró mindkét oldalát szegélyezhette.

puma8

8. Bal oldalon a Stone 1. modell, középen az egyes alkatrészei és a teljes méretű építészetbe való vetítése meglévő andezit tömbökkel

Módszertan

A közelmúlt technológiai fejlődése számos módszert biztosított a tudósok számára a műtárgyak és az építészet térfogatának, felületi részleteinek és egyenletes színének pontos rögzítésére. A technológiai alapú támogatások sorozata lehetővé tette az évek során végzett kísérletek sorozatát, hogy olyan módszert dolgozzanak ki, amely megbirkózik a romok sérült és töredezett állapota által támasztott kihívásokkal. Abban az időben nem az volt a cél, hogy teszteljék a terepi módszereket – valójában Davis átfogó áttekintést ad e fejlődő rögzítési technológiák költségeiről és lehetőségeiről, valamint a régészetben és az örökségkezelésben való felhasználásukról –, hanem inkább az volt, hogy megtalálja. olyan módszer, amellyel a faragott tömbök összetévesztését rögzíteni és újra össze lehet állítani. Ennek érdekében – ennek ellenére – azt tapasztaltuk, hogy a lézerszkennelés vagy a fényképes digitális rögzítés, miközben pontos renderelést hoz létre, nagyfokú munkát igényel mind a terepen, mind a kézi feldolgozásban visszafelé a laborban. A terepen több különböző perspektívára volt szükség egy tárgy minden oldalának rögzítéséhez. A fotogrammetria esetében ezt a fotós, aki több kép készítése közben körbejárja a tárgyat, elérheti (9. ábra).

puma9

9. A „Maqueta” kőként ismert nevezetes faragott kőris fotogrammetriai rekonstrukciójához készült fényképek helye és száma

A lézeres szkennelés esetében a folyamat valamivel munkaigényesebb volt, mivel az állomást le kellett bontani, új helyre kellett költöztetni és beállítani. Ezt követően az objektum különböző digitális képeit és lézeres szkenneléseit összeillesztik, hogy egy teljes tárgyat alkossanak, majd ellenőrizzék, nincsenek-e lyukak vagy árnyékok az adatokban (a fényképezőgép vagy a lézerszkenner számára nem látható területek). Ha a lyukak vagy árnyékok nagyok, további helyszíni látogatásra lenne szükség. El kellett távolítani a külső és szükségtelen adatpontokat, amelyeket néha „zajnak” neveznek, mint például a környező terep és növényzet. Ideális körülményektől eltekintve bizonyos fokú kézi mérések a terepen továbbra is szükségesek vagy legalábbis tanácsosak a rejtett vagy eltemetett sarkok és élek meghatározásához.

A 9. ábra egy példa a fotogrammetriai tesztesetre közel ideális körülmények között. Ez a „Maqueta-kő” néven ismert kőszikla egy templom kidolgozott ábrázolásának tűnik. A felvétel feltételei ideálisak voltak, mivel kevés növényzet vagy egyéb akadály volt. A teljes terepi rögzítési és feldolgozási időt 4 órára becsülték. A PLA (politejsav) néven ismert, biológiailag lebomló kukorica alapú poliészterre nyomtatott eredmények különféle betegségektől szenvedtek, beleértve a lyukakat vagy törékeny területeket a digitális kép alacsony felbontása és a külső adatok miatt, amelyek homályosnak vagy hullámosnak tették a széleket. (10. ábra). Ahhoz, hogy a 3D nyomtatás sikeres legyen, a nyomtatandó modellnek vízállónak kell lennie, vagyis a modell felületén nem lehet lyukak (lásd lent).

puma10

10. A „Maqueta” kő 3D-s nyomtatása a fényképes modell alapján

Az a remény, hogy ezek a lézeres szkennelésekből és fotogrammetriából előállított virtuális modellek hasznosak lehetnek online archívumként a telephely vezetői számára, legalábbis jelenleg nem teljesült, mivel túl nagynak bizonyultak ahhoz, hogy letöltsék és az érintettekkel közösen manipulálják őket. vidéki vidék korlátozott internettel és számítógépes szoftverrel és hardverrel. Az érintettek csalódására az eredmények nem voltak könnyen elérhetőek és nem érthetőek, a saját berendezések beszerzésének és karbantartásának költségei pedig túl magasak voltak, valamint a technikusok rendszeres hozzájárulása a szolgáltatásaikért drágán fizető szakemberekig. Következésképpen a romok és bizonyos szobrok kiterjedt lézeres szkennelése online elérhető, és ingyenesen letölthető és megtekinthető, de továbbra is kihasználatlan erőforrás marad a telephely vezetői számára.

Lényegében ezek a módszerek túlértékelték az objektumokat, és ehhez a projekthez szükségtelen részletes információkat adtak a felületi textúrákról, valamint az erózió és vandalizmus által okozott károkról. A teljes objektum rögzítéséhez szükséges perspektívák számától függően a végső fájlméret rendkívül nagy lehet. (A fájl mérete nem a tárhely miatt válik problémássá, hanem azért, mert a számítógépen mekkora memória szükséges egy ekkora fájl kezeléséhez). Gyakorlati szempontból a berendezés drága volt, professzionális karbantartást és képzett kezelőt igényelt az adatok rögzítéséhez és feldolgozásához. A berendezést gyakran végtelen ideig a vámnál tartották; hasonló berendezést nehéz volt találni az országban, és amikor igen, komoly kérdéses volt a berendezés pontossága és használhatósága. Az ilyen speciális hardverek és szoftverek használata egyszerűen nem volt fenntartható a magas Andok vidéki környezetében, ahol a zord éghajlat könnyen károsíthatja a berendezéseket. Ezekben a környezeti és bürokratikus helyzetekben a törések és műszaki problémák, még akkor is, ha a javítás megfelelő körülmények között viszonylag könnyen megoldható volt, gyakran azt jelentette, hogy a berendezés lényegében használhatatlan volt.

puma57

Terepmunka, archívum és 3D modellezés

A rekonstrukció során elsősorban a mögöttes geometriára voltunk kíváncsiak, nem pedig a sérült és befejezetlen felületek finomságaira. A szükséges mennyiségű terepi adat potenciálisan nagyon kicsi volt – a tömbök oldalainak hossza és az esetleges faragott ornamentika. Például egy blokknak mindössze három mérésre (magasság, hosszúság és szélesség) lehet szüksége ahhoz, hogy pontosan modellezze a formáját. Mivel ezek a blokkok meglepően geometrikusak, sík felülettel és precíz élekkel, a sérült élű blokk oldalainak eredeti méretei könnyen rekonstruálhatók két vonalzó segítségével, amely a fennmaradt éleket eredeti találkozási pontjukra vetíti (11. ábra). Összefoglalva, a blokk modellezéséhez szükséges információk terepen történő megszerzése percek alatt elérhető.

puma11

11. Az ép élek kivetítése a hiányzó sarok helyének rekonstruálásához

A 3D nyomtatás fokozott előtérbe kerülésével és könnyebben használható a tudományokban és az örökségkezelésben , valamint a múzeumi kiállításokon, amelyek célja, hogy a látogató érzékszerveit a pontos reprodukciókkal való közvetlen érintkezés révén megragadják, megszületett az a gondolat, hogy rekonstruálják a szétzúzott dolgokat. a blokkok új életet kaptak. Bár a homokkő és andezit tömbök mérését több alkalommal is elvégezték, ez a kutatásban csak néhány esetben sikerült a virtuális modellezési és 3D nyomtatási technológiáknak megfelelő pontossággal. A fogyasztói 3D nyomtatók felbontása vagy hibahatára a 3D nyomtató típusától függően 0,025 mm-től 0,3 mm-ig terjed.

Ez a nagyfokú pontosság viszont nagyfokú pontosságot tesz szükségessé a nyomtatandó modelleknél. Szükség volt az eredeti helyszíni jegyzetekre a részletes mérésekkel, amelyeket a végleges publikációik nem tartalmaztak (lásd 2., 12. ábra). Levéltári kutatásra volt szükség az eredeti helyszíni jegyzetek felkutatásához a világ különböző múzeumaiban. A kőtörők többségét JP Protzen helyszíni feljegyzései alapján készítették el, aki az 1990-es évek elején és közepén számos látogatás során végezte terepmunkáját. Leonce Angrand (1848) és Max Uhle (1893) terepjegyzetei több, a múlt században elveszett blokk mérését is megőrizték. A közelmúltban felszínre került további kőriseket a JP Protzen által a projekt tagjainak bemutatott módszerrel rögzítették.

puma12

12. A 3D-s modellek létrehozásának folyamata: (1) Eredeti megjegyzések; (2) 3D virtuális Sketchup modell; (3) Lefordítás .stl formátumba és annak ellenőrzése, hogy a modell „vízálló”-e; (4) Nyomtatás por alapú ágyban: (5) A felesleges por eltávolítása; (6) Cianoakrilát oldat felvitele; (7) Végső modell

A 3D-s modellezés használata szinte általános a régészetben, és lehetőséget ad egy lelőhely fenomenológiai aspektusainak feltárására, mivel 2D-s terveket extrudálnak, falakat és tetőket cserélnek, textúrát, színt kapnak, és még avatárok is benépesítik őket. Az AutoCAD program, az építészek választéka és a valósághű textúrákat és formákat lehetővé tevő renderelő programok teljes készlete nyilvánvaló jelölt a szoftver számára. A megfelelő kezekben az AutoCAD egy nagy teljesítményű program, amely képes a kis objektumok precíz modellezésére összetett épületekké. Hátránya, hogy a program költséges lehet, és jelentős tanulási görbéje van, különösen azért, mert számos funkcióját a régészet sajátosságaihoz kell igazítani. Mindazonáltal ezt a programot korábban is használták a Pumapunku peronjának feltárásának eredményeinek jó rögzítésére és megjelenítésére, sőt fenomenológiai elemzéshez is készültek renderelések.

Azonban ez a fajta virtuális modellezés a legjobb, ha 2D-s tervet vagy egy olyan oldalt kell kinyomtatni, amely már majdnem az alapjaira csökkent. Ebben az esetben nem alaprajzot extrudáltunk és a hipotetikus építészetet valósághűen ábrázoltuk, hanem szétválasztott építészeti töredékeket modelleztünk. Ennek megfelelően ez a projekt az intuitívabb és olcsóbb (a teljes csomagért 700 USD-ig ingyenes) Sketchup 3D modellező szoftvert használta. Bár eredetileg a 3D-s formák gyors megjelenítésére tervezték a formák és térfogatok kezdeti koncepciózásához, a program lehetővé teszi a pontos mérések egérrel és kézzel történő bevitelét. Egy órás képzéssel a projekt tagjai modellezhették az alapvetőbb töredékeket; ezt követően rohamosan nőtt a modellezés sebessége és a bonyolultabb darabok modellezhetősége.

Minden repedés és sérült él újraalkotása időigényesnek bizonyult, és nem járult hozzá az épület tervezett formájának rekonstrukciójához. Ahol az eredeti forma egyértelmű bizonyítéka volt, a sérült felületeket és éleket gyakorlatilag helyreállították, hogy geometrikus formákat alkossanak. Néhány esetben virtuális és 3D nyomtatási anasztilózist végeztek; amint azt korábban említettük, több átjáró töredezett maradványait, szétszórva a peronon, több alkalommal újraépítették. Mindegyik darabot lemodellezték, majd gyakorlatilag egyesítették a többi töredékkel, így egyetlen szilárd formát alkottak. A blokkok másik aspektusa, amelyeket megfontoltan úgy döntöttünk, hogy gyakorlatilag módosítsunk, egyértelműen befejezetlen szempontok voltak. Például a 6. ábrán látható H blokkok közül többnek olyan aspektusai voltak, amelyek egyértelműen redukálás alatt állnak. A teljes példák egyértelműen bemutatták az egyes oldalak megjelenését és formáját.

Összesen 140 db andezit és 17 db homokkő tábla készült. Az idő, amibe egy egyszerű dísztelen blokk csak néhány percet vesz igénybe; az átjárók, a korszak legnagyobb és legösszetettebb építészeti darabjai többletidőt igényelnek. Például a 12. ábrán látható átjáró, eredetileg öt darabból, körülbelül 5 óra modellezést igényelt, hogy visszaállítsa virtuális formáját.

A 13. ábra a Puma Punku ezen területének megjelenésének virtuális rekonstrukciója a 19. század második felében, in situ hiteles maradványok, Max Uhle 1893-as helyszíni jegyzetei és fényképei, és Leonce Angrand 1848-as rajzsorozata alapján. A múlt században több háztömböt is megmozgattak, de legjelentősebben egy 2006-os szerencsétlen rekonstrukció során. Bár a 19. század közepére az álló építészet egyike sem állt a helyén, igyekeztek gyakorlatilag áthelyezni a kőriseket. legkorábbi ismert helyük és helyzetük, mivel ez megközelítheti eredeti helyüket. Az 1. kiegészítő fájl tartalmazza a Puma Punku andsite blokkjainak sketchup (.skp) és .stl fájljait, a webhely más helyein található fájlokat és a homokkőlapokat.

puma13

13. Az 1848-as térkép (lásd 5. ábra) és az 1893-as fénykép (lásd 4. ábra) alapján elrendezett virtuális modellek. A homokkő barna színű

Az architektúra 3D nyomtatása

Miután ezek a virtuális űrlapok elkészültek, ellenőrizték a megfelelő méreteket és „vízállónak” minősítették, a 4. lábjegyzet szerint a modell készen áll a 3D nyomtatásra. A következő lépés annak eldöntése volt, hogy a többféle rendelkezésre álló anyag közül melyik lenne a legmegfelelőbb a 3D nyomtatáshoz. (Lásd Coon et al. a kereskedelemben kapható Rapid Prototyping anyagok költségeinek és tulajdonságainak áttekintését). A nyomtatásnak két alapvető formáját használtuk: filament vagy polimert és energiaalapú. A filament vagy polimer alapú nyomtatók ABS-ből, PLA-ból és más műanyagból készült műanyag tekercseket használnak 3D-alkatrészek készítéséhez. A műanyag szálat egy fűtött fúvókán (200 ºC) nyomják át, és rétegenként nyomtatják az alkatrészt. Vízszintes területekhez és 55°-nál nagyobb lejtőkhöz szükséges tartószerkezet. A polimer alapú nyomdaanyag olcsóbb volt; azonban a kezelésük nem kielégítően könnyű volt, és bár ez egy olyan beállítás, amely módosítható, a nyomtatási idő exponenciálisan megnő. Jellemzően a kitöltést vagy a sűrűséget 10%-ra állítottuk be. Ezenkívül látni és érezni lehetett az izzószál rétegeit, amelyek elfedték a részleteket, és elvonták a figyelmet. Bár a filament nyomtató ugyanolyan felbontásban tud nyomtatni, mint az általunk használt gipsznyomtató (lásd alább), a függőleges tömörítés, amely ahhoz szükséges, hogy az egymást követő szálrétegek megfelelően tapadjanak a már elhelyezett rétegekhez, durvább felületet eredményez, mint a gipsznyomtató. Ezenkívül a nagyobb darabok hajlamosak voltak a nyomtatási folyamat során a hőtorzulásra (elhajlásra és deformációra) a nyomtatási folyamat során fellépő hőmérsékleti torzulások miatt.

Végül a drágább poralapú nyomtatás mellett döntöttek, egy ZCorp Z310 Rapid Prototyping Printer használatával. A por alapú 3D nyomtató nagyjából ugyanúgy működik, mint a tintasugaras nyomtató. Először egy porréteget, jelen esetben párizsi gipszréteget helyeznek a nyomdaágyba. A hozzávetőleges nyomtatási idő poralapú nyomtatókon 1 óra egy hüvelyk (2,54 cm) Z magasságonként. Például: Egy tíz, fél hüvelyk vastag részből álló köteg kinyomtatása körülbelül 5-5-1/2 órát vesz igénybe. Egy óra szükséges a gépen belüli száradáshoz, további óra szükséges a CA (cianoakrilát ragasztó) felhordásához. Mivel a pornyomtatók mátrixban nyomtatnak, a poranyag tartószerkezetként működik. Ez további előnyt jelent, hogy lehetővé teszi a nyomatok egymásra helyezését az építőkamrában, legalább 1 mm-es távolsággal.

Ezt követően egy nyomtatófej áthalad az ágyon, és kötőanyagot helyez el a kijelölt területen (ugyanúgy, mint a nyomtatófej a tintát a papírra). Egy másik réteg gipszpor kerül lerakásra, és a nyomtatófej lerakja a kötőanyagot a következő réteg felépítéséhez. Ez a nyomtató 100 mikronos, azaz 0,1 mm-es felbontással nyomtatott. A nyomtatott tárgyak kezdetben meglehetősen sérülékenyek, de egy légpisztollyal és kefével történő tisztítás, valamint cianoakrilát oldat (közismert nevén „őrült ragasztó”) felhordása szilárd, szappankő vagy márvány megjelenésű és tapintásúvá teszi a tárgyat. Fontos volt, hogy a cianoakrilát oldatot egyenletesen vigyük fel minden felületre, hogy elkerüljük a vetemedést vagy repedést. Bár valamivel drágább (1,50 USD per köbhüvelyk vagy 24,6 cm3) és munkaigényes, a végtermék megőrizte az éles széleket, a sima sík felületeket és a megfelelő illeszkedéshez szükséges egyéb részleteket.

A polimer alapú anyagokkal ellentétben a nyomtatási folyamat hője miatt a modellek nem vetemedtek vagy hajlottak. És mivel az alkatrészeket gipszporból készült mátrixba nyomtatták, soha nem volt szükség hordozóanyagra.5. lábjegyzet Ezenkívül a tárgyak szilárdak és nehezek voltak, így olyan tapintható tulajdonságuk volt, amelyet a kő- és kerámiatöredékek manipulálásához szokott régész ismer. . Több, mint személyes preferencia, a tárgyaknak különleges tapintással kell rendelkezniük, amely ösztönzi a kezelést, és sokkal csökkentett szinten reprodukálja a tényleges darabok kőminőségét. A modelleket csökkentették, és több méretet is teszteltek; A konszenzus az volt, hogy a tényleges méret 4%-a biztosítja a megfelelő méretet ahhoz, hogy egy kézben is könnyen kezelhető legyen, miközben megőrizte a gondosan megformált részleteket. A nyomtatott andezitdarabok mérete a Nap átjárója esetében 15 x 11 cm (eredeti méret 3,82 x 2,85 m) és az ikonikus ajtónyílást ábrázoló legkisebb darab 1,36 x 1,04 x 0,5 cm közötti volt.

Ez alól a nyomtatási eljárás alól kivételt képeztek a nagy homokkőlapok, amelyek az andezit épület alapjául szolgáltak. Nagy mérete miatt (6,75 x 38,72 m, vagy 0,27 x 1,55 m 4%-ra csökkentve) a teljes rekonstruált felületet egyetlen darab közepes sűrűségű farostlemezből csiszolták. Amellett, hogy pontosan megjelenítette azokat a süllyesztett geometriai körvonalakat, amelyek kulcsfontosságúak voltak az andezit és a homokkőlap alapozás újraegyesítéséhez, ez a farostlemez darab alapvetően meghatározta munkánkat, 14. ábra.

puma14

14. A farostlemezen nyomtatott darabok, amelyek a homokkő födémalapozást ábrázolják 

A modellek nyomtatásának további előnye a blokkok rögzítése, modellezése vagy nyomtatása során esetlegesen felbukkanó hibák könnyű észlelése volt. 3D-s formában a méretbeli különbségek gyorsan észlelhetők, és egy második pillantást vetettek a jegyzetekre. Néhány esetben a virtuális modelleket kijavították és másodszor is kinyomtatták.

A hiányzó építészeti részek kinyomtatására is kísérletet végeztek a teljes forma összeállításához. Ehhez egy fekete szálat használtunk, amelyet könnyen meg tudtunk különböztetni a vakolatdarabok fehér vagy törtfehér szálától. Ezek a próbálkozások azonban időigényesnek bizonyultak, és a darabokat nehézkes mozgatni és manipulálni. Bár a 3D-s nyomtatott modellek a tesztek és próbák elengedhetetlen színterei, a virtuális modell továbbra is fontos célt szolgál a megerősített átszerelések raktározásában (lásd a következő részt alább). Mivel az ismétlés a tiwanakui építészet jellemzője, a meglévő darabok könnyen másolhatók és elhelyezhetők; a szerkezet többi része pontos szögek mentén extrapolálható. Ezt követően az eredményül kapott számítógépes modelleket – amelyek egyértelműen a meglévő darabokat és feltételezett metszeteket mutatják – virtuálisan manipulálhatták, hogy teszteljék a lehetséges illeszkedéseket a homokkőlapok betéteivel.

puma52

3D-s vizualizáció és az elme

Még akkor is, ha a darabokat kisebb klaszterekbe osztottuk és kategorizáltuk, a kollekció összképe egy nemrég elkezdett kirakóéhoz hasonlított, vagy ahogy azt szinte minden kollekcióra rábukkanó látogató megjegyezte, egy kidolgozott Lego készleté. Ez a metafora különösen helyénvaló, mivel a legtöbb ember addig szórakoztatja magát a rejtvényekkel, amíg át nem lépi az ártalmatlan figyelemelterelés és az őrjítő megszállottság határát. Miután kimerítettük az összes lehetségesnek tűnő egyezést, egy nap elhagyása és visszatérése a rejtvényhez később gyakran olyan gyors kapcsolatok sorozatát eredményezi, amelyek elégedettség érzésével töltenek el bennünket, hogy „készítettünk” valamit, és elbűvöl minket a képesség elménk, hogy kapcsolatokat hozzunk létre, amikor nem veszünk részt aktívan a kapcsolatok kialakításában.

A legtöbb ember számára a puzzle kellemes időtöltés; A régészek számára egy nagyobb objektum kis töredékeinek manipulálása jelentős reprezentációja annak, amit a laborban csinálunk. A régészek a térbeli vizualizációban képzettek azáltal, hogy hosszú próbálkozásokon és tévedéseken keresztül tárgyakat raknak össze törött kerámiadarabokból, kőből és csontból. A régészek körében hemzsegnek az anekdoták arról, hogy gyorsan összerakják a széttört cserépdarabokat, vagy rájönnek, hogy egy faragott kődarab jól elfér a helyszín másik helyén. A fizikai antropológusok jól ismertek arról, hogy képesek elvenni egy szinte jellegtelen, erodált csontdarabot, és mentálisan elforgatni a megfelelő helyére az emberi csontvázon. Más szakemberek, például a kőművesek, akik nem meredek kővel vagy szabálytalan tömbökkel dolgoznak, szintén kifejlesztenek egy elképesztő képességet, hogy felidézzék a tökéletes kő helyét egy rendezetlen halom között, hogy kitöltsenek egy furcsa alakú rést a falban. Bár a belátás tényleges mentális folyamata nem teljesen érthető, és túlmutat e kutatás keretein, tudjuk, hogy mind tréningen keresztül, mind megfelelő környezet megteremtésével művelhető.

A 3D nyomtatott darabok manipulálásának folyamata többnyire hosszú ideig tartó próbálkozásokkal és kudarcokkal járt, beleértve a közmondásos „bolond-kísérlet” alkalmazását – lehetetlen kombinációk megkísérlését azzal a szándékkal, hogy kilépjünk paradigmáink határain. Ezek a sokszor kétségbeejtően hosszú, kézzelfogható előrelépést nem hozó időszakok az „aha” vagy „eureka” pillanatok esélyeinek kiművelését és növelését szolgálták, amikor a szakértők hirtelen és öntudatlan belátási pillanatban részesülnek, amely bár helyes, de még a szerző magyarázatát is ellenszegüli. arra a következtetésre jutott.

A tudattalan, de tájékozott belátás ezen szintjének eléréséhez megfelelő állapotra és bizonyos fokú szerencsére van szükség. Ennek a gyakran kaotikus folyamatnak a módszertanba való operacionalizálására tett kísérletet a matematika, pontosabban és a kutatásnak megfelelő geometria ihlette, amely a matematika vizuálisabb aspektusa. Az anekdoták bővelkednek a matematikusokban, akik hosszú órákon át fáradoznak, hogy hirtelen szembesüljenek a felismerés hirtelen és eksztatikus pillanataival, általában akkor, amikor távol állnak a tényleges munkától.

Ez a „töredékes, informális, intuitív, kísérletező” folyamat nagyjából négy szakaszra osztható (1) Felkészülés: ismert szabályok alkalmazása és minden lehetséges kombináció kipróbálása. Gyakran a legfrusztrálóbb szakasz, amely akár évekig is eltarthat; (2) Inkubáció: a folyamat idegtudományi szempontból legkevésbé megértett része. A tudattalan elme fel van töltve az előkészítési fázisból származó adatokkal, és úgy tűnik, hogy folytatja az információ megemésztését, miközben a tudós más szempontokon dolgozik, vagy akár teljesen független tevékenységet is végez; (3) Megvilágítás: a klasszikus „eureka” pillanatban a tudatos elmebe jut valamilyen belátás, akár a megoldás, akár egy alternatív technika az adatokra vonatkozóan; (4) Ellenőrzés: ennek a meglátásnak az érvényességének tesztelése, amely szívszaggató és egózúzó pillanathoz vezethet, amikor egy felfedezés hamisnak bizonyul.

puma58

Ehhez a kutatáshoz az adatok bensőséges megismerése a terepen végzett mérésekkel, valamint a 150 évnyi feljegyzések különböző nyelveken és különböző fokú olvashatóságokkal való virtuális 3D-be fordításával valósult meg. Bár a folyamat időigényes volt, az eredmény az egyes blokkok és méreteik mély ismerete volt.

Az összetett formákkal való megismerkedés folyamatának folytatása érdekében a gyűjteményt könnyen hozzáférhetővé tették. A darab geometriája meglehetősen összetett lehet. Ez az információ megtöltötte a különböző tudósok számos terepfüzetét. A mérések számítógépre történő átírása rendezett számsorokat és -oszlopokat eredményezett, amelyek egészében nem értelmezhetők. A kezdeti kísérlet arra, hogy speciális algoritmusok segítségével mintákat találjon ezekben a hosszú számfolyamokban, még nem hozott eredményt. A mérések szilárd formában történő kinyomtatása mindezt az információt egy gyorsan értékelhető formátumba sűríti. Az információk mennyisége és hozzáférhetősége – mind a vizuális, mind a tapintható – előrelépést jelent a terepen található, nehézkes töredékekhez képest, vagy egy másik tudós kezében jegyzett nyers terepfeljegyzések fénymásolatainak állandó lapozásához képest. A teljes gyűjteményt a labor nyitott és áthaladó részében helyezték el azzal a szándékkal, hogy bátorítsák a megtekintést és az ismételt látogatásokat. A darabokat a nap folyamán folyamatosan manipulálták, néha szórakozottan is, egészen addig a pontig, hogy a darabok patinásodásnak indultak.

Az építészeti szabályok korlátozott ismeretében megkezdtük a darabok kategóriákba sorolásának folyamatát, például méret, forma, díszítés vagy fémrögzítő bilincsek hornyának megléte vagy hiánya, illetve vastagság (15. ábra). Az elvárás az volt, hogy az egyik csoportosítás a darabok zavaros tömegét kezelhetőbb alkategóriákká redukálja, ami összefüggéshez vagy betekintéshez vezet. Az egyik hasznos kategória a magasság volt. Az ép falazat néhány példájában a Tiwanaku egyedülálló képességgel rendelkezett, hogy tökéletesen vízszintes kőbevonatot készítsen. Ezen analóg alapján a hasonló magasságú kőrisek nagyobb valószínűséggel tartoztak ugyanahhoz a pályához. A kollekció darabjai látványal és tapintással gyorsan szétválaszthatók voltak, és a próba-szerencse eljárást hasonló magasságú darabokon hajtották végre, aminek eredményeként több darab egyesült.

puma15

15. 3D darabok kategóriákra osztva

Ezen a ponton a tudattalan asszociációk lehetősége magas. Valójában az átillesztés folyamata kissé esztelen, vagy esetleg tudatos gyakorlattá válhat a darabok újra és újra kezelésében, mivel a formák, méretek, alak súlya és tapintása elraktározódik az elmében. Egy esetleges felújítás váratlanul a nap különleges szakában következhet be, például először reggel, mielőtt az ember elméje zsúfolásig megtelne a pillanat szükségességeitől, vagy később délután, miután olyan tevékenységet végzett, amely figyelmet igényel, de csekély kreativitás. .

Esetpélda

Bár a folyamat során több felújítás is előkerült, hiányzott minden, ami épületnek tekinthető, és az andezit épület és a homokkőlapok kapcsolata továbbra is elkerülte a figyelmünket. Mind az andezit álló építészet, mind a homokkőlapok és a méretarányosan kinyomtatott geometriai körvonalak vagy aljzatok úgy tűnik, hogy egy egyszerű próbálkozás és hiba újra egyesítené az andezittömböket a homokkőlapokon lévő süllyesztett geometriai körvonalakkal. Az andezitdarab és a homokkőlap között azonban az egyetlen biztos kapcsolat a födémek keleti oldalán található, ahol a tudósok azt feltételezték, hogy az átjárók az egymás mellett elhelyezkedő „L” alakú betétek tetejére kerültek (16. ábra).

puma16

16. Az átjárók valószínű helye

Szerencsére egy adott átépítés vízválasztó pillanatnak bizonyult a rekonstrukcióban, és példaként szolgál a „betekintés pillanatának” pillanatára, amelyet a fizikai 3D objektumokkal való munka könnyít meg a 2D terv helyett. Ahogy korábban megjegyeztük, a Model Stone 1 nem absztrakció, hanem egy tényleges szerkezet (vagy egy szakasz egy részének) pontos 0,5774 aránya. Ennek a csökkentett léptékű architektúrának számos további töredékét azonosították, köztük egy miniatűr átjárót, és grafikusan egyetlen homlokzatként ábrázolták (17. ábra).

puma17

17. Model Stone 1 és a hozzá tartozó darabok a Protzen és Nair 2013 4.6-os és 4.7-es grafikájához hasonlóan elrendezve

Ennek a kicsinyített léptékű modellnek a darabjait a fent említett grafikához hasonló elrendezésben helyezték el egy munkafelületre, és különféle kísérletek történtek egy ilyen lineáris homlokzat megfelelő helyének meghatározására. Valójában egy korai virtuális rekonstrukció, amelyet nagy erőfeszítéssel modelleztek és készítettek, ezt a lineáris homlokzatot a kőlapok keleti oldalára helyezték. Egy éleslátó pillanatban rájött, hogy a Model Stone 1 és egy miniatűr átjáró derékszögben találkozik (18. ábra). Az egykori homlokzat többi darabját ezután egy épület négy falának töredékes oldalaiba hajtogatták. A 19. ábrán az összes darabot egyetlen hipotetikus modellbe helyeztük el, és hogyan lehetett része egy nagyobb építészeti kontextusnak a díszlécek, betétek és felületek alapján. Az építészeti modell és a homokkőlapokon lévő díszlécek kombinációja elegendő volt ahhoz, hogy az andezit épület északi részének (20. ábra) átgondolt részleges rekonstrukcióját és a szerkezet többi részének általános elrendezését (21. ábra) vezessük.

puma18

18. Merőleges kapcsolat a miniatűr átjáró és a Model Stone 1 között

puma19

19.  A modellkövek virtuális modellje a megfelelő helyen

puma20

20. Az andezit épület északi részének virtuális rekonstrukciója

puma21

21. A teljes andezit épület virtuális rekonstrukciója

A Puma Punku andezit épület formájának ábrázolásához elegendő maradványt rekonstruáltak. A szakember számára az épület formája azonnal felismerhető a korábbi és közeli helyszínek, mint például Chiripa és Pucara a Titicaca-medence északi oldalán. Ennek a megvalósításnak a következménye a mi elképzeléseinkre a tiwanakui emlékművek fejlődése és jelentése messzemenőkig ható, de túlmutat e cikk keretein. Elegendő azt mondani, hogy egy megerősített, jól megőrzött analóg birtokában lehetőségünk van a helyszínen lévő többi műemlék töredékes maradványainak további értelmezésére. Kisebb megjegyzéssel, most már szilárd bizonyítékunk van, hogy cáfolja az ősi idegenek rajongóinak enyhén irritáló, kitartó állításait, amelyek szerint a Puma Punku a földönkívüli technológia legjobb példája, részben azon az elgondoláson alapulva, hogy formája és kialakítása nincs helyi szinten.

puma45

Következtetés

A régészek tartós reménye, hogy a számítógépes automatizálás megszabadítja őket a törött kerámia-, kő- és csontdarabok visszaszerelésének fáradságos folyamatától. A felületek és teljes tárgyak gyors digitális rögzítésének módszertana rohamosan fejlődött, és ma már több ezer objektumot lehet megjeleníteni a számítógép képernyőjén, a teljes tájaktól kezdve az egyes cserépdarabokig, amelyek virtuális térben lebegnek. Elméletileg úgy tűnik, hogy a virtuális modell segítségével a nagyítás és kicsinyítés, valamint az egyes objektumok manipulálása egyszerű módszer lenne az átillesztések és a teljes formák végtelen kombinációinak tesztelésére; a valóságban a technológia nem felhasználóbarát, és a darabok virtuális mozgatásának és forgatásának folyamata nehézkes, és ami talán még fontosabb, nem intuitív.

Következésképpen a virtuális újra összeállításhoz fejlett számítógépes keresési és egyeztetési algoritmusok használatára tett erőfeszítés továbbra is teljesítetlen. Még az eddigi legfejlettebb projekteknél is jelentős időbefektetésre van szükség az információk beviteléhez, az egyezések ellenőrzéséhez, és az automatizált folyamatban nem szereplő változók egész sorának figyelembevételéhez. Az eredmény egy sor lehetséges illeszkedés, amelyet a kutatóknak meg kell erősíteniük. Amit egy számítógépen órákig tarthat (anélkül, hogy figyelembe vennénk a digitális formátum létrehozásához szükséges időt, nem is beszélve egy ilyen speciális szoftver megírásával eltöltött órákról), azt a tapasztalt régészek pillanatok alatt megtehetik a segédeszközzel. 3D nyomtatott objektumok közül. Lehet, hogy a jövőben eljön az idő, amikor a kerámiákat és a csontokat fel lehet dobni egy felületre, be lehet szkennelni és automatikusan fel lehet illeszteni, de addig az emberi agy megfelelő körülmények között továbbra is sokkal gyorsabb és hatékonyabb lesz, mint a számítógépek. a szabálytalan 3D formák manipulálásához és megjelenítéséhez jön.

Vannak ritka emberek, akik képesek felfogni a háromdimenziós formákat, és tudatukban manipulálni tudják azokat. Úgy tűnik, veleszületett tehetség, bár van némi bizonyíték arra, hogy fejleszthető és kiművelhető. Ahelyett, hogy egy bonyolult feladatot automatikusan végrehajtó technológiát – az algoritmusokon és a nagy teljesítményű számítástechnikán alapuló automatikus átjavítások ötletét – hoztunk volna létre, olyan technológiát használtunk, amely egy felfoghatatlan összetettséget kézzel manipulált és könnyedén elképzelt formátummá alakított át.

puma56

Az eredmény az a felismerés volt, hogy a 3D nyomtatás elősegíti az agy által fogadott információ mennyiségének növelését, így lehetővé teszi számára, hogy azt tegye, amit a legjobban tud, azaz mintákat határozzon meg és kapcsolatokat hozzon létre. Bár ez nem magyarázza meg, hogyan is működik ez a mentális folyamat, mégis kihasználja azt a tényt, hogy az egyik vezetékes képességünk idővel és edzéssel fejleszthető, és így határozottan hasznos eszközzé válhat bizonyos területeken. Más szavakkal, nem egyszerűen automatizáltuk a szabálytalan 3D objektumok újra illesztésének folyamatát; valójában nagyobb valószínűséggel hoztuk létre az agy öntudatlan része a szükséges kapcsolatokat.

A tanulmány eredményei egy 3D alapú módszer életképességét igazolják, amely lehetőséget biztosít egy erősen sérült helyszín építészeti rekonstrukciójára. Kibővíteném a „kár” kifejezést azokra a régészeti feltárásokra, amelyeket nem publikáltak, vagy mint Tiwanakuban, amelyeket nem publikáltak, és amelyeket elhamarkodottan végeznek, hogy monumentálisabb élményt nyújtsanak a turisták számára. Ez sajnálatos valóság a világ számos nagy webhelye számára, és egyrészt nem hiteles élményt teremt a látogatók számára, másrészt megakadályozza, hogy a tudósok teljes mértékben hozzáférjenek a megfelelő tudományos és nyilvános terjesztéshez szükséges adatokhoz. Ez a kutatás bemutatja, hogy az archívumokban őrzött korábbi munkák egy-egy aspektusa hogyan értékelhető át és tehető összeegyeztethetővé a jelenlegi kutatási tervezési és kiállítási igényekkel.

Ez az újszerű és olcsó régészeti és építészeti kutatási módszer időigényes, de sokkal olcsóbb, mint az új ásatások elvégzése. Ezen túlmenően minimális hardver- vagy szoftverbefektetés és korlátozott speciális képzés szükséges. A terepi anyagok ceruzából, papírból és mérőszalagból álltak; A levéltári kutatások biztosították a dokumentumokat és a szükséges információkat, hogy szinte minden működő laptopon modellezzen egy oktatási célra ingyenesen elérhető számítógépes programot. A teljes gyűjteményt, beleértve a hibákat és az ismétlődéseket is, 3D-ben nyomtatták és 1200 dollárért konszolidálták; várhatóan ez a költség csökkenni fog a jövőben. Bár az ideálisnál nem ideális, egy izzószálas 3D nyomtató használata becsléseink szerint mindössze 200 dolláros anyagköltséggel járna. Ezt a dokumentálási és modellezési módszertant könnyedén megtanították a helyi régészeknek, és a rögzítés a helyszínen folytatódik. Az eredményül kapott modellek elküldhetők az interneten, majd kinyomtathatók és hozzáadhatók a modellhez. Elismerjük, hogy a Puma Punku kőműve kivételes és jól illeszkedik ehhez a módszertanhoz a habarcsok geometriája és habarcs nélküli illesztéseik pontossága miatt. Következésképpen ennek a módszernek az alkalmazása más helyzetekben módosítást igényelhet.

puma53

Online archívum

Túl gyakran nem engedik meg, hogy a kutatók közvetlenül érintkezzenek az építészettel, vagy fizikailag megzavarják a szerkezeteket. A Puma Punku esetében több kőtörőnél a korábbi, fémszerszámokkal hanyagul végrehajtott mérések jelölései láthatók; valójában a tömbök körüli területet nem egyszer feltárták az eltemetett sarkok és alapok felkutatása és mérése érdekében. Szerencsére az online gyűjtemény virtuálisan és nyomtatásra készen is elérhető erőforrást biztosít, miközben védi az architektúrát és csökkenti a helyszínre való utazás szükségességét. Ez az online forrás arra a közelmúltbeli felhívásra irányul, hogy a közvéleményt – vagy egy népszerű kifejezéssel élve „polgári tudósokat” – vonják be konkrét problémák nyílt forráskódú anyagok felhasználásával történő megoldásába. Még az interneten a „Puma Punku” szóra történő véletlen keresés is több ezer webhelyet és hivatkozást tár fel, bár többnyire az elveszett kontinensekről és a földönkívüli beavatkozásokról szóló áltudományos elméletekre utal. Motivációtól vagy szándéktól függetlenül a shape fájlok online elhelyezése és a 3D nyomtatók könnyű hozzáférhetősége azt jelenti, hogy a tudósok és amatőrök kinyomtathatják saját teljes gyűjteményüket, és megtalálhatják a lehetséges felújításokat.

A nagy múltú kutatási múlttal rendelkező régészeti lelőhelyek gyakran összeférhetetlen és alulhasznosított dokumentációval rendelkeznek, ezért a kutatások nem kumulatívak. Tiwanakut különösen érinti ez az állapot, és minden generáció ugyanazon „felfedezési” ciklusába került. A Puma Punku köveit – különösen a homokkőlapokat – sokszor megmérték, lerajzolták és publikálták. Ezeknek a grafikáknak a végleges közzététele szükségképpen egy nagyobb térkép sokkal kicsinyített változatát eredményezi, amelyből hiányoznak a szükséges mérések a dokumentáció teszteléséhez és reprodukálásához. Az online archívum megőrzi a kavicsok összes mérését, és bár a leendő tudósok esetleg újra át akarják nézni az elsődleges anyagot, az építészet részletes mérései megmaradnak és hozzáférhetők számukra.

puma54

Változatos érdekelt felek és közösségi részvétel

Ami sajnálatos a bolíviai – és általában Dél-Amerikában – régészeti lelőhelyekre irányuló rekonstrukciós erőfeszítésekben, az az, hogy hiányzik a nyílt vita a szakértők és a befektetett helyiek között a megőrzés és újjáépítés módjáról és mértékéről. Hasonlóan az amerikai kontinens más helyeihez, ahol a gyarmatosítás és a kényszerű átalakítás szakítást hozott a jelenlegi lakosok és régészeti örökségük között, a helyiek hajlamosak ideiglenes munkavégzés helyeként tekinteni a helyszín értékére, és egészen a közelmúltig egy kényelmes kőbánya (azt hittem, ez nem mindig van így. Lásd Liebman 2012 példáját az amerikai délnyugatról). Ez történt a Puma Punku 2006-os projektjével, ahol a régészek lehetetlen megbízatást kaptak egy ideiglenes köztársasági elnöktől a romok „megjavítására”. Az eredmények elérésére és a helyi munkaerőre fordított források elköltésére irányuló intenzív politikai nyomás hatására a helyszínt erősen megváltoztatták, és több blokkot alaphelyzetbe állítottak oly módon, hogy a helyi régészek tudták, hogy a régészeti bizonyítékok nem támasztják alá.

Ez a kutatás nem a teljes megoldás a rossz kormányzatra és az apatikus közvéleményre, hanem egy érthető média, ahol a különböző érintettek megvitathatják az oldal bármilyen visszavonhatatlan változtatását. A modellek használata ebben az esetben sokkal érthetőbb és helyénvalóbb, tekintettel arra, hogy az Andokban élő népek nagy múltra tekintenek vissza a teljes tájak tervezésére, tervezésére, sőt koncepciózására szolgáló modellek használatában. A lebilincselő modellek használata médiát biztosíthat a különféle érdekelt feleknek – a szakértőktől a bennszülött vezetőkig –, hogy nyíltan megvitassák a beavatkozások mértékét, kapcsolatukat a régészeti adatokkal, a nemzetközi természetvédelmi egyezményekkel, és ezeknek a kérdéseknek a hatását a látogatói élmény.

puma55

Megjegyzések

Ezek a geometriai körvonalak 2,5 cm-től egészen 5 mm-ig süllyesztettek. Vannak olyanok, amelyek kissé megemelkedtek.

A terepi mérések alapján készült miniatúrák készítése korábban is felmerült; Valójában az egyik első tudós, aki felkereste és tudományos értekezést publikált a helyszínen (1893), Alfonse Stubel, fából készült modelleket készített néhány tömbről. Sajnos ezek a modellek és minden feljegyzés vagy lelet elveszett a lipcsei szövetséges bombázás során a második világháború alatt. A közelmúltban több tudós és rajongó nyílt forráskódú anyagokat használt a blokkokra, hogy virtuálisan modellezzen és kinyomtassa, akár újdonságként, akár azért, hogy egy konkrét ötletet teszteljenek néhány ashlar illeszkedésén.

Az eredeti üveglapokat a Pennsylvaniai Egyetem Múzeumának archívumában tárolják; az eredeti terepjegyzetek Berlinben, az Ibero-Amerikai Intézetben vannak.

A 3D nyomtatók úgynevezett STL fájlokat vagy CAD szoftverrel generált sztereolitográfiai fájlokat használnak. A 3D modell egy pontfelhőből, egy hálóból és egy bőrből áll. A pontfelhő egyszerűen adatpontok halmaza egy virtuális 3D-s térben – minél több pont van a térben, annál részletesebb a modell. Egy drótháló veszi a pontfelhőt, és sokszögű felületté alakítja úgy, hogy háromszögeket hoz létre a pontfelhőből – minél több háromszög, annál nagyobb a felbontás. A modell bőre a háromszögeket lapokká vagy sokszögekké alakítja. Minél nagyobb a sokszögek száma, annál simább és részletesebb a modell felülete. Egy modell akkor tekinthető vízállónak, ha nincsenek hiányzó sokszögek, és a modell felületén nincsenek lyukak (vagy hiányzó háromszögek).

A támasztóanyag a nyomat után könnyen eltávolítható anyag, amely egyfajta állványként szolgál a sikeres nyomat érdekében. Például, ha az „F” betűt nyomtatnánk, a 90°-os szögek a nyomtatás meghiúsulását okoznák, ha alatta nincs semmi, ami alátámasztja a nyomatot az építés közben. Bár az általunk feldolgozott alkatrészek túlnyomó többségének geometriája nem igényel támasztóanyagot, mégis rendkívül előnyös, ha egyáltalán elkerülhető. A hordozóanyag látszólag könnyen eltávolítható, de a valóságban ez gyakran nehéznek bizonyul, és vagy károsíthatja vagy más módon megváltoztathatja annak a résznek a felületét, amelyhez kapcsolódik.

Forrás: Heritage Science

További fotók, a képekre kattintva mindegyik nagy méretben is megtekinthető egyenként. 

dim4

puma39

Végül nézzük meg ezt a kis rövid videót, amely sok érdekes információt tartalmaz a Puma Punku kutatási témával kapcsolatban.

fold

Köszönjük szépen a figyelmet, reméljük érdekes volt számodra pár információ.
Látogasd meg ezt a további néhány oldalt is! 

futurenegy

Üdvözlet Kedves Látogató!

Most elindulunk egy időutazásra, emberi léptékkel nehezen felfogható időskála lesz amin utazunk.  Ahol nem évszázadok, évezredek, hanem 10-30 millió év egy beosztás. Nagy távolságok, méretek és hatalmas erők, csodálatos élőlények, helyszínek, valamit érdekes információk várnak ránk.

e1

e2

e3

Térben és időben nagy utat fogunk megtenni a Föld születésétől egészen a távoli jövőig.

future,

Lesznek tartalmon belül könnyű, vidámabb feldolgozások, de pár komoly, elgondolkodtató blog is majd. Témakörönként időrendben haladunk. Főként magyar nyelven van ez a kis összeállítás, néhány rövid video kivételével (pld. kőkorszak), de az is érthető a látvány miatt.

A képek alatt van az adott blog linkje és rákattintva olvasható mindig a további érdekesség, információ az adott témában.

A mostani emberiség előtti időktől indulva egészen majd az utána következő időkig fogunk eljutni. ( MÚLT – JÖVŐ)

MÚLT: “Ha 22 másodperccel előbb vagy később érkezik az a bizonyos aszteroida, akkor talán ma is a dinoszauruszok uralnák a Földet ”
— Csak 2×22 másodpercen múlt…. – TROODON —

JÖVŐ: ” Az IDŐ…. Földön / nap —- Marson / sol —- Milky Way / Galaktikus Idő / 202Y-209X
Ajánljuk szíves figyelmetekbe a 204X korszakot “ 
— Föld – Hold – Mars – 2122 — ÜDVÖZLET A JÖVŐBŐL —

203Z – Robot emberek megjelenése, transzhumanista technológiák termékei. Felszerelik őket további intelligenciával (például egy olyan szűk tudásmezőre összpontosítva, amelyet az emberi agy nem képes teljes mértékben lefedni), és különféle implantációs lehetőségekkel – a szemkameráktól a további kézprotézisekig.

203Z – Könnyen lehet személyazonosságot utánozni, vagy utánoztatni egy robottal, már emberi hangon tud kommunikálni. De egy fül mögé beépített chip hibátlanul dönti el hogy a hallott szöveg természetes vagy mesterséges eredetű. Nem hanggal, fénnyel vagy rezgéssel tudatja, hogy gépi hangot hall, hanem hőérzettel jelez. Egy 2×2 milliméteres speciális “hűtővel” dolgozik a fül mögött, aminek hatására végigfut az ember hátán a hideg.

anti

203Z – A nanomagokat közvetlenül az agyba implantálják, és az agysejtekből származó tetszőleges jel- és bemeneti jeleket adnak be. Ez a “teljes merítés” virtuális valóságához vezet, amely nem igényel semmilyen kiegészítő berendezést.

204X – A keresőmotorok lesznek az alapjai az emberi testbe beültetett eszközök számára. A keresést nemcsak nyelv, hanem gondolatok segítségével is elvégezik majd, és a keresési eredmények ugyanazon lencsék vagy szemüvegek képernyőjén jelennek meg.

204X – Az internet maximális sávszélessége 500 milliószor nagyobb lesz.

holoport

204X – Az emberi test bármilyen formát felvehet, nagyszámú nanorobotoknak köszönhetően. A belső szerveket sokkal jobb kibernetikus eszközök váltják fel. A technikai fejlődés csúcsa az lesz, amikor már az emberi biotestet is lecseréljük ilyen alakos nanorobot testre, átültetve bele a lelkünket és kvázi halhatatlanná válunk általa – igény szerinti szépségűvé és mindig tökéletes kinézetűvé.

204X – Nanorobotokból állnak az épületek és bennük minden tárgy, amik parancsra tudnak alakot váltani. A házat össze lehet csomagolni egy bőröndbe és el lehet vinni a telepítés helyére, ahol kibomlik és felépíti, berendezi magát. Akinek kell egy ruha, kivesz a raktárból egy ruha feliratú kockát, ami szóbeli parancsra vagy aktivizáló jelre kibomlik adott méretű, színű, alakú ruhává és fel lehet venni. Lepergeti magáról a koszt, tehát öntisztító. Ha nem kell, mehet vissza a raktárba egy polcra a többi kocka közé.

204X – A sérült nanorobotokat speciális begyűjtő nanorobotok keresik meg és szedik össze, viszik el a javító vagy újrahasznosító gyárba, hogy ne szennyezzék a levegőt, vizeket, talajt a porukkal, és ne jussanak be az emberi szervezetbe. A profi alakváltó és színváltó tárgyak képesek világítani is, valamint módosítható a térszerkezetük révén a keménységük, rugalmasságuk, hajlékonyságuk. A nanorobotjaik képesek önállóan repülni, így ha lekopnak a tárgy felületéről – elsodorja őket a közeg áramlása –  visszarepülnek hozzá és visszaépülnek a helyükre.

Kezdődjék tehát az utazás korszakokon, dimenziókon át a számunkra végetlen térben és időben. Mindenkinek jó kalandozást, sikeres visszatérést kívánunk!

5…4…3…2…1…

READY … SET … GO …  ELKÉSZÜLNI … VIGYÁZZ … START

ufoido

planetearth

Népszava aszteroida

Csak 2×22 másodpercen múlt…. / TROODON

fold

fold4

A kezdetek | Ős- és előidő

fold

camb16

Jégbolygó és a Nagy Robbanás

fold

skorp10

skorp20

Kedves Hölgyeim! – Egy Időutazás? – Sikítófrász Garantálva 🙂

fold

rep13

rep24

Szörnyek a dinoszauruszok előtt

fold

A 230 millió éves Galaktikus Rulett

fold

megalodon

Megalodon és a Kék Bolygó

fold

al2

evoluc

Véletlen evolúció vagy intelligens tervezés?

fold

kok1

skorp11

Kőkorszaki kalandok

fold

bar.

bar

Ha nincs saját barlangod

fold

atlantis

A Föld elveszett kontinensei, eltűnt civilizációk

fold

meg2

ori10

Egy biztos: ezt ember nem építhette – vagy mégis?

fold

ufo1

Az egyiptomi meló

fold

A maják titkai

fold

timet

wantedketto

a0026

Időutazás az MI segítségével

fold

94c1b-robotkek

artici

Új technológiák amelyek teljesen átalakítják a gyártást a bolygón – III. Ipari Forradalom

fold

bd656-intel

2045 – Megkezdődik a kibernetikus halhatatlanság korszaka

fold

a0033

Kőkorszak vagy űrhajó

dim4

ngs

Föld – Hold – Mars – 2122

fold

kobot4

marsotos

Nézzünk szét a Marson!

fold

Tudtad, hogy a Marson van egy hatalmas kráter, ami tele van jéggel? | Az  online férfimagazin

Felszín alatti tavak a Marson

fold

planett

Titán Misszió 2034 | Felszínen – Tengerben – Levegőben

gombh

We love ❤️ Earth | We love ❤️ Mars | We love ❤️ Space 

planets,

We love Earth | We love Mars | We love Space 

gömb

planet5

Save the Planet Earth!  Business Opportunity | Innovations & Future Technology

Renewable Energy – Water Management – Cleantech – Ecosystem – Biogas and Biofuels – Projects – Innovative Technologies

gombhat

cropped-c682a-ship6

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 Thank you for viewing!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s