Stone Age Adventures – Kőkorszaki Kalandok

kok1

skorp11

A kőkorszak az őskor egy szakasza, körülbelül 2,4 millió évvel ezelőttől i. e. 4500-ig tart. Az emberré válás evolúciós folyamatában a kőkorszak azt a szakaszt takarja, ami kőeszközök kizárólagos használatával jellemezhető. A kőeszközök nemcsak az emberre jellemzők, hanem az emberfélék közül több más nemre is, így például az Australopithecusra. Alsó határa az első készített eszközök megjelenését takarja, felső határa azonban csak közmegegyezéses határ.

A kőkorszak kifejezést a régészeti és ősrégészeti anyag leírásának segítésére találták ki, de ma már tudjuk, hogy határai csak közmegegyezésesek lehetnek, mivel az eszközkultúrák változása és fejlődése mindig folytonos, határ nélküli, ezenkívül földrajzilag más és más mértékű és jellegű. Egzakt, az egész Földre, vagy akár csak egy nagyobb régióra kiterjedően nem lehet az eszközkultúrák alapján periodizálni.

kok2

A kőkorszakot három szakaszra oszthatjuk: paleolitikum (őskor vagy pattintott kőkorszak), mezolitikum (középső kőkorszak vagy átmeneti kőkorszak), neolitikum(újkőkor vagy csiszoltkő-kor). A paleolitikumot pedig három szakaszra oszthatjuk az alsó paleolit, középső paleolit és felső paleolit. Az alsó paleolit a Homo habilis megjelenésének ideje, és még ennek folyamán terjedt el a Homo erectus is. Eszköztáruk leginkább marokkőből állt és ennek az itt használt eszközök tetembontásra, darabolásra alkalmas kőszilánkok, hasítókövek, marokkövek voltak.

A középső paleolit egy rövidebb átmeneti korszak volt, majd a felső paleolit jelentette a neandervölgyi ember és a Homo sapiens sapiens együttélésének korát. A mezolitikum kb. 11 500 évvel ezelőtt kezdődött és a földművelés, valamint az állattenyésztés megjelenésével ért véget kb. a Kr.e. 8-6, évezredben. A neolitikum a kőkorszak utolsó része. Az újkőkorszak a földművelés kialakulásával kezdődik és a fém alapú eszközök elterjedésével ér véget.

A kőkorszakot általában a rézkorszak követte, de egyes régészeti műveltségekben más és más időpontban, vagy akár teljesen ki is maradhatott, és a kőkort átmenet nélkül követhette a bronz- vagy vaskor. Kőkori kultúrák azonban még a 20. században is léteztek.

Nos, akkor most ennyit a tudományos részről, menjünk és kalandozzunk, kóboroljunk egy kicsit a kőkorszakban. Csak lazán, de azért a villámra és a tűzre vigyázzunk majd jobban mint azok nagyon barátságos, vidám srácok. 🙂

kok

gombh
gömb

Köszönjük szépen a figyelmet, reméljük érdekes volt számodra pár információ. Látogasd meg ezt a további néhány oldalt is! 

bar.

Ha nincs saját barlangod

fold

maja17

A maják titkai

fold

meg2

Egy biztos: ezt ember nem építhette – vagy mégis?

fold

0c4b5-zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Ahol megállt az idő – Kőkorszak a XXI. században

fold

place16

A világ legveszélyesebb helyei

fold

p30

Az Időkapszulák Nyomában

fold

ufo1

Az egyiptomi meló

fold

Időutazás / A 230 millió éves Galaktikus Rulett

fold

a0033

Kőkorszak vagy űrhajó

fold

atlantis

A Föld elveszett kontinensei, eltűnt civilizációk

fold

cropped-c682a-ship6

再見 * Goodbye  *  Adiós * Au revoir  * Adeus * Auf Wiedersehen * До свидания * Arrivederci  * さようなら * Güle güle * Selamat tinggal *  नमस्ते  * Totsiens * Αντίο *  معالسلامة  * Tot ziens * Adiaŭ * Kwaheri * Do widzenia * Viszontlátásra *

 Thank you for viewing!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s